logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak długo wysycha tynk gipsowy na małym fragmencie?

Peide 12 Wrz 2023 01:00 7647 6
REKLAMA
  • #1 20729986
    Peide
    Poziom 3  

Dzień dobry! Zabrałem się za remont pokoju, na który zbierało się od dłuższego czasu. Przyszlifowałem ściany i po uzupełnieniu ubytków mam zamiar potraktować je gładzią. W pewnym miejscu odpadł mi jednak kawałek tynku aż do cegły - około 1x0,5 metra i 10 mm głębokości. Chciałbym zakleić to tynkiem gipsowym Knauf Goldband, stąd moje pytanie - jak długo będzie to wszystko schnęło, zanim będę mógł szpachlować i malować? Czytałem, że takie tynki powinny schnąć nawet 8-14 dni, ale przecież to tylko mały kawałek. Albo, czy jest może opcja naprawić to inaczej i szybciej?
    Pozdrawiam serdecznie! Fragment ściany z widoczną warstwą cegieł, gdzie odpadł tynk.
  • REKLAMA
  • #2 20730001
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1689
    Nie wiem czy da się to co do godziny, albo dnia określić, bo wszystko zależy od indywidualnego miejsca, warunków pogodowych, wilgotności, grubości ubytku. Ale patrząc na to zdjęcie to uważam, że trzeba nie tylko to co samo odpadło, ale i więcej odsłonić bo te pęknięcia zaraz polecą na dół przy tynkowaniu/gipsowaniu.
  • REKLAMA
  • #3 20730006
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Mały kawałek- a to dobre.
    Kolega chce zatynkować sadzę po piecu i dziwi się że tynk spadł.
  • REKLAMA
  • #4 20730009
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20730010
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Cegła ma powiedzmy 25 cm długości i 6 cm wysokości - tam jest z pół metra kwadratowego - a więcej raczej trzeba wymienić na co już zwrócono uwagę w poście #2 - postukaj po tynku i tam gdzie jest "głucho" to niestety trzeba zerwać i potynkować od nowa - będzie pewnie z 2 metry kwadratowe - i przejmuj się tą sadzą ją trzeb zeskrobać ile pójdzie i jakoś zablokować żeby nie wyłaziła na wierzch.
    Zrobić raz a porządnie nie ma co dziadować.

A zaprawę proponuję normalną no czasy takie że już nikt nie umie robić zaprawy czyli będzie z worka "do tynkowania" najlepiej żeby w nazwie miała "cementowo-wapienna"...
  • #6 20730187
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Przecież ta ściana całą jest do skucia i ponownego otynkowania.
  • REKLAMA
  • #7 20730951
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Peide napisał:
    Albo, czy jest może opcja naprawić to inaczej i szybciej?Pozdrawiam serdecznie!

Trudno to nazwać naprawą i remontem - ale najszybciej to zastawić szafką taki sam efekt "-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy czasu schnięcia tynku gipsowego Knauf Goldband na małym fragmencie ściany, który został uszkodzony. Użytkownicy podkreślają, że czas schnięcia tynku zależy od warunków atmosferycznych, wilgotności oraz grubości ubytku. Wskazują, że w przypadku małego ubytku, przy odpowiednich warunkach, możliwe jest dalsze prace po 24 godzinach. Jednakże, niektórzy sugerują, że lepiej jest usunąć większą część tynku, aby uniknąć przyszłych problemów, a także zalecają użycie zaprawy cementowo-wapiennej do tynkowania. Wskazówki dotyczą również konieczności oczyszczenia cegły przed nałożeniem tynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA