logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS1200-T-LI/LED - notyfikacja o odcięciu zasilania w aplikacji Dahua na telefonie

tata pracuje 05 Sie 2023 00:41 480 10
REKLAMA
  • #1 20681431
    tata pracuje
    Poziom 9  
    Witam

Setup monitoringu jest taki:

Zasilacz awaryjny UPS1200-T-LI/LED (lub inny jeśli potrzeba)
    Rejestrator Dahua NVR4216-EI WizSense, 16 kanałów

Do tego router z SIM, kamery Dahua TIOC, switch PoE, apka mobilna Dahua w telefonie do kontroli.

Wszystko podpięte w skrzynce do UPS i do zasilania sieciowego.

Pytanie: jak zabezpieczyć się przed odcięciem zasilania sieciowego. Najwygodniej byłoby, gdyby UPS wysyłał sygnał do apki mobilnej i włączałby jakiś alarm w telefonie.
    Czy są jakieś proste sprawdzone metody notyfikacji, gdy zostanie odcięte zasilanie sieciowe monitoringu?
  • REKLAMA
  • #2 20681578
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    tata pracuje napisał:
    gdyby UPS wysyłał sygnał do apki mobilnej

Raczej do modemu GSM.

Ale raczej to zajecie dla komputera, tylko nie wiem czy rejestrator to aż tak elastyczny komputer. Nie spotkałem UPS który by miał zaawansowane zróżnicowane środki komunikacyjne, większy "rozumek". Daje prosty sygnał np do podtrzymywanego serwera, a na serwerze jest moduł odp za komunikacje.

Pytanie pomocnicze: w razie że sytuacja się stanie, prognozujesz odciecie od internetu też, czy uważasz że będzie ok.
  • #3 20681750
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Jeśli UPS ma wyjscie przekaźników, a rejestrator wejście cyfrowe dwustanowi to można je spiąć i rejestrator będzie wysyłał powiadomienie.
    Ostatecznie można podłączyć jakiś przekaźnik do 230V i jego styki do rejestratora.
  • REKLAMA
  • #4 20681784
    tata pracuje
    Poziom 9  
    >>20681578

Napisałem, żeby UPS wysyłał sygnał do apki mobilnej - to oczywiście w dużym skrócie.
    Jedna z opcji, która mi przychodzi do głowy to wsadzić prosy układ (np Arduino z gniazdem Ethernet), na którym chodziłby polling (heartbeat) jakiegoś endpointa wystawionego w web (lub w drugą stronę z WebApki polling do tego modułu z Arduino). Oczywiście rozchodzi się tu o statyczne IP tu albo tam. W zasadzie mam jakąś prostą maszyną w Azure 24h, czy postawienie jakiegoś webserwisu w Azure to dla mnie nie problem.
    Ewentualnie może istnieją już jakieś gotowe moduły Ethernet do badania healtchecka napięcia sieci.
    To są moje wymysły.

@gkwiatkowski Rejestrator mam teoretycznie z wejściami
    Panel tylny rejestratora monitoringu z różnymi gniazdami i wejściami alarmowymi.
    Nie sprawdzałem jak to działa ale teretycznie ma wzbudzić alarm. Byłoby to najprostrze rozwiązanie.

Instrukcja mówi:
    >They receive signals from external alarm source. Alarm input
    includes two types; NO (normal open) and NC (normal close).

Czyli zanik zasilania sieciowego zwiera obwód, lub opcja 2 otwiera obwód.
    Teraz wystarczy jakiś przetwornik podpięty do zasilania sieciowego, który np zwiera obwód gdy zasilanie zaniknie - istnieją gotowe rozwiązania?
  • #5 20681792
    JacekCz
    Poziom 42  
    tata pracuje napisał:
    na którym chodziłby polling (heartbeat) jakiegoś endpointa wystawionego w web (lub w drugą stronę z WebApki polling do tego modułu z Arduino)

a) to nie rozwiązuje ekonomicznego co do pasma, baterii powiadomienia smartfona. Trzeba by zbudować komunikację na push
    b) założenie o braku internetu - nie odpowiedziałeś sobie wyraźnie. Brak heartbeatu to "jakaś" informacja, ale dość słaba. Np przegrzanie się / impuls który zawiesił Arduino, prąd jest ale internetu nie ma itd...
  • REKLAMA
  • #6 20681814
    tata pracuje
    Poziom 9  
    Po głębszym zastanowieniu, skupiłbym się jednak na opcji nr 2 czyli przekaźnik podłączony bezpośrednio do rejestratora (na input NO/NC), który sam ogarnia temat notyfikacji do apki (to już Dahua zapewnia i działa). Sam rejestrator oczywiście już podpięty do UPSa.

@JacekCz
    Z tym odcięciem od internetu to nie planuję nic robić, bo w skrzynce będzie siedział router z kartą SIM, podpięty oczywiście tak jak rejestrator do UPSa
    Teoretycznie zagłuszaniu sygnału GSM nie jestem w stanie zapobiec, byś może apka Dahua ma coś już zaimplementowanego na wypadek utraty łączności - to muszę wyczaić
  • #7 20681836
    JacekCz
    Poziom 42  
    tata pracuje napisał:
    Teoretycznie zagłuszaniu sygnału GSM nie jestem w stanie zapobiec

Jasne.

Nie musimy mówić o zagłuszaniu, bo może nie często, ale 1x / 3 lata jestem świadkiem awarii sieci GSM, zwłaszcza w "Polsce B".
    Szkoda, żeby chłopcy ubierali te swoje kominiarki, zabierali pały i gazy bez potrzeby ;)

Implementowac nie musisz, ale warto sobie myślowo wariant przeanalizować.

Nawet tydzień temu, miejscowości w Beskidach, bardzo wyraźna awaria "od miejscowości X do godziny Y". Wszystkie sieci leżały, i o jendej godzinie wszyscy z Playa, TMobila, Orange dostaliśmy kupę SMS jak już naprawili

Obudziłeś mi wspomnienia. Wieki temu, na pograniczu Centertela 450MHz a cyfrowej, nawet pytali mnie na analogu "czy już czy jeszcze" cyfrowa Idea działa. Byłem lokalnym klientem który posiadał obie.
  • REKLAMA
  • #8 20681837
    kood
    Ocena: 443
    tata pracuje napisał:
    byś może apka Dahua ma coś już zaimplementowanego na wypadek utraty łączności

Ma, może wysłać powiadomienie push że urzadzenie jest offline.
  • Pomocny post
    #9 20682019
    gkwiatkowski
    Ocena: 1212
    tata pracuje napisał:
    Teraz wystarczy jakiś przetwornik podpięty do zasilania sieciowego, który np zwiera obwód gdy zasilanie zaniknie - istnieją gotowe rozwiązania?

Tak jak napisałem wcześniej. Przekaźnik na 230 V zasilony przed UPS, styki podłączone do rejestratora.
    Przekaźnik produkuje np. Relpol.

Sprawdź czy UPS nie ma takiego wyjścia.
  • #10 20683830
    tata pracuje
    Poziom 9  
    gkwiatkowski napisał:
    Tak jak napisałem wcześniej. Przekaźnik na 230 V zasilony przed UPS, styki podłączone do rejestratora.

@gkwiatkowski Byłem na stronie Relpol ale różnorodność oferty mnie pokonała. Pomógłbyś dobrać odpowiedni przekaźnik?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zabezpieczenie systemu monitoringu przed odcięciem zasilania sieciowego, z wykorzystaniem zasilacza awaryjnego UPS1200-T-LI/LED oraz rejestratora Dahua NVR4216-EI. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie przekaźnika do rejestratora, który mógłby wysyłać powiadomienia o awarii. Istnieje również możliwość użycia modułu Arduino do monitorowania stanu zasilania i komunikacji z aplikacją mobilną Dahua. Użytkownicy podkreślają znaczenie posiadania niezawodnego połączenia internetowego oraz rozważają różne scenariusze awarii, w tym zagłuszanie sygnału GSM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA