logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji PV do 14 kW w Tauronie – mieszanka falowników Fronius i SMA

bimki 23 Mar 2026 20:40 531 16
REKLAMA
  • #1 21868946
    bimki
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Cześć,
    mam obecnie instalację opartą o 3 falowniki 1fazowe, na "starych" zasadach (0.8). Moc całości to 9,9kW.
    Chciałbym rozszerzyć do 14 w Tauronie i teraz pytanie czy mogą robić jakieś problemy z tym, że będzie mieszanka falowników?
    Ostatniio aktualizowałem 4 lata temu i nie było problemów - ale nie wiem czy coś się nie zmieniło.

Stan obecny:
    Fronius Primo 4, SMA Sunny Boy 4.0, SMA Sunny Boy 4.0
    Stan docelowy
    Fronius Primo 4, SMA Sunny Boy 4.0, Fronius 6.0 Symo

A może nie warto zgłaszać - bo nowe panele będą na zachód i i tak nie wygenerują więcej niż 2.5Mwh rocznie - tylko nie wiem czy nie ma jakiś kontroli czasami?
  • REKLAMA
  • #2 21869254
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Na kontrolę raczej nie licz, zwłaszcza jak nie podbijasz napięcia, paneli zawsze warto dołożyć, w ogóle co to za idiotyczny cyrk, skoro np. masz falownik 10 kW, to on ze swojej natury nie wypluje więcej jak 10 kW, a oni kierują się panelami, dom wariatów.
  • REKLAMA
  • #3 21869263
    bimki
    Poziom 16  
    No właśnie chwilowego raczej nie przekroczę nawet 9 w idealnych warunkach bo ja mam bardzo porozrzucane panele w nieoptymalnych miejscach. Czytałem inne wątki, że są jakieś problemy gdy się zgłasza teraz falowniki mieszane, że trzeba im udostępniać jakiś interfejs do przycinania pracy - nie ogarniam tego, ale boje się, że robiąc zgłoszenie można narobić sobie problemów...
  • #4 21869288
    Vexes
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Co do zgłaszania ilości paneli, to jest to wymóg przepisów prawa. Operatorzy często zdają sobie sprawę, jakie głupie to jest, zwłaszcza przy sumowaniu mocy (panele, falownik, magazyn) w jednych konfiguracjach, a w innych nie. Niestety tak to wymyślił sobie ustawodawca, który nie ma zielonego pojęcia o tym. Ma być nowy projekt, gdzie konsultanci chcą przeforsować, by jako moc przyłączeniową brać pod uwagę moc, jaką falownik może wprowadzić do sieci, czyli tak jak powinno być. Czy zostanie to wzięte pod uwagę, miejmy nadzieję, ale to dopiero chyba początki procesu legislacyjnego.
    Według prawa masz obowiązek zgłoszenia każdej zmiany mikroinstalacji i poinformowania OSD o konkretnej ilości i mocy paneli, jak i falownika, oraz magazynu, jeśli posiadasz. Obecnie operatorzy coraz bardziej się przed tym zabezpieczają. Tauron na przykład wymaga oświadczenia, że poświadczasz prawdę pod groźbą sądu w razie niepoświadczenia prawdy.
    W przypadku falowników jednofazowych możesz mieć maksymalną moc falownika 3,68 kW. Oznacza to, że nie możesz zamienić sobie jednego z nich na 6 (masz zapewne nie 4, tylko właśnie 3,68 kW), bo tego Ci OSD nie przyjmie. Inna sprawa wygląda z trójfazowymi, tutaj przy instalacji domowej możesz mieć falownik nawet do 40 kW (przy odpowiedniej mocy przyłączeniowej).
    Ostatnia kwestia to integrator. I tu są dwie kwestie. Według prawa OSD może wymagać, żeby system, jaki posiadasz, obsługiwany był przez protokół Sunspect. Operator ma mieć do niego dostęp w celu sterowania całą Twoją instalacją w celu np. jej wyłączenia w razie konieczności, podglądu, czy wszystko jest ustawione prawidłowo (np. wyłącza się po przekroczeniu granicznego napięcia). W praktyce może tego nie wymagać. Musisz sprawdzić zapisy o warunkach lub umowę z operatorem. Jeżeli w samych tych dokumentach już wskazuje konieczność posiadania takiej możliwości, musisz ją zapewnić, nawet jeśli nie będzie operator z niej korzystał. Bo nagle może przyjść i chcieć zacząć, ma do tego prawo. I teraz masz kilka opcji. W przypadku jednego falownika nie ma problemu, bo większość producentów daje możliwość obsługi protokołu Sunspect. W przypadku kilku bywa różnie. Jeżeli jest jeden producent, może mieć system, który obsługuje Sunspect w całości. Działa to jak przy jednym falowniku. Ale trzeba sprawdzić, czy producent ma taką możliwość. Jeśli nie, trzeba zrobić to, co przy różnych producentach, czyli użyć integratora. Integrator komunikuje się ze sobą falowniki różnych producentów, pozwalając często na jednoczesne ich sterowanie. Na rynku mogą być urządzenia mające dodatkowe funkcje. Najważniejsze, by obsługiwał protokół Sunspect! Bo o to chodzi. Niekoniecznie każdy integrator będzie miał taką możliwość, może być urządzenie integrujące falowniki z jakąś platformą zewnętrzną producenta integratora np. do podglądu i sterowania względem PV pompą ciepłą czy czymś takim. I niekoniecznie będzie obsługiwał protokół Sunspect. Osobiście uważam, że najlepiej stosować system jednego producenta, bo daje to więcej możliwości, a jeśli ma możliwość obsługi Sunspect przy kilku falownikach, jest to dodatkowy plus.
  • REKLAMA
  • #5 21869299
    bimki
    Poziom 16  
    hej, myślisz że nie przejdzie mieszanka 3 falowników, gdzie 2 będą 1 fazowe, a jeden 3 fazowy?
  • #6 21869311
    Vexes
    Poziom 7  
    Szczerze powiedziawszy nie wiem. Teoretycznie mogą to rozpatrzyć jako instalację trójfazową (wtedy powinno przejść) albo jako trzy jednofazowe, wtedy nie, bo przekraczasz na dwóch fazach moc 3,68 kW mocy na jedną fazę. Nigdy nie rozpatrywałem takiej sytuacji, więc nie chcę wprowadzać w błąd. Najprościej zapytaj się w OSD, jak by podeszli do takiego zgłoszenia, wtedy będziesz wiedział. Tutaj pojawia się kwestia asymetryczności faz, która może być powodem odrzucenia i rozpatrywania jako trzy instalacje jednofazowe. I to też może być dezorientujące, bo są falowniki trójfazowe asymetryczne, które są akceptowane, natomiast tu wracamy do prawa i rozpatrzenia systemu jako zespół trzech instalacji jednofazowych, a prawo mówi o tym, że nie może przy jednej fazie przekroczyć mocy 3,68 kW. Ale jak pisałem, najlepiej zapytać u operatora.
  • #7 21869347
    bimki
    Poziom 16  
    to chyba bardziej się opłaca zostać przy tych falownikach, które są zgłoszone i dołożyć tylko paneli. Myśle, że ten mój wschód - zachód 4.0 da radę bo obecnie ze strony wschodniej ma około 3.5 paneli, a ja nigdy nie widziałem produkcji większej niż 2.5 ze względu na słabe położenie, cień itp.
    Pozdrawiam
  • #8 21869362
    Vexes
    Poziom 7  
    Jest jeszcze inna możliwość.
    Wspomniałeś o ustawieniu wschód - zachód. Czy te moduły są na dwóch połaciach? Czy porozrzucane na różnych fragmentach dachu?
    O czym myślę: Zmiana wszystkich falowników na jeden trójfazowy i połączenie paneli w dwa stringi. Osobny na wschód, osobny na zachód. Dodatkowo, jeżeli masz to na różnych połaciach, to warto byłoby się zastanowić zamiast nad dokładaniem modułów, nad założeniem optymalizatorów, co powodowałoby pracę każdego modułu oddzielnie. Lub przynajmniej tylko tych, które są problematyczne, zasłaniane cieniem.
    Przy przekroczeniu 10 kWp na net-meteringu (czyli tzw. stare zasady) przechodzisz na rozliczenie 70-30, to tak żeby o tym pamiętać.
    Przy układzie wchód-zachód, ale trzy różne połacie dachu, można by szukać falownika trójfazowego z 3 MPPT, wtedy może nawet okablowania nie trzeba byłoby zmieniać
    Co do optymalizatorów to są tylko trzy albo cztery systemy dostępne na rynku. Z czego na pewno jeden wymaga optymalizatorów na wszystkich modułach.
  • #9 21869372
    bimki
    Poziom 16  
    to byłby problem, bo tak jak 2 stringi z obecnego garażu (wschód, zachód) są blisko siebie, tak pozostałe 2 są około 40m dalej, a po drodze kostka, dom więc trasa niełatwa jeśli chodzi o kable, a i straty duże by były na takich odległościach
  • #10 21869379
    Vexes
    Poziom 7  
    Ok, to faktycznie zmienia obraz. Rozumiem, że dwa falowniki są w garażu, a trzeci przy tych dalszych panelach? Ewentualnie na odwrót: jeden w garażu, dwa przy dalszych? I pomiędzy budynkiem a tymi oddalonymi panelami jest kabel AC?
  • #11 21869383
    bimki
    Poziom 16  
    tak, do garażu z domu jest poprowadzony kabel 6x5 - reszta tak jak piszesz.

Dodano po 6 [minuty]:

Ogólnie problemem nie jest to jak to połączyć bo tutaj juz naprawde fizycznie nie da się wiele wycisnąć.
    Ja chcę to zrobić legalnie - czyli dołożyć 4kw na dach, zmienić 1 falownik na 3F i są 3 opcje:
    1) zgłosić i mieć ryzyko odmowy
    2) zgłosić same panele a falowniki bez zmian (no bo są już zgłoszone) - ale nie wiem czy tak się da - wtedy przejdę w 0.7 - spoko
    3) nic nie zgłaszać, bo w mojej lokalizacji uzysk roczny nie będzie jakiś mega większy
  • REKLAMA
  • #12 21869397
    Vexes
    Poziom 7  
    To rzeczywiście chyba najrozsądniej i najprościej jest dołożyć paneli. Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach. Najlepiej, by moduły były te same co wcześniej. Ewentualnie jak najbardziej zbliżone parametrami. Niektórzy producenci mogą unieważnić gwarancję na moduły, jeśli połączy się je z innymi, nawet od tego samego producenta, warto to sprawdzić. Dlatego najlepiej po prostu montować te same. Jeśli nie ma takiej możliwości, stosować optymalizatory pod dokładanymi modułami. Przy Twoich falownikach tylko Tigo.
    Druga rzecz to sprawdzenie parametrów falownika, by nie przekroczyć napięcia maksymalnego oraz mocy maksymalnej strony DC.
  • #13 21869400
    bimki
    Poziom 16  
    Ok, technicznie każdy string ma inne panele, ale w ramach 1 stringu są dokładnie takie same - więc jest ok.

Nie wiem jak to rozwiązać formalnie, żeby było legalnie i zgodnie z prawdą. Nie wiem jakie jest ryzyko gdyby jakaś kontrola kiedyś wykazała nieprawidłowości.
  • #14 21869430
    Vexes
    Poziom 7  
    Chodzi o panele w stringu, więc jest jak najbardziej prawidłowo.
    Zgłaszasz wniosek do Tauronu o nazwie ZM zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji fizycznie lub online. Wypełniasz wszystkie dane, zaznaczając aktualizację danych czy coś takiego zamiast zgłoszenia nowej instalacji.
    Na stronie z parametrami instalacji podajesz w pierwszej kolumnie nazwy modułów i ich moc oraz liczbę. W ostatniej kolumnie sumujesz. Ponieważ, jak twierdzisz, masz różne moduły w stringach, wypełniasz dla każdego modelu osobno, podając ile sztuk danego modelu modułów w systemie jest i sumujesz ich moc. W tabeli poniżej robisz to samo dla falowników. Co ważne, musisz każdy falownik przypisać do innej fazy. Ostatnie 4 kolumny. Pierwsza 3-fazowy zostawiasz pusty, bo dotyczy falowników trójfazowych. Następnie masz dla faz L1, L2 i L3. Wpisujesz po jednym na każdą fazę. Jeśli dokładnie wiesz, który jest na której fazie, to możesz tak podać, jeśli nie, raczej nie powinno być problemu, jak wpiszesz losowo.
    Ważna jest strona oświadczenia instalatora. Potrzebujesz podpisu kogoś z uprawnieniami elektrycznymi i by wykonał schemat instalacji. Może pomóc w wypełnieniu. Schemat z jego podpisem i pieczątką dajesz jako załącznik.
    Jako załączniki będziesz musiał również dodać karty katalogowe podzespołów - falowników i modułów. Być może również certyfikaty o spełnienie norm np. NCRfG.
    Musisz obecnie również dołączyć Oświadczenie ZM-KK. To oświadczenie, o którym pisałem wcześniej, o poświadczaniu prawdy we wniosku.

Co do kontroli, jeżeli nie będą się działy dziwne rzeczy z Twoją instalacją, np. wprowadzenie więcej energii niż powinieneś (a raczej większą moc), zbyt wysokie podbijanie napięcia, to małe prawdopodobieństwo, że taka się odbędzie, choć nie wykluczone, że Tauron może robić jakieś losowanie instalacji i ich kontrole. W razie wykrycia nieprawidłowości, przynajmniej jak to było do teraz, najpierw dostaje się tam chyba miesiąc o wyjaśnienie, poprawienie lub aktualizację danych. Dopiero później, jeśli się do tego nie ustosunkuje, mogą pojawić się realne, poważniejsze konsekwencje.
  • #15 21869437
    bimki
    Poziom 16  
    Dzięki za wytłumaczenie. Ty tam pracujesz, że tak ogarniasz? :)

Pytanie ostatnie - co się stanie jak mi to odrzucą i czy w ogóle jest taka możliwość?
  • #16 21869442
    Vexes
    Poziom 7  
    W branży PV. Z Tauronem często mam do czynienia. Zazwyczaj przysyłają pismo z wyjaśnieniem, co jest źle, lub co trzeba jeszcze dostarczyć, lub co zabrakło. Z tego, co wiem, Tauron raczej nie odrzuca wniosków, jak są prawidłowo wypełnione i zgodne z przepisami. Chyba PGE albo ENEA odmawiała przyłączy, jeśli na linii było dużo lub był problem, ale to nie jest potwierdzone info i pewnie mogło zależeć od regionu, więc nie przywiązywałbym do niego wagi. Więc jeśli wszystko będzie w porządku, raczej nie ma obaw o odrzucenie, a nawet jeśli przyślą, co było nie tak, z prośbą o poprawę. Tauron czasem ma burdel w dokumentach i np. ma innego właściciela licznika czy coś, i im się wtedy też nie zgadzało i odrzucali, ale wiem, że ogarniali to u siebie, czy skończyli, nie wiem.
  • #17 21910495
    mirek_xyz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam 2 inwertery Sofar Tl G3 jednofazowe i 4 microinwertery Hoymiles. OSD ENERGA zażądała integratora. Jako integrator podałem do OSD bramkę RS485 Ethernet WiFi Waveshare.

Serwer Modbus TCP z rejestrami SunSpec skonfigurowałem na serwerze Linux, docelowo będzie na routerze Xiaomi AX3000T OpenWrt. Serwer Linux (router Xiaomi) steruje na podstawie zmian w rejestrach SunSpec (Model ID 123) inwerterami Sofar skryptem Pythona i mikroinwerterami Hoymiles skryptem z sieci Hoymiles-WiFi. Do udostępniania danych o produkcji stosuje model SunSpec 103 - inwerter 3-fazowy. Wniosek został zaakceptowany przez Energe.

Koszt takiego rozwiązania to bramka 170 zł (mi się udało kupić powystawową za 80 zł) i ewentualnie wymiana routera na router nadający się pod OpenWrt.

Dla inwerterów, które nie mogą być sterowane przez Modbus, Linux może sterować przekaźnikami podłączonymi do złącza DRM inwertera. Koszt 4 przekaźników sterowanych przez WiFi w systemie Tuya to ~40 zł. Do sterowania z Linuxa skrypt Tinytuya.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozbudowy mikroinstalacji PV w Tauronie z 9,9 kW do ok. 14 kW przy istniejących trzech falownikach 1-fazowych i mieszance urządzeń Fronius oraz SMA. Omawiane są ryzyka formalne związane ze zgłoszeniem zmian, obowiązek aktualizacji danych o liczbie i mocy modułów oraz falowników, a także możliwe rozpatrywanie układu jako trzech instalacji jednofazowych z limitem 3,68 kW na fazę. Pojawia się sugestia, że bezpieczniej może być dołożyć same panele i nie zmieniać zgłoszonych falowników, ale trzeba uwzględnić przepisy, możliwą zmianę rozliczenia po przekroczeniu 10 kWp oraz parametry elektryczne stringów. Rozważana jest też alternatywa przebudowy na jeden falownik trójfazowy z dwoma stringami lub zastosowanie optymalizatorów przy zacienionych modułach. W końcowej części opisano sposób formalnego zgłoszenia aktualizacji w Tauronie oraz wskazano, że przy poprawnie wypełnionych dokumentach operator zwykle nie odrzuca wniosku, lecz prosi o uzupełnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA