logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z odpalaniem na zimnym silniku Jaguar S Type 4.2 V8 2004 - wymiana części nie pomogła

Langusta82 03 Wrz 2023 14:13 384 6
REKLAMA
  • #1 20719844
    Langusta82
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich. Posiadam jaguara s type 4.2 v8 2004 rok ,I borykam się z odpalaniem auta na zimnym silniku .Jak postoi przez noc, rano nie chce zapalić tz ciężkie odpalanie ma. Wymieniłem pompę paliwa, cisnienie paliwa sprawdzone 3.8 bara .Listwa wtryskowa podmieniona, czujnik wałków rozrządu podmieniony, czujnik od pożenia wału też. Elektryka sprawdzona elektryk nic nie znalazł. Błędami nie sypie . Jedyny błąd to od klimatyzacji . Walcze już z tym samochodem 1.5 roku. Jeździłem po mechanikach i nic. .Dodam jeszcze że jak jest ciepło na zewnątrz (tzn tak 25 st C.) to odpala nawet rano, ale na przyklad dziś było już 18stopni i już problem . Proszę o porady
  • REKLAMA
  • #2 20719888
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Czy ktoś sprawdził czujnik temperatury?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20719896
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Spróbuj rano uruchomić ręcznie pompę paliwa na 10 sekund i zobacz czy odpali.
  • REKLAMA
  • #5 20719897
    Langusta82
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Pompa paliwa była też zamienina efekt taki sam .jak jest ciepło zapali jak tylko temperatura spanie jak dziś 18stopni koniec zuca palenie elektryka całą sprawdzona była i to dwa razy .

Dodano po 2 [minuty]:

Kolego trafią mnie już coś z tym moim autem .wiesz co podejrzewam jeszcze rozrzad albo zawory walka rozrzadu .kurde nie wiem czy on traci cisnienie i dlatego nie chce odpalic ? Tak jak pisałem jak wsiadam rano zakręcę chwile nie odpali wyłączę zapłon poczekam 15 20 sek czasem troszkę dłużej i odpala .ale oczywiście w zimie jest gorzej.
  • #7 20770154
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3582
    Trzeba zacząć od znalezienia przyczyny dlaczego nie odpala: Jest iskra, czy nie ma, wtryskiwacze podają paliwo czy nie, mieszanka jest zbyt bogata, czy zbyt uboga ?
    Bez tej podstawowej diagnozy wymiana "na pałę" połowy osprzętu silnika jest nie tylko kosztowna ale bez sensu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik boryka się z problemem trudności w uruchamianiu Jaguara S Type 4.2 V8 z 2004 roku na zimnym silniku. Po wymianie pompy paliwa, czujników wałków rozrządu, wtryskiwaczy oraz sprawdzeniu elektryki, problem nadal występuje. Samochód odpala lepiej w wyższych temperaturach, ale przy niższych (np. 18°C) występują trudności. Użytkownik podejrzewa problemy z rozrządem lub ciśnieniem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie iskry, działania wtryskiwaczy oraz diagnozę mieszanki paliwowej, zamiast dalszej wymiany części bez podstawowej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA