logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja punktu 12 V w UPS bez oznaczeń dla podłączenia przekaźnika do monitoringu

Przemek4211 23 Mar 2024 12:16 237 5
  • #1 21015903
    Przemek4211
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Dzień dobry. Mam UPS jak na zdjęciu. Niestety nie mam żadnych danych (brak naklejek z nazwą i modelem). Chciałbym tylko znaleźć miejsce (o ile takie istnieje w tym urządzeniu), gdzie podane jest 12 V po zaniku zasilania. Baterie wiadomo, gdzie podłączyć. Chodzi o to, że muszę podłączyć przekaźnik z cewką 12 V lub 230 V, lub który po zaniku napięcia zamknie obwód, podając zasilanie na monitoring.
    Załączniki:
    • Lokalizacja punktu 12 V w UPS bez oznaczeń dla podłączenia przekaźnika do monitoringu IMG_20240322_153703077.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21015913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21016809
    Przemek4211
    Poziom 9  
    Rejestrator Uniview IP NVR301 oraz 3 kamery Uniview. Przepraszam za niedopatrzenie. Mam jeszcze inne urządzenia, np. to na zdjęciu.

Stare urządzenie elektroniczne z widoczną płytą drukowaną i kablami w środku obudowy.
  • #4 21040771
    Przemek4211
    Poziom 9  

Erbit napisał:
    Przemek4211 napisał:
    podając zasilanie na monitoring.
    Nie sądzę, żeby to tak zadziałało. Jaki masz ten monitoring (jaki rejestrator/jakie kamery)?

Chodzi tylko o przełączenie przekaźnika z otwartego na zamknięty styk. Zasilanie będzie z zewnątrz z akumulatora i przetwornicy
  • #5 21040867
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Jeśli zamiast pojawienia się 12 usatysfakcjonowałby Ciebie zanik 24 V, mógłbyś przekaźnik na takie właśnie napięcie cewki podłączyć pod ten duży fioletowy kondensator.
    Do zasilania monitoringu wykorzystasz styki COM i NC.
    W czasie normalnej pracy, przekaźnik będzie wzbudzony, a ww. styki rozwarte.
    Po zaniku napięcia sieci, przekaźnik się odwzbudzi, a styki zewrą.

Można inaczej - bez ingerencji w płytkę. Wystarczy dokupić mostek Graetz'a (1-amperowe tanie są), jego wejścia ~~ podłączyć bezpośrednio do transformatora, a do wyjść + i -, cewkę przekaźnika.
    Gdyby brzęczało, równolegle do cewki daj jakiś mały kondensator. Np. 10-22 uF.
  • #6 21040920
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7827
    mam_pytanie napisał:
    mógłbyś przekaźnik na takie właśnie napięcie cewki podłączyć pod ten duży fioletowy kondensator.

A ten czas, zanim kondensator się rozładuje to ile? Wystarczająco długo aby urządzenia się zresetowały.
    mam_pytanie napisał:
    Można inaczej - bez ingerencji w płytkę. Wystarczy dokupić mostek Graetz'a (1-amperowe tanie są), jego wejścia ~~ podłączyć bezpośrednio do transformatora, a do wyjść + i -, cewkę przekaźnika.
    Gdyby brzęczało, równolegle do cewki daj jakiś mały kondensator. Np. 10-22 uF.

To rozwiązanie jest o wiele lepsze lecz też ma wady. Najlepiej zbudować zasilacz buforowy bezstykowy.
REKLAMA