logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Tauron] Rozbudowa instalacji PV - brak schematu i wymóg sterowania

Pawelfi 15 Kwi 2024 15:45 4080 20
REKLAMA
  • #1 21046293
    Pawelfi
    Poziom 1  
    Witam,
    Posiadam instalacje foto, założona w 2019 roku, jestem wiec prosumentem na starych zasadach, na 80%
    Moja Instalacja posiadała moc 7,2KW w panelach i 6KW inverter Sungrow.
    Dołożyłem na budynku gospodarczym 6 paneli 2,6KW i inverter 3KW 3F.

Oddałem wniosek ZM i niestety dostałem informacje ze:
    - brak schematu mikroinstalacji.
    - zgodnie z instrukcją ruchu i eksploatacji tj. załącznik nr 1, punkt 9.1.1.1 (Mikroinstalacja
    przyłączona do sieci TAURON Dystrybucja, powinna umożliwiać TAURON Dystrybucja
    monitorowanie i sterowanie jej parametrami w sposób zintegrowany (jedno urządzenie
    sterujące tj. falownik lub integrator w przypadku więcej niż jednego falownika, zapewniające
    wspólne i jednoczesne sterowanie pracą całej mikroinstalacji).

Co do schematu niestety mają rację, w wniosku ZM jest informacja że pomieniem dostarczyć, jednak o drugim puncie we wniosku ZM nie było mowy.
    Użyłem certyfikowanych urządzeń bo kolejny Sungrow także znajduje się na stronie Taurona jako dopuszczony do pracy w sieci.

I teraz do was drodzy forumowicze mam pytanie.
    Czy jakoś uda mi się to załatwić.

Za względu na lokalizację musiałem użyć drugiego falownika gdyż instalacja jest na budynku gospodarczym obok.
    Czy te pisma dostaje się tylko wtedy gdy ktoś dokłada drugi inverter a nie wymienia swego pierwszego na większy?
    Czy znacie jakieś urządzenia które będą współpracowały z moimi sungrowami aby Tauron wydał akceptację?

Proszę o pomoc.

Przeczesałem trochę internet i widzę, że so artykuły mółwiące o dmowie ze strony Taurona.
  • REKLAMA
  • #2 21046331
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    Gdzie we wniosku Taurona jest wymóg schematu do zgłoszenia? Chyba, że składałeś papierowo a nie online.
    Pawelfi napisał:
    jednak o drugim puncie we wniosku ZM nie było mowy.

podpinają to pewnie pod "Dodatkowe załączniki zgłaszającego, dotyczące okoliczności mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo funkcjonowania mikroinstalacji lub sieci"
  • #3 21046337
    Pawelfi
    Poziom 1  

W druku ZM PDF
    "Załącznik ZM-S Schemat instalacji elektrycznej przedstawiający sposób przyłączenia mikroinstalacji lub własny schemat."

Kilka razy do nich dzwoniłem i kazano mi wypełnić druk PDF drukowany a potem zeskanować, gdyż jak mi powiedziała pani z Taurona, onlinowy formularz jest dla nowych instalacji a nie rozbudowy.
  • #4 21046379
    michalPV
    Poziom 31  
    Pawelfi napisał:
    onlinowy formularz jest dla nowych instalacji a nie rozbudowy.

Jak kojarzę to online są okienka dla istniejącej instalacji, nawet wyjaśnienia są, że w przypadku rozbudowy należy podać sumaryczną ilość i moc docelowej instalacji.
    Moim zdaniem zrób zgłoszenie online.
  • #5 21046388
    Pawelfi
    Poziom 1  

To już chyba nic nie zmieni, bo skoro już wniosek poszedł i mają już otwartą sprawę i czekają na uzupełnienie dokumentów 30 dni to zupełnie online nic mi nie da.
    Generalnie wszystko byłoby dobrze, gdybym miał 1 inwerter - bo każdy z nich ma RS485. Ale ja mam dwa. I doczytałem, że potrzebny jest
    "**** wypełnij informację o integratorze (dotyczy mikroinstalacji, w których jest zbudowanych więcej niż jeden inwerter)" - więc pytanie czy ktokolwiek z was słyszał o integratorze RS485 2 inwerterów z Sungrow? Oczywiście jak najtaniej?
  • REKLAMA
  • #7 21046408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21046415
    michalPV
    Poziom 31  
    Czyli wychodzi na to, że jak w wielu przypadkach w życiu trzeba na papier przelać to co urzędnik wymaga a w rzeczywistości olać system i zrobić po swojemu.
  • REKLAMA
  • #9 21046435
    Pawelfi
    Poziom 1  
    >>21046397
    Przeczytałem, ten artykuł nie bardzo odpowiada na moje pytanie. Uwierdził mnie po fakcie ze tauron robi problemy gdy zacząłem szukać info o tym necie.

>>21046408
    Dokładnie tak, generalnie wszystkie invertery zatwierdzone przez Taurona mają RS485 wiec spelniają ten punkt, problem się zaczyna jak oni chca niby "Integratora" - czyli czegos co spina 2 moje invertety i pozwala zarzadzac nimi naraz.

@michalPV "Czyli wychodzi na to, że jak w wielu przypadkach w życiu trzeba na papier przelać to co urzędnik wymaga a w rzeczywistości olać system i zrobić po swojemu."

nie do konca, bo we wniosku z taurona ZM-S - musze spiac nazwe integratora. To ze on sie popsuje za miesiac to jedno, ale to ze musze miec jego nazwe o drugie.

Wiec wole zrobic tak jak sie powinno by miec spokoj z tauronem a nie zabawe i pingpongowanie
  • #10 21046436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21046446
    michalPV
    Poziom 31  
    szczepan999 napisał:
    Na schemacie będzie a jakby co - no niestety, zepsuło się tydzień temu, jeszcze nie wymieniłem.

I prawidłowo 👍👍👍
    Ja na szczęście w Tauronie, wniosek online, żadnych schematów, żadnego DTU i było OK. Tylko nazwa mikroinwertera i suma mocy paneli PV.
  • #12 21046449
    michalPV
    Poziom 31  
    Pawelfi napisał:
    nie do konca, bo we wniosku z taurona ZM-S - musze spiac nazwe integratora. To ze on sie popsuje za miesiac to jedno, ale to ze musze miec jego nazwe o drugie.

No ale o to mi chodziło. Napisz jaki on "jest" i tyle, a że się popsuł to inna sprawa
  • #13 21046448
    Pawelfi
    Poziom 1  
    szczepan999 napisał:
    Na szczęście w tym kraju nic nie dzieje się do końca - trzeba zaspokoić urzędnika (zgłosić coś co ma RS485) a zrobić po swojemu.

wiele rzeczy ma RS485, tylko sam przed urzednikiem na debila wyjsc nie chce,
    Kolejna sprawa to to ze same falowniki mozna spiac ze soba RS485 - wtedy 1 staje sie masterem a inne slavem (nie testowalem)

Czy to OpenDTU to cos na czym zglosiłeś swoja instalacje?

Dodano po 1 [minuty]:

michalPV napisał:
    No ale o to mi chodziło. Napisz jaki on "jest" i tyle, a że się popsuł to inna sprawa

Tak ale chcialbym podac model czegos co ma sens - modulu ktory bedzie dzialal na tej zasadzie. A zwyczajnie nie znam, dlatego moze ktos na forum juz to zalatwiał
  • #14 21046453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 21046459
    Pawelfi
    Poziom 1  
    Wiec generalnie to sie nie nadaje.
    9.1.1.1.
    Mikroinstalacja przyłączona do sieci TAURON Dystrybucja, powinna umożliwiać TAURON Dystrybucja monitorowanie i sterowanie jej parametrami w sposób zintegrowany (jedno urządzenie sterujące tj. falownik lub integrator w przypadku więcej niż jednego falownika, zapewniające wspólne i jednoczesne sterowanie pracą całej mikroinstalacji).
    9.1.1.2.
    Dla jednego przyłącza dopuszcza się zabudowę mikroinstalacji za pomocą falowników jednofazowych o łącznej mocy nie większej niż 3,68 kW na każdej fazie, pod warunkiem spełnienia wymagań z pkt 9.1.1.1.
    9.1.1.3.
    Urządzenie sterujące o którym mowa w pkt 9.1.1.1. powinno być wyposażone w port wejściowy RS485 obsługujący protokół komunikacji SUNSPEC, który umożliwia przyjęcie od TAURON Dystrybucja poleceń sterujących. Port wejściowy RS485 powinien być zlokalizowany w miejscu zapewniającym łatwy dostęp dla służb technicznych TAURON Dystrybucja.

Tzn ze potrzeba czegos co widzi 2 invertery - nie koniecznie po RS485, ale ma port 485 do ktorego oni moga sie wpinac.
  • #16 21046487
    michalPV
    Poziom 31  
    szczepan999 napisał:
    Ja jeszcze nie zgłaszałem ale czytam co tutaj ludzie piszą by wiedzieć co w papierach napisać

Wyczytałem, że DTUpro spełnia wymogi takiego integratora - zatem to wpisz i tyle.

Pawelfi napisał:
    Tzn ze potrzeba czegos co widzi 2 invertery - nie koniecznie po RS485, ale ma port 485 do ktorego oni moga sie wpinac.

I tu niestety się zaczyna problem jeśli chodzi o falowniki różnych producentów.
    Wszędzie na necie albo pytania takie jak Twoje albo artykuły, że jest wymagany. A konkretnych produktów brak :(
  • #17 21046500
    Pawelfi
    Poziom 1  
    michalPV napisał:
    Wyczytałem, że DTUpro spełnia wymogi takiego integratora - zatem to wpisz i tyle.

Daj proszę namiary na taki artykuł i dam rade to poskładać albo na Twoim rozwiązaniu albo na DTU pro - choć zaboli.

michalPV napisał:
    I tu niestety się zaczyna problem jeśli chodzi o falowniki różnych producentów.
    Wszędzie na necie albo pytania takie jak Twoje albo artykuły, że jest wymagany. A konkretnych produktów brak :(

Ja mam 2 Sungrowy oba maja RS485. Ale problem nadal pozostaje.
  • #18 21118838
    b3ck
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Przede mną ta sama sytuacja. Mam inwerter DEYE i rozbudowuję o inwerter SOFAR.
    Co zastosować i czy w ogóle stosować, żeby Tauron przyjął zgłoszenie rozbudowy.
  • #20 21162890
    stau
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem związany z modernizacją istniejących instalacji, tzn. obawę że wpadnę w nowe wymagania. Instalacja pracuje w Tauronie. W sumie mam obecnie 3 istniejące instalacje jednofazowe oparte o Growatt 3.6 kW (MIN 3600 TL-XE), Sofar 3 kW (3KTML-G2) oraz mikroinwertery Envertech 1,89 kW (3*EVT 560). Moc paneli w sumie to 9.15 kWp. Wszyscy podnoszą problem wymagania instalowania integratora, przy więcej niż jednym falowniku. OSD powołuje się na zapisy w pkt. 9.1.1.1-9.1.1.3. Przeglądając najnowszy IRESD na stronie Taurona z 14.06.2024 w pkt. 9.1.3.1 napisano „Mikroinstalacja powinna być przystosowana do zdalnego sterowania przez TAURON Dystrybucja w zakresie zaprzestania generacji mocy czynnej. W przypadku mikroinstalacji o mocy zainstalowanej większej niż 10 kW powinna ona być przystosowana do ograniczenia jej pracy lub odłączenia od sieci przez TAURON Dystrybucja. Dla realizacji powyższych wymagań, mikroinstalacja powinna być wyposażona co najmniej w port wejściowy RS485 obsługujący protokół komunikacji SUNSPEC[/i].” Dodatkowo w pkt. 9.3. Zestawienie zbiorcze wymagań i uwagi końcowe, w tabeli 2. Zbiorcze zestawienie wymagań dla mikroinstalacji w zależności od mocy zainstalowanej. w pierwszym wierszu Wymagania w zakresie zdalnego sterowania przez TAURON Dystrybucja, dla mocy do 10 kW, nie ma wymogu „możliwość zdalnego sterowania mocą czynną oraz możliwość zdalnego odłączenia mikroinstalacji tj. zaprzestania generacji mocy do sieci dystrybucyjnej” Czy zatem wymóg stosowania integratora jest uzasadniony dla instalacji poniżej 10 kW?
    W sumie chcę zwiększyć tylko moc paneli do 9.9 kWp oraz zmienić inwerter Sofara z 3 kW na 3,6 kW. W rachubę nie wchodzi jeden 3f inwerter 10 kW. Mam 4 stringi na dwóch budynkach i mikroinwertery.
    Jakie macie doświadczenie z Tauronem w negocjacjach?
  • #21 21163332
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Te zapisy nie mówią nic o żadnym integratorze. Wystarczy żeby falownik obsługiwał Sunspec (większość obsługuje).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z rozbudową instalacji fotowoltaicznej (PV) w kontekście wymogów TAURON Dystrybucja. Użytkownik posiada instalację z 2019 roku, składającą się z paneli o mocy 7,2 kW oraz inwertera Sungrow 6 kW, a po rozbudowie dodał kolejne panele i inwerter 3 kW. Otrzymał informację o konieczności dostarczenia schematu mikroinstalacji oraz wymogu integratora do monitorowania i sterowania parametrami instalacji. Uczestnicy dyskusji wskazują na różne podejścia do zgłaszania rozbudowy, w tym konieczność posiadania integratora RS485 dla więcej niż jednego inwertera. Pojawiają się pytania o dostępność odpowiednich urządzeń oraz o to, jak spełnić wymagania TAURON bez zbędnych komplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA