logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji PV o 1,8kWp tylko na jednej fazie

Brunoxp 24 Sie 2023 16:54 1539 24
REKLAMA
  • #1 20706666
    Brunoxp
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Dzień dobry,
    mam na dachu 6 letnia instalacje PV 8,2kWp zbudowana na dwóch falownikach i 2 osobnych fazach oraz na starych zasadach(20/80) w Tauronie.
    Chciałbym samodzielnie rozbudować instalacje o 1,8kWp w postaci 3 paneli Canadian Solar 600W oraz podłączyć to na osobnej wolnej 3 fazie.
    Panele dość spore bo o wielkości 2x 1,3m zamierzam zamocować poziomo na tzw ekierkach nad tarasem aby móc ewentualnie dwa razy w roku ręcznie zmienić ich ustawienie celem optymalizacji albo nawet położyć w razie wichury.

Jaki byłby najoptymalniejszy falownik lub falowniki i gdzie umieścić: blisko paneli czy w sąsiedztwie 2 starych w garażu?
    Czy są jakieś przeciwwskazania aby przeprowadzić montaż samodzielnie i zgłosić (nie mam uprawnień)?
    Czy zachowam stare warunki rozliczania w Tauronie?
    Jakie są słabe punkty takiego pomysłu albo co dołożyć by było lepiej?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20706810
    marekm1972
    Poziom 13  
    Ocena: 43

Te trzy panele dość mocno zawężają wybór falownika (jeśli to te, które znalazłem: Vmp=35V Imp=17A) - niskie napięcie i duży prąd. Już kupione, czy wchodzi w grę zmiana na więcej mniejszych?

Do zgłoszenia trzeba mieć uprawnienia elektryczne. Ogólnie przy rozbudowie do większej mocy zachowuje się stare warunki, choć nie wiem, czy tu nie będzie problemu z tymi dwoma jednofazowymi ponad 3,68 kW. Może na potrzeby zgłoszenia trzeba będzie po jednym panelu z tych dwóch falowników odłączyć.
  • #3 20706814
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    W rejonie nie przyjmą tych falowników ,brak aktualnych certyfikatów zaproponują falownik 3 fazowy z aktualnym certyfikatem .Przy rozbudowie zostaje się na starych zasadach .
  • #4 20706836
    marekm1972
    Poziom 13  
    Na razie nie wiemy jakie dokładnie falowniki są w istniejącej instalacji, na liście certyfikowanych są też jednofazowe przekraczające 3,68 kW (przykładowo Growatt MIN 5000 TL-XE bezterminowo) ale ograniczeniem jest zgłaszana moc paneli na jednej fazie (nie żeby miało to jakiś głębszy sens).
  • REKLAMA
  • #5 20706866
    Brunoxp
    Poziom 15  
    W istniejacej instalacji mam:
    -Froniusa 5kW ale zgodnie z wymogami Taurona na tamten czas ustawiony na 4,6kW i 5kWp
    -Froniusa 3KW i 3,2kWp

Do instalacji nr 3 nie mam jeszcze nic kupione bo chciałbym uniknąć wtopy.
  • REKLAMA
  • #6 20706877
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Sprzedaj te falowniki a kup jeden 10KW i po sprawie .
  • #7 20707164
    marekm1972
    Poziom 13  

O ile ten jeden 10 kW będzie miał 3 MPPT - każdy string inny. Za dużego wyboru wśród aktualnie certyfikowanych chyba nie ma - jak szukałem, to były o większych mocach, oczywiście można ograniczyć moc, ale cena pozostanie. No i nie wiem, czy wystarczą 3, bo nadal nie wiemy, czy 5 kWp to 1 czy 2 stringi.

Łatwiej znaleźć 10 kW i 2 wejścia, w tym jedno na większy prąd i na nim równolegle wschód i zachód (oba stringi o tym samym napięciu), a na drugim południe. Ja tak mam na Solplanet ASW-10K-LT-G2. Ale oczywiście zależy to od rozmieszczenia paneli, ogólnie temat może nie być łatwy.

Na takie sytuacje zastanawiałem się nawet nad zrobieniem takiego urządzenia, roboczo nazwijmy "autotransformator DC" - synchroniczny buck (albo boost, jakby spojrzeć od drugiej strony), półmostek pracujący ze stałym wypełnieniem, czyli utrzymujący stały stosunek napięć, bez żadnej pętli sprzężenia zwrotnego. Nie musi nawet przerzucać całej mocy, można np. połączyć szeregowo 5+8 paneli, ustawić wypełnienie 5/13 i podłączyć do falownika jako 1 string 13 paneli, będzie sumować moc, jakby były połączone równoległe. Planowałem nawet zrobić 3-phase interleaved co 120 stopni (łatwiej o 3 mniejsze dławiki niż 1 duży) na module mostka 3-fazowego IGBT poganianego z RP2040, który ma dobrze pasujące do tego zastosowania wyjścia PWM. Ostatecznie nie dokończyłem tematu, bo udało się tak poprzekładać panele, by oba stringi wschód+zachód miały po tyle samo i są połączone równolegle, w czym pomógł szczęśliwy zbieg okoliczności, że w hurtowni akurat rzucili ostatnie 5 sztuk takich samych paneli, jakie miałem wcześniej. To było dokładnie tyle, ile potrzebowałem, i wyczyściłem im końcówkę magazynową, więc nie policzyli za transport (normalnie musiałaby być cała paleta).
  • #8 20721960
    Brunoxp
    Poziom 15  
    Dziękuje za propozycje,
    jednak nie zamierzam zmieniać dotychczas istniejącego układu czyli falowniki jednofazowe (5kWp+3kWp) na obecnych 2 fazach na falownik 3 fazowy. Powodów jest kilka:
    -obie te instalacje są na jednej połaci dachu skierowanej idealnie na południe i obecny układ 8,2kWp generuje średnio rocznie 9,2MWh przy średnim zapotrzebowywaniu rocznym 9,5MWh- w korzystnym dla mnie układzie rozliczeń vs falowniki 3 fazowe. Nie wiem jak wygląda rozkład na stringi ale w związku z powyższym raczej to nie ma znaczenia.
    -system działa bardzo dobrze już 5 rok i zostało mi wg mojego kalkulatora jakieś niecałe 2 lata do zwrotu inwestycji wiec nie uśmiecha mi się znowu inwestować w nowy falownik skoro obecne są sprawne.

Jeszce raz powtórze temat, który powstał w mojej głowie podczas rozmyślań nad częściowym zadaszeniem tarasu na południowej stronie:
    Czy przy okazji można by tanim kosztem doinstalować 1,8 kWp na ostatniej 3 fazie aby uzyskać nadwyżkę produkcji, która pokryłaby 20% kosztów magazynu w Tauronie jednocześnie nie naruszając istniejącego korzystnego układu?
    Z założeń zostają mi:
    - moc 1,8kWp lub mniej - nie zamierzam przekraczać 10kWp całej instalacji
    - 3 duże panele PV o mocy 600kWp każdy lub ewentualnie więcej mniejszych paneli jeśli duże są problemem
    - jeśli dobrze zrozumiałem potrzebuje 3 mikrofalowniki skoro nie ma na rynku takiego jednofazowego, który obsłuży zbyt niskie napięcie?
    - złożyć formalne zapytanie w Tauronie czy zgodzą się na dołożenie tych <1,8kWp na ostatniej fazie

Jeśli żadne z powyższych założeń nie może być spełnione to nie ma tematu i zostaje z tym co mam.
  • #9 20722040
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    @brunoxp

ja rozważałbym opcję falownika zabudowanego przy pozostałych oraz większej ilości paneli mniejszej mocy (o ile byłoby na nie miejsce), spełniających parametry wejściowe dla nowego falownika. To wszystko po to, aby zachować jednorodność posiadanej instalacji. Zawsze łatwiej nad czymś takim panować.

Zacząłbym od Taurona, bo tak czy inaczej o takiej rozbudowie muszą wiedzieć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20722104
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Mikroinwertery wystarczą dwa, na przykład APSystems DS3 880W
    https://satsklep.pl/pl/p/Micro-Inwerter-DS3-880W/43116
    Do każdego mikroinwertera po 2 panele.

Co z tym falownikiem 4,6kW to chyba tylko w Tauronie wiedzą, czy nie będą wymagać zmiany tego na obecne wymagania (czyli max 3,68 na jednej fazie).
  • Pomocny post
    #12 20722574
    marekm1972
    Poziom 13  
    1. "WAŻNE! Do każdej instalacji zbudowanej z mikroinwerterów Hoymiles należy dobrać moduł monitoringu Hoymiles. Dla tego modelu do wyboru jest DTU-Pro S."
    - to DTU nie jest niezbędne technicznie do działania, ale jest wymagane formalnie do zgłoszenia (poprawcie mnie jeśli się mylę - tak gdzieś czytałem, nie wiem czy to aktualna informacja, sam mikroinwerterów nie posiadam), wystarczy jedna sztuka na więcej mikroinwerterów no ale przy jednym dość mocno to podraża koszt.

2. Moc maksymalna paneli 540W, prąd maksymalny 14A - a zdaje się te 600W mogą dać 17A - nie wykorzystamy ich pełnej mocy.

Czy panele w tych obecnych 2 stringach, skoro są w tym samym kierunku, mocno się różnią wydajnością prądową? Nie wchodzi w grę połączenie szeregowe jako 1 dłuższy string, lub szeregowo-równoległe (2 stringi równolegle o możliwie zbliżonym napięciu)?
  • #13 20723039
    marcin_421
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Ja zgłaszałem ostatnio rozbudowę na mikroinwerterach Hoymiles. Posiadam rzecz jasna DTU, natomiast w zgłoszeniu nie ujmowałem tego elementu, gdyż jest tam jedynie miejsce na wpisanie ilości i rodzaju paneli oraz inwerterów. Zgłoszenie zostało zaakceptowane i mam już podpisany aneks do umowy. To, czy DTU jest technicznie potrzebne do działania mikroinwerterów - nie wiem. Samo rozwiązanie działa bardzo dobrze, szczególnie że mam bardzo "dynamiczny" dach pod kątem zacienień.
  • #14 20723370
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Bez DTU chyba nie można sprawdzić ustawień dotyczących kraju/normy/napięcia, więc może lepiej tego nie mieć;)
  • #15 20723414
    marekm1972
    Poziom 13  
    Jak przychodzą zmienić licznik to nie sprawdzają czy DTU jest? Pewnie zależy od podejścia konkretnego człowieka z ZE na ile jest przyjazny dla klienta :)
  • #16 20724992
    marcin_421
    Poziom 15  
    W moim przypadku nikt o nic nie pytał. A znam przypadki że wcale nie musi być fizycznie paneli zainstalowanych aby zmienili licznik i podpisali umowę. Cytuję - "panie, ja tu przyjechałem licznik wymienić a nie sprawdzać jakieś instalacje".
  • #17 20725143
    marekm1972
    Poziom 13  

Na przykład u mnie chcieli (Energa Operator) by uruchomić instalację i pokazać, że generuje energię, bo inaczej odrzucą zgłoszenie, a że zasilanie było akurat chwilowo odłączone w związku z innymi pracami przy instalacji, to mówię OK. Pan został poczęstowany kawą i poproszony, by zaczekać 15 minut, a ja to podłączę i pokażę. Kawa chyba była dobra, bo jak wypił, to już nie czekał i zgłoszenie przeszło - całe szczęście, bo było to 31 marca 2022.
  • #18 20727603
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    >>20724992
    w PGE nic ich nie interesuje

koles od licznika wymienia licznik
    koles od zmiany zabezpieczeń zmienia zabezpieczenia ( i TYLKO to )
  • #19 20728443
    marcin_421
    Poziom 15  
    msr99 napisał:
    koles od zmiany zabezpieczeń zmienia zabezpieczenia ( i TYLKO to )

z tym wymienianiem zabezpieczeń to jakiś cyrk - w styczniu podpisałem aneks o zwiększenie mocy umownej i powinni wymienić zabezpieczenia z 20A na 32. Jak nietrudno się domyślić od miesięcy głucha cisza, a moje pytania o wymianę mają w poważaniu. Skończy się to tym, że sam sobie wymienię.
  • #20 20728451
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    U mnie złożenie zamówienia marzec 2022
    Realizacja 11 września 2023 ;)
    Zaraz ich będę cisnal
  • #21 21440340
    Brunoxp
    Poziom 15  
    Wracam do tego tematu celem jego zamknięcia.
    Dokładnie po roku od decyzji zakupu i montażu w lutym 2024:
    - 2 paneli Jinko JKM480N-60HL4-V
    - 2 mikroinwertery Hoymiles HMS-400-1T
    - DTU-WLite-S (kupiony u niemieckiego dystrybutora ponieważ nie były dostępne kraju)

Oba panele wpiąłem na trzecią wolną od PV fazę i zamontowałem nisko przy ziemi pod kątem ok 50stopni oraz na centralnie na południe.
    Niestety w otoczeniu nieduzych krzewów w ogrodzie ale za to z możliwością odśnieżania i mycia paneli oraz sezonowej korekty kąta paneli na "cyrklach" montażowych.

Łączna moc generatora to 960Wp a falowników 800W
    Produkcja roczna do dzisiaj to 894kWh
    Koszt jaki poniosłem to ok 1600zł wiec inwestycja opłaciła się.
    Dziękuje forumowiczom za pomoc w nakierowaniu na technologie mikroinwerterów.
  • #22 21440478
    marcin_421
    Poziom 15  
    Wydaje mi się, że w wyrażeniach "kWp, kWh" powinieneś pominąć literkę "k"
  • #23 21440547
    Brunoxp
    Poziom 15  
    >>21440478 Racja, poprawione
  • #24 21440572
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    @Brunoxp , normalnie zrobiłeś zgłoszenie podając istniejącą instalację i dodając te dwa mikroinwertery i tyle?
    Zostałeś dla całości w tym samym systemie rozliczeń?

Pytam bo chodzą mi po głowie różne pomysły w sprawie rozbudowy mojej PV i jedną z opcji jest rozbudowa on-grida (też Tauron)
  • #25 21441147
    Brunoxp
    Poziom 15  
    Tak ;)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy rozbudowy istniejącej instalacji fotowoltaicznej o mocy 8,2 kWp, zbudowanej na dwóch jednofazowych falownikach Fronius (5 kW i 3 kW) i działającej na dwóch fazach w Tauronie, o dodatkowy moduł 1,8 kWp na trzeciej, wolnej fazie. Autor planuje użyć trzech dużych paneli Canadian Solar 600 W, montowanych poziomo na ekierkach nad tarasem z możliwością ręcznej regulacji kąta. Dyskusja obejmuje dobór falownika do nowych paneli o niskim napięciu i wysokim prądzie, z uwzględnieniem wymagań Taurona dotyczących certyfikatów i limitów mocy na fazę (3,68 kW). Proponowano mikroinwertery, zwłaszcza Hoymiles HMS-400-1T, wraz z modułem monitoringu DTU-Pro S lub DTU-WLite-S, które umożliwiają niezależne podłączenie paneli na osobnej fazie i zachowanie dotychczasowych warunków rozliczeń. Zgłoszenie rozbudowy wymaga uprawnień elektrycznych, jednak w praktyce formalności bywają uproszczone. Autor ostatecznie zrealizował rozbudowę w lutym 2024, instalując 2 panele Jinko JKM480N-60HL4-V i 2 mikroinwertery Hoymiles, osiągając roczną produkcję około 894 kWh przy koszcie inwestycji około 1600 zł. Dyskusja podkreśla zalety mikroinwerterów w kontekście elastyczności montażu i monitoringu oraz utrzymania istniejącego układu falowników jednofazowych bez konieczności wymiany na falownik trójfazowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA