logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor sprawny ale dziwnie naprawiony trafopowielacz ?

krzysieg 27 Lis 2005 16:53 3589 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy trafopowielacz w używanym telewizorze Philips z klejem przy przewodzie WN powinien być wymieniony i czy taki „naprawiony” element można bezpiecznie używać?

Taki trafopowielacz najpewniej wcześniej przebijał przy wyjściu przewodu WN albo na obudowie, więc klej nie jest właściwą naprawą i przy dalszej pracy grozi to kolejnymi uszkodzeniami, a nawet pożarem [#2031455][#2031468][#2057872] Trzeba go wymienić, bo samego trafa WN nie warto kleić; w tym przypadku podano zamiennik dla chassis GR2.2: TA927, HR7279, FAT30192, TR1169 lub 1192.0507 [#2032514][#2039735][#2042907] Po wymianie należy ustawić SCREEN/G2 i FOCUS, a także sprawdzić napięcie żarzenia oraz +B, bo mają wpływ na obraz i żywotność kineskopu [#2031655][#2052015][#2055554] Jeśli jest oryginalny odpowiednik, zwykle nie trzeba żadnych przeróbek, ale przy zamienniku trzeba dobrać właściwy typ i wykonać regulacje po montażu [#2042907][#2052015]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2031421
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam
    Kupiłem używany telewizor marki philips 25 cali
    model : 25ST2761/02B .
    Zdjołem obudowe zeby zobaczyc na jakich jest podzespołach itp...
    i coś było kombinowane przy trafopowielaczu , od góry jest zalany dużą
    ilością kleju z pistoletu -klejenie na gorąco.
    Z kupy kleju wychodzi przewod wysokiego napięcia tak to mniej wiecej wygląda .
    Mam pytanie co sie stało z tym trafopowielaczem i czy tv dlugo tak pochodzi ,jaka jest zywotnośc takiego chyba zregenerowanego trafopowielacza ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2031455
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Ktoś zrobił telewizor wyłącznie do sprzedaży.Sprawa wygląda tak jakbyś cieknącą rurę uszczelnił drewnianym kołkiem. Wcześniej czy później pojawią się na kominku trafopowielacza wyładowania a to grozi innymi uszkodzeniami w elektronice tv.
  • #3 2031456
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam !
    Uważam że to trafo powinno być wymienione ponieważ grozi to lawinowymi uszkodzeniami Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2031468
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Prawdopodobnie ten trafopowielacz przebijał na obudowie i w takiej sytuacji się go wymienia co Tobie proponuję - dołożysz do interesu ok.50zł
  • #5 2031518
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Będziemy szukać jaki typ trafa
    Chassis GR2.2
  • #6 2031595
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Będziemy szukać jaki typ trafa
    Chassis GR2.2 -zgadza sie

Ale czy wystarczy tylko wylutować i załozyć nowy i bedzie wszystko ok , chyba często są jeszcze jakiej komplikacje albo przynajmniej trzeba coś wyregulować ?
    Nie wiem ile on ma lat , nie znalazłem daty i ile taki tv jest warty po wymianie trafa ?
    Czym będzie sie objawiać jak teraz będzie mieć znowu przebicie
    w każdej chwili może przestac działać zupełnie czy będzie wczesniej jakis charakterystyczny objaw ?
  • #7 2031655
    rroman
    Poziom 29  
    Witam !
    Po wymianie trafa napewno trzeba ustawć napięcie siatki 2 i napięcie ostrości na trafopowielaczu poza tym przy orginalnym trafie nic nie trzeba przerabiać cena takiego traf to koszt około 45- 90 PLN , uszkodzenia mogą być podczas przebicia natychmiastowe , a objawy bardzo różne może wtedy naprawa być nie opłacalna .
    Pozdrawiam
  • #8 2032493
    krzysieg
    Poziom 25  
    Rozmawiałem z kolegą elektronikiem i powiedział że jesli nie chce mieć pożaru w domu to lepiej zebym nie włączał tego tv !!!- ten klej z pistoletu jest łatwopalny !
    Powiedział że może jest sens naprawic te stare trafo zależy jak wygląda pod tą warstwą kleju , jak juz kleić to np. poxipolem ,niepalnym i izolującym....
  • #9 2032514
    rroman
    Poziom 29  
    Witam trafa nie klej, tylko wymień na nowe. Pozdrawiam
  • #10 2034200
    krzysieg
    Poziom 25  
    Przyjrzałem sie dzisiaj temu trafu i klej jest w miejscu gdzie wychodzi przewód, wygląda na to że przebicie było przy połaczeniu kabla z trafem .
    Niestety trafo było już wymieniane widząc po ścieżkach , ma nietypowe oznaczenia w sklepach internetowych widziałem całkiem inne......
    Podaje model trafa :
    92.0507
    021 BM
    34 94
    3382-w trójkącie

Znając model telewizora i tego trafa-prawdopodobnie zamiennika
    prosiłbym o podanie modelu własciwego typowego trafa .

pozdrawiam
  • #11 2036996
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Wstrzymaj się chwilowo z kupnem.. Mam gdzieś schowane (chyba) takie trafo - klient wycofał sie z naprawy jak go zamówiłem. Nowe, nieżywane - odstapie go taniej, daj mi tylko 1 dzień na sprawdzenie typu.
  • #12 2039735
    darmir1
    Poziom 20  
    No więc tak. Mam Trafopowielacz o oznaczeniach TA927. Do Philppsa chasis 2.2. Jest to odpowiednik HR7279, FAT30192, TR1169, 1192.0507. Jeśli Cię interesuje odezwij sie - odstąpie po przystępnej cenie.
  • #13 2040708
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ale czy to napewno jest takie jak trzeba ?
    bo na moim są inne oznaczenia
    za ile ?
  • REKLAMA
  • #14 2040829
    darmir1
    Poziom 20  
    To jest trafo które znalazłem via Internet jako zamiennik.
    W twoich postach było oznaczenie trafa 92.0507
    Cena 35 zł (kosztowało 55 - mam paragon) +koszt wysyłki - zaliczenie pocztowę ok.9,50. Chyba że przesłac zwykła paczka a ty przelejesz kwotę na konto - jak Ci wygodniej.
  • #15 2041157
    krzysieg
    Poziom 25  
    Chyba domysliłeś sie ze brakuje dwóch cyfr, było zasłonięte klejem i nie zauwazyłem...

Ma dokładnie takie oznaczenia :

1192.0507
    30021 BM
    5 34 94
    3382-w trójkącie

Nie wiem czy to oryginalny czy zamiennik (był juz wymieniany widze na sciezkach) .
    Ktoś napisał że przy oryginalnym trafie nie trzeba nic przerabiac a przy zamienniku ?
    Po prostu czy wystarczy zalozyc twoje trafo i wyregulowac i nic wiecej ?
    nie bedzie zadnych problemów ?

ps . Nie znam sie za dobrze na tv , znajomy elektronik sie tym zajmie :)

pozdrawiam
  • #16 2041778
    rroman
    Poziom 29  
    Witam!
    Takie trafo HR7279 za76pln lub firmy HG za 40pln z roczną gwarancją .
    Pozdrawiam
  • #17 2042907
    darmir1
    Poziom 20  
    Na trafach zdarza sie iż jest podane kilka oznaczeń - tak jaby producenci chcieli podać oznaczenia zamienników(?).
    Jeśli jeden z tych symboli jest zgodny to już wystarczy. Przeróbek w tym momencie wykonywać - wg zapewnien sprzedawcy nie trzeba - nie sprawdziłem tego, bo jak mówiłem wcześniej, klient wycofał sie z naprawy zanim trafo do mnie dotarło.
  • #18 2047785
    krzysieg
    Poziom 25  
    To chyba wezme te trafo, jesli by okazalo sie ze trzeba przerabiać to jakie to przerobki ?
  • REKLAMA
  • #19 2049495
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    jak chcesz wymienić trafo. kup HR7279--nie wstawiaj innych- będą problemy
    ja bym zostawił to klejone jak jest orginalne--nie znać lutowania....

pozdrawiam*******
  • #20 2049803
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    zbigniew tomczak napisał:
    ...
    ja bym zostawił to klejone jak jest orginalne--nie znać lutowania....

Toż przecież:
    krzysieg napisał:
    Przyjrzałem sie dzisiaj temu trafu i ...Niestety trafo było już wymieniane widząc po ścieżkach ...

Wracając do tematu to kup od darmir1. Po wymianie bez przeróbek na trafopowielaczu regulacja G2 (pokrętło SCREEN) i ostrość (pokrętło FOKUS) no i jeszcze wypadałoby sprawdzić i ewentualnie wyregulować skuteczną wartość napięcia żarzenia i myślę, że kolega elektronik ma czym. Zła jego wartość może skutkować skróceniem żywotnośc kineskopu.
  • #21 2050752
    krzysieg
    Poziom 25  
    Juz sam nie wiem na którym będzie działac tak jak trzeba, kazdy pisze co innego :

Cytat:
    zbigniew tomczak : kup HR7279--nie wstawiaj innych- będą problemy

Cytat:
    DiZMar :Wracając do tematu to kup od darmir1 , czyli :TA927. Do Philppsa
    chasis 2.2. Jest to odpowiednik HR7279, FAT30192, TR1169, 1192.0507.
  • #22 2051708
    DiZMar
    Poziom 43  
    Toż to są te same transformatory. Preczytaj uważnie. Wszyscy tom samo napisali.
  • #23 2051944
    krzysieg
    Poziom 25  
    Chodzilo mi o to że darmir1 ma odpowiednik HR7279- a niewiedziałem
    czy to gorzej czy lepiej ze jest to odpowiednik
    czy oba są tej samej jakosci te same parametry itp
    Teraz rozumiem że bez róznicy.
    Napisałem już do darmir1 zeby mi przysłał trafo.

Nie wiem jak odlacza sie kabel z trafa od gniazda do lampy kineskopu ?
  • #24 2051975
    DiZMar
    Poziom 43  
    krzysieg napisał:
    ...
    Nie wiem jak odlacza sie kabel z trafa od gniazda do lampy kineskopu ?

Podobno m iał Ci to robić kolega elektronik. Ale...
    1.Wylącz TV
    2.Weź 2 dość długie śrubokręty bez izolacji grotów.
    3. Jednego oprzyj grotem o masę kineskopu (grafit na szkle)
    4.Drugi włóż pod przysswawkę ońcówki WN aby dotykał drutu po spodem.
    5.Zetnij groty śróbokrętów ze sobą celem rozładowania kineskopu.
    Uwaga:
    Nie dotykaj rękami grotu śrubokręta a tylko trzymaj za izolacyjną rączkę.
    6.Odchyl gumę końcówki WN
    7.Odchyl sprężynujące końcówki przewodu WN aby odłączyć przewód WN od kineskopu.
    Chyba jasno napisałem?
  • #25 2051993
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    tak są to odpowiedniki ale jakość wykonania--najsolidniejsze są HR--choć cena jest dość wysoka--ja takie wstawiam i nie mam problemów..
    najgorsze HG--same problemy-przećwiczyły mnie tak--nie kupuję....
    jeżeli chcesz dla siebie i starego chcesz wymienić kup HR--jak się nic nie dzieje ja bym nie wymieniał...
    w nie solidnych serwisach ,wstawiają tanie trafa--wiadomo kasa a po roku lub trochę więcej trafo do wymiany i ....
    parametry trafa wpływaja na jakość obrazu i żywotność kineskopu....

pozdrawiam********
  • #26 2052015
    DiZMar
    Poziom 43  
    zbigniew tomczak napisał:
    tak są to odpowiedniki ale jakość wykonania--najsolidniejsze są HR--choć cena jest dość wysoka--j... ...najgorsze HG--same problemy-przećwiczyły mnie tak--nie kupuję....
    ...
    parametry trafa wpływaja na jakość obrazu i żywotność kineskopu....
    ...

Co do jakośi HR i HG to bym dyskutował. Wstawiłem kilkaktrotnie więcej HG niż HR a reklamacji miałem na sztuki nieco więcej HR niż HG. Wg mnie HR przy znacznie wyższej cenie są bardziej usterkowe i stosuję je tylko wtedy gdy znacznie tańszy odpowiednik HG jest nieosiągalny.
    Na jakość obrazu i żywotność kineskopu to wpływa przede wszystkiem wyregulowanie parametrów po wymianie trafa a w szczególności ustawienie prawidłowej wartości skutecznego napięcia żarzenia i napięcia WN.
  • #27 2053338
    krzysieg
    Poziom 25  
    DiZMar : Dzieki ale chodziło mi o co innego .
    Napisze dokładnie , od trafopowielacza odchodzą 3 przewody :
    -czerwony wn podlaczony do górnej czesci kineskopu z przyssawką
    -biały podłaczony do plytki kineskopu
    -czarny tez podłaczony do plytki kineskopu-dokładnie z boku do gniazda
    na plytce, gniazdo to wchodzi na lampe w kineskopie-żarzącą sie na pomaranczowo .

Nie wiem jak odłączyć ten czarny przewód wygląda tak jakby byl na stałe..
  • #28 2053481
    DiZMar
    Poziom 43  
    krzysieg napisał:
    ...
    -czarny tez podłaczony do plytki kineskopu-dokładnie z boku do gniazda
    na plytce, gniazdo to wchodzi na lampe w kineskopie-żarzącą sie na pomaranczowo .
    Nie wiem jak odłączyć ten czarny przewód wygląda tak jakby byl na stałe..
    Wcześniej opisałem odłączenie przewodu z przyssawką. Natomiast tego czarnego (ale niekoniecznie czarnego, w nowym trafie może być on czerwony a więc nie sugeruj się kolorami) są dwa sposoby:
    1.Fachowy to zdjąć płytkę z kineskopu i pokręcajac ten przewód ciągnąć aż przewód wyjdzie a następnie tylko wcisnąć z nowego trafa. W niektórych podstawkach kineskopu jest możliwość jego odblokowania, że lekko on wychodzi. W niektórych jest on przylutowany wewnątrz podstawki pod otwieraną klapką Nie wiem jaki rodzaj podstawki kineskopu zastosowany w Twoim TV.
    2.Mniej fachowy to przeciąć ten przewód w takiej odległości aby można było dolutować do niego przewód z nowego trafa wcześniej włożywszy go w koszulkę odzykaną z przewodu WN.
    Ja robię to wg pierwszego sposobu ale w niektórych wypadkach jest to dość trudne dla nie mającego doświadczenia.
    Jak sam widzisz zawód naprawacza TV to nie takie proste, chociaż gdy wiem co wymienić to jest praktycznie po naprawie. Ty wiesz co trzeba wymienić ale są problemy z wymianą. Nie jestem pewien czy sobie z tym poradzisz. le do odważnych świat należy.
  • #29 2053502
    rroman
    Poziom 29  
    Witam !
    Poszukaj obok przewodu jakiegoś otworu ,jeżeli jest tam coś takiego to wciśnij w niego coś ostrego , może to być jakiś bardzo cienki wkrętak i wtedy odblokuje Ci przewód który wtedy wyjdzie bez problemu.
    Pozdrawiam
  • #30 2056608
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam
    a ja wtrące swoje trzy grosze:
    a mianowice ja bym oczyscil to trafo z silikonu i kupil specialny lakier do ich izolacji są takie dostępne w chandlu i jesli nic nie przebija to zostawił go w spokoju - oczywiscie decyzja nalezy do uzytkownika. Osobiscie uratowałem tak kilka tv szczegolnie starszych gdzie zdobycie do nich trafa było nie mozliwe lub przekraczało wartosc tv - i chodzą do dziś a to juz bedzie od ostatniego jakies 2 latka a mam kontakt z wlascicielem i nic sie złego z tv nie dzieje - nawet go sprawdzalem osobiscie.Podstawa oczywiscie dobrze ocenic stan trafa po oczyszceniu - bo byc moze tylko przewód wn przegnił przy połaczeniu z korpusem trafa a w niektorych sie je wyciaga obcina i montuje ponownie :idea:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z trafopowielaczem w używanym telewizorze Philips 25 cali, model 25ST2761/02B, gdzie zauważono nietypową naprawę polegającą na zalaniu klejem przewodu wysokiego napięcia. Eksperci zalecili wymianę trafopowielacza ze względu na ryzyko przebicia i powstawania wyładowań, które mogą uszkodzić elektronikę telewizora. Po wymianie konieczne jest wyregulowanie napięcia siatki (G2), ostrości oraz napięcia żarzenia, co wpływa na jakość obrazu i żywotność kineskopu. Wskazano, że oryginalne trafo HR7279 jest najpewniejsze, choć droższe, natomiast tańsze zamienniki (np. HG) mogą powodować problemy. Podano oznaczenia trafopowielacza: 1192.0507, TA927, HR7279, FAT30192, TR1169, 3382-w trójkącie. Omówiono także sposób bezpiecznego odłączania przewodów wysokiego napięcia od kineskopu. Autor ostatecznie wymienił trafo, telewizor działa poprawnie, lecz zalecane jest dokładne wyregulowanie parametrów, zwłaszcza napięcia żarzenia i napięcia siatki, aby uniknąć skrócenia żywotności kineskopu. Zasygnalizowano także problem z rozciągniętym obrazem i pytanie o regulację poziomego rozmiaru obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA