Znajomy posiada dwa napędy. Hormann Ecomatic (garaż) i Nice A400 (brama wjazdowa). Obie te bramy otwiera jednym pilotem w kształcie Nice FLO4R-S. Obecnie chciałby zaprogramować nowego pilota Nice FLO4R-S do obu napędów, ale nie wiemy jak się do tego zabrać. Z informacji jakiego udało mi się znaleźć to przy montażu instalator zamontował dodatkowy odbiornik Nice do napędu Hormanna żeby móc otwierać oba napędy jednym pilotem. Proszę o porady jak zaprogramować nowy pilot do obu napędów.
Co to za odbiornik przy Hormannie? Jest co najmniej kilka typów odbiorników współpracujących z pilotami Nice a do każdego inaczej dopisuje się piloty.
Dopisywanie pilotów do centrali A400, a konkretnie do odbiornika SMXI czyli FLOR wtykanego w jej płytkę jest opisane na końcu instrukcji.
Co to za odbiornik przy Hormannie? Jest co najmniej kilka typów odbiorników współpracujących z pilotami Nice a do każdego inaczej dopisuje się piloty.
Dopisywanie pilotów do centrali A400, a konkretnie do odbiornika SMXI czyli FLOR wtykanego w jej płytkę jest opisane na końcu instrukcji.
Witaj!
Odbiornik, o którym mówisz, jest komponentem systemu bramy garażowej firmy Hormann, który służy do odbioru sygnału z pilota. Hormann produkuje wiele różnych typów odbiorników, które są kompatybilne z różnymi modelami pilotów. Zrozumienie, jaki odbiornik masz, jest kluczowe do prawidłowego programowania pilota.
Co do odbiornika SMXI, jest to model wyprodukowany przez firmę Nice - jest to uniwersalny odbiornik radiowy, który działa z większością pilotów Nice FLOR. Jest on zazwyczaj wtykany bezpośrednio do płytki centralnej A400.
Aby dopisać nowe piloty do odbiornika SMXI, będziesz potrzebować dostępu do odbiornika i pilota, który jest już skonfigurowany do pracy z tym odbiornikiem. Poniżej znajdują się szczegółowe instrukcje, jak to zrobić:
1. Włóż klucz do zamka awaryjnego centrali A400 i przekręć go w prawo o 90°.
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk "P1" na odbiorniku SMXI przez około 2 sekundy. Puszczasz przycisk, kiedy zacznie migać dioda LED.
3. W ciągu 10 sekund od puszczenia przycisku "P1", naciśnij przycisk, który chcesz zaprogramować na pilocie. Dioda LED na odbiorniku powinna zacząć migać szybciej, co oznacza, że pilot został prawidłowo zaprogramowany.
4. Powtórz powyższe kroki dla każdego przycisku, który chcesz zaprogramować na pilocie.
5. Po zakończeniu programowania zamknij zamek centrali przekręcając klucz w lewo.
Pamiętaj, że zaprogramowanie pilota wymaga dostępu do odbiornika i działającego pilota. Jeżeli nie masz dostępu do działającego pilota, będziesz musiał umieścić odbiornik w trybie programowania i następnie zaprogramować pilot bezpośrednio przy pomocy przycisków na odbiorniku.
Mam nadzieję, że odpowiedź była pomocna! Jeśli masz dodatkowe pytania, śmiało pytaj!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
@adi2023, ja mam napęd bramy wjazdowej Nice Wingo, dwie bramy garażowe z napędami Hato, wcześniej były to napędy Einhell T70 i Moto Lift 500, obsługuję to wszystko z pilotów 4 kanałowych Nice Flo4R.
Swego czasu dokupiłem piloty dla rodzinki i zaprogramowałem je jak poniżej, wszystko działa już parę dobrych lat bez zająknięcia .
Dodam jeszcze, że nowe piloty, ich kanały, przejmą dokładnie te funkcje, które posiada już zaprogramowany/wczytany do odbiornika, odbiorników działający pilot.
Co ten bot za pierduły saskie wypisuje...
Ta metoda nie sprawdzi się przy dopisywaniu pilotów obsługujących kilka napędów bo dopisuje do odbiornika od razu WSZYSTKIE przyciski pilota. Dopisywanie pojedyńczego przycisku polega na KRÓTKIM pojedyńczym naciśnięciu przycisku na odbiorniku, dalej ciśniesz oczekiwany przycisk pilota, aż LEDa na odbiorniku 3x mrugnie. Kolejne piloty tak samo w ciągu 10 sekund. Odczekanie dłużej kończy zapisywanie.
I dalej nie wiemy, co tam jest podpięte przy Hormannie.
I o to biega, aby rozkminić ten "jakiś kompatybilny" - w Oryginalnym SM z przejściówką lub zewnętrznym "myszce" od Nice piloty dopisuje się jak opisałem, W Proximie już inaczej, W uniwersalnym Urmet jeszcze inaczej....
Do poniższego - ten sposób zadziała z oryginalnym odbiornikiem Nice, ale z jakimś innej firmy na 99% nie.
Dalej nie wiemy, co tam jest podpięte przy Hormannie
Na dodatek okazało.się, że A400 także bazuje na zewnętrznym odbiorniku.
Idź dalej gdzieś w dom po kablu, w który wchodzą przewody z zacisków 17 i 22 centrali A400 to go znajdziesz (oby jeden obsługiwał oba napędy). I zdjęcie.
Tak samo postąp z Hormannem i przewodem z jego zacisków 1 i 2
Obie te bramy otwiera jednym pilotem w kształcie Nice FLO4R-S
Może trochę jaśniej, co to znaczy w kształcie pilota Nice FLO4R-S, jakieś foto by było wskazane, jeżeli jest to oryginał Nice to wyżej napisałem jak najłatwiej zaprogramować kolejne piloty Nice FLO4R.
A jak zaprogramować ten powyższy pilot do bramy wjazdowej - model Nice A400 (zdjęcie poniżej)?
Zgodnie z tym co znalazłem w załączonej instrukcji to do tego napędu jest dokładany zewnętrzny odbiornik, dzięki któremu mogę zaprogramować pilota. Chciałem się upewnić czy aby na pewno mam go szukać i jak on wygląda? I jak zaprogramować pilota do niego?
Załączniki:
A400-wyd.01.pdf(1.8 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
No w koło macieju.....
U ciebie NIE MA wpiętego w A400 tego odbiornika z instrukcji (jest pusta pionowa dziura po prawej).
Najprawdopodobniej odbiornik z postu #11 obsługuje oba napędy. Kanał 1 Hormanna, Kanał 2 A400 (chyba, sądzac z wyglądu przewodów). Instrukcję tego odbiornika masz kilka postów wyżej.
✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu nowego pilota Nice FLO4R-S do dwóch napędów: Hormann Ecomatic (garaż) oraz Nice A400 (brama wjazdowa). W trakcie dyskusji ustalono, że do napędu Hormanna zainstalowano dodatkowy odbiornik Nice, co umożliwia obsługę obu napędów jednym pilotem. Uczestnicy rozmowy podali różne metody programowania pilota, w tym szczegółowe instrukcje dotyczące odbiornika SMXI oraz ogólne zasady dotyczące dopisywania pilotów do odbiorników. Wskazano również na konieczność identyfikacji konkretnego modelu odbiornika, aby prawidłowo przeprowadzić proces programowania. Użytkownik znalazł zewnętrzny odbiornik, który może obsługiwać oba napędy, i poszukuje dalszych wskazówek dotyczących jego programowania. Wygenerowane przez model językowy.