logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienia przedziałów napięcia w regulatorze PWM dla akumulatora

kowalczukkn 03 Wrz 2023 00:23 873 14
  • #1 20719277
    kowalczukkn
    Poziom 3  

Witam,
    chciałbym się dowiedzieć, jakie ustawienia przedziałów napięcia w regulatorze PWM dla akumulatora (maksymalne, minimalne, itd.) byłyby optymalne.

Z góry dzięki.
  • #3 20719494
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    kowalczukkn napisał:
    chciałbym się dowiedzieć, jakie ustawienia przedziałów napięcia w regulatorze PWM dla akumulatora (maksymalne, minimalne, itd.) byłyby optymalne.

Zawsze są to ustawienia rekomendowane / zalecane przez producenta aku, który się używa. Tylko takie podejście do tematu daje szansę na maksymalne wykorzystanie żywotności aku.

W przypadku, kiedy defaultowe ustawienia regulatora są inne niż zalecenia producenta aku i nie da się ich zmienić, pozostaje:
    • • wymiana regulatora na taki, w którym można ustawić pożądane parametry ładowania
      • pracowanie na dostępnych ustawieniach regulatora, ze świadomością, że mogą one wpływać na niewykorzystanie całego potencjału aku. Ale, w ogólności, jakoś działać powinno.
  • #4 20719519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20719540
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    >>20719356
    Akumulator żelowy, pojemność 18 Ah, 12 V, firma XTreme
    Regulator dedykowany do panelu 50W, 10A, 12/24V
  • #6 20719550
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7793
    Parametry samego panela pokaż. Niema czegoś takiego jak dedykowany regulator do panelu.
  • #7 20719564
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20719580
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    >>20719494
    Defaultowe ustawienia regulatora to:
    float charge (użycie ciągłe?) - 13,7 V
    LVD - 10,7 V
    LVR - 12,6 V
    na ten moment zostawiłem takie ustawienia
    Specyfikacja aku to:
    użycie ciągłe - 13,6 - 13,8 V
    użycie cykliczne - 14,5 - 14,9 V

Dodano po 9 [minuty]:

>>20719550
    Dla panelu solarne go specyfikacja:
    Vmp - 18,36 V
    Imp - 2,72 A
    Voc - 22, 03 V
    ISC - 2,94 A

Dodano po 7 [minuty]:

>>20719519
    Mam nadzieję, że temperatura będzie odpowiednia
    Na ten moment akumulator trzymam na dworze, przez większość słonecznego dnia miejsce jest zacieniowane. Akumulator jest umieszczony w dedykowanym do niego zamkniętym, czarnym pojemniku, który musiałem przewiercić dla kabli dlatego na razie nie jest do końca szczelny przed wilgocią. Wewnątrz zaizolowałem nieco folią bąbelkową przed temperaturą.
  • #9 20719632
    ArturAVS
    Moderator
    Regulator PWM nie da Ci prądu ładowania większego od Isc panelu (w/g zamieszczonych danych 2,94A). Co zamierzasz zasilać i jak będzie wyglądał cykl pracy akumulatora? Przy słabej pogodzie i regulatorze PWM, osiągi mogą być bardzo słabe, a to Cię zniechęci do PV.
  • #10 20719645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20719660
    k_pec
    Poziom 34  
    kowalczukkn napisał:
    Akumulator jest umieszczony w dedykowanym do niego zamkniętym, czarnym pojemniku, który musiałem przewiercić dla kabli dlatego na razie nie jest do końca szczelny przed wilgocią. Wewnątrz zaizolowałem nieco folią bąbelkową przed temperaturą.

Akumulator żelowy MUSI być montowany w pomieszczeniu / obudowie o wentylacji pasywnej. Powinna być też w miarę stabilna temperatura.
    Żadne folie bąbelkowe i inne takie tam.
  • #12 20719695
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    >>20719632
    W regulatorze są 2 wejścia usb i zamierzam je wykorzystać do ładowania telefonu i konsoli. Praca akumulatora ustawiona jest na 24h na dobę

Dodano po 2 [minuty]:

>>20719660
    Nie mam obecnie za bardzo możliwości do trzymania aku w pomieszczeniu. A co masz na myśli mówiąc o obudowie o wentylacji pasywnej?
  • #13 20719705
    ArturAVS
    Moderator
    kowalczukkn napisał:
    W regulatorze są 2 wejścia usb

Które praktycznie nie mają nic wspólnego z PV. Prosiłem o podanie modelu regulatora, echo...
  • #14 20719740
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    Cóż w specyfikacji regulatora są podane dwie wartości - model 2420 lub 2440
    Może zdjęcie coś powie?
    Optymalne ustawienia przedziałów napięcia w regulatorze PWM dla akumulatora
  • Pomocny post
    #15 20719789
    k_pec
    Poziom 34  
    kowalczukkn napisał:
    Nie mam obecnie za bardzo możliwości do trzymania aku w pomieszczeniu. A co masz na myśli mówiąc o obudowie o wentylacji pasywnej?

Wentylacja pasywna to tyle co naturalna.

Czyli zapewnienie naturalnej cyrkulacji / przewiewu w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane aku (zwykle wentylacja kominowa) albo otwory wentylacyjne w obudowie, w której aku są zainstalowane. Oczywiście, jeśli są w obudowie, pomieszczenie w którym jest dalej ma mieć pasywną wentylację.

Przy aku na zewnątrz temperaturami wysokimi bym się nie przejmował zbytnio, bo przy miejscu zacienionym nie powinny być wysokie przez dłuższy czas.
    Natomiast niskie temperatury to już większy problem, bo przy -10°C pojemność aku spadnie, i to może spać znacznie, nawet do 60% pojemności przy 20°C. Jeśli będziesz miał małe pobory (rzędu 10...20...30%) między cyklami, to doładowania nie powinno stanowić to większego problemu.

I pamiętaj - tego typu aku, aby długo pożyły, MUSZĄ być doładowane do pełna po rozładowaniu, nawet o kilka procent.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnych ustawień przedziałów napięcia w regulatorze PWM dla akumulatora żelowego o pojemności 18 Ah i napięciu 12 V, marki XTreme. Odpowiedzi wskazują, że najlepszym podejściem jest stosowanie ustawień rekomendowanych przez producenta akumulatora, co zapewnia maksymalne wykorzystanie jego żywotności. Ustalono, że domyślne ustawienia regulatora to: float charge 13,7 V, LVD 10,7 V, LVR 12,6 V. Wskazano również na znaczenie odpowiedniej temperatury pracy akumulatora oraz wentylacji, aby uniknąć skrócenia jego żywotności. Użytkownik planuje używać akumulatora do zasilania urządzeń przez 24 godziny na dobę, co wymaga uwzględnienia cykli ładowania i rozładowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA