logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8L 1.9 TDI - wymiana płynu chłodniczego, niewłaściwa pojemność, nagrzewnica

bpiotr651 26 Wrz 2023 20:26 2715 10
REKLAMA
  • #1 20748436
    bpiotr651
    Poziom 4  
    Ocena: 1

Witam, dzisiaj wymieniłem płyn chłodniczy, zalałem płukanką stary płyn, spuściłem, 5 razy przepłukałem wodą zdemineralizowaną. Zalałem nowym płynem, ale tylko 3 l weszło. Odpaliłem samochód, minimum na tych 3 l się utrzymywało, rozgrzałem do 90 stopni, dolałem jakieś 250-300 ml bo troszkę ubyło od stanu. Następnie zrobiłem 400 m na rozgrzanym silniku. Nic nie ubyło. Później pojechałem na miasto, przejechałem gdzieś 25 km. Stan się nadal utrzymuje. Silnik to 1.9 TDI 101 km AUDI A3, producent przewiduje 6 l, to jakim cudem tylko 3 litry weszły, kranik od spodu na pewno opróżniony do końca. Gdzieś w nagrzewnicy mógł się ten płyn zebrać czy jaki czort? Kupiłem specjalnie 7 l płynu, ten litr dodatkowo na takie odpowietrzenie.

Dodano po 1 [minuty]:

Wymieniłem bo kontrolka mi się zapaliła nagle, ogólnie upuściłem z początku ok 3-4 l, później to płukałem kilka razy to baniak z 15-20 l zapełniony
  • REKLAMA
  • #2 20748670
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1057
    A ile zostało spuszczone starego płynu, oraz czy wody na płukanki tyle samo wypłynęło, co było wlewane?
  • REKLAMA
  • #3 20748681
    bpiotr651
    Poziom 4  
    starego płynu 3.5l, wode zdemineralizowaną jak wlewałem to dużym ciśnieniem z kranika się wylewało na oko tyle ile wlałem, zlewałem wszystko do jednego pojemnika

Dodano po 3 [minuty]:

baniaki 5l z wodą zdemineralizowaną, pojemnik 20l do którego zlewałem wszystko, wyżej pomyłka zaszła kupiłem 3 baniaki 5l, taki baniak na 2 razy do płukania starczył, ale koniec końców wyszły 3 baniaki po 5l. Odpalałem silnik na ok 2min z nagrzewaniem, ładnie połykal zbiorniczek, w tym czasie dolewałem

Dodano po 3 [minuty]:

no ale płynu to kupiłem 2 butelki po 1l, to praktycznie te 2l wlałem i dolałem płynu z baniaka jakieś 1.5l, odpaliłem silnik, stan bardzo długo się utrzymywał jak się rozgrzał do 90 stopni, później przygasiłem silnik, trochę ostygł bo minimalnie stan się obniżył do minimum, to dolałem jakieś 250ml, od tej pory zrobiłem i trase 25km ok, trzyma temperature wzorowo na 90 stopniach, 0 wychyleń ponad, zbiorniczke pokazuje że jest ideolo na stanie

Dodano po 1 [minuty]:

nmm, wstanę z rana może i zobacze, może trochę pociągnął. Zapowietrzony to raczej nie jest bo jak te 250ml dolewałem to 0 jakich kolwiek bombelków na powierzchni płynu

Dodano po 1 [minuty]:

jutro zobacze, przejadę się, będę obserował mocno w trasie, obok siedzeń mam 3l płynu, najwyżej będe reagował, bo nie wiem co jest grane, z zaworku do ostatniej kropli spuszczałem, grzeje słońce ja jeżdżę na maksymalnym nagrzewaniu
  • #4 20748689
    Rysio4001
    Z powyższego wynika, że w sumie zostało tyle samo wlane, ile było wylane z układu.
    Z tego wniosek, że albo nie wszystko wypłynęło starego oraz po płukaniach, i dlatego nowego płynu weszło mniej, albo rzeczywista objętość układu chłodniczego nie jest 6 litrów - obstawiam tę pierwszą przyczynę.
  • #5 20748709
    bpiotr651
    Poziom 4  
    bo tak teoretycznie, zawsze zostanie coś w nagrzewnicy, niby każdej kropli się nie wypłucze, spuści, no ale to chyba by taka ilość w nagrzewnicy nie została, no nie wiem, możliwe że gdzieś zostało, byle robota nie poszła na marne, płyn nie był jakiś tragiczny, mam ten samochód w swoich rękach od 3.5 lat, na zbiorniczku było napisane że wymieniany w 2018 roku przy przebiegu 263tyś, w tej chwili nakręciłem 316tyś
  • REKLAMA
  • #6 20748787
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Nigdy wszystko nie zleci , nie wielka część płynu zostaje też w silniku. Ale z drugiej strony nie zostaje tego aż 2L .
  • #7 20748872
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3472
    Żeby spuścić wszystko z silnika musiał byś wyjąć termostat, no i zostaje jeszcze nagrzewnica, tu musiałbyś ją wyjąc lub odwrócić samochód do góry kołami. Także kombinowanie z płukankami do układu chłodzenia to głupota, bo w większości samochodów potem tego nie spuścisz.

Dodano po 6 [minuty]:

Widzę z innego tematu że to silnik PD, więc nie termostat a pompę wodną by trzeba było wyjąć i przechylić silnik żeby wszystko z niego wylać.
  • #8 20749077
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    W bloku masz płyn. Teraz nie ma. kraników. Trzeba termostat lub pompę wody wyjąć. Układ przepłukałeś wlałeś płyn , wypadałoby ciut koncentratu dolać. Aerometrem sprawdz gęstosc płynu.
  • #9 20749150
    bpiotr651
    Poziom 4  

Dobra, a takie pytanie, czy ta płukanka może zrobić jakieś spustoszenie w silniku? Uszczelki nie posieka? 250 ml, całe opakowanie poszło. Za bardzo się naobserwowałem yt, każdy poleca płukanki.
  • REKLAMA
  • #10 20749152
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    A co ma zrobić jak przelałeś całosc wodą?
  • #11 20749173
    Rysio4001
    bpiotr651 napisał:
    A takie pytanie, czy ta płukanka może zrobić jakieś spustoszenie w silniku? Uszczelki nie posieka?

Skoro płukałeś wodą zdemineralizowaną, to nie. Tyle że dodatkowo rozcieńczony wodą płyn chłodniczy, może mieć znacząco podniesioną temperaturę krzepnięcia. Należałoby zmierzyć temperaturę krzepnięcia płynu refraktometrem, lub gęstość areometrem, i jeśli odbiega od wymaganej, to dolać koncentratu dedykowanego do samochodowego płynu chłodniczego, oraz mieszalnego z zalanym płynem.
    Druga opcja, jeśli zalany płyn nie spełnia parametrów - powtórna wymiana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płyn chłodniczy w Audi A3 8L 1.9 TDI, jednak po wymianie zauważył, że do układu weszło tylko 3 litry, podczas gdy producent przewiduje 6 litrów. Po kilku płukaniach i odpaleniu silnika, poziom płynu utrzymywał się stabilnie, co sugeruje, że nie wszystko starego płynu zostało usunięte. Uczestnicy dyskusji wskazują, że część płynu może pozostać w nagrzewnicy lub silniku, a także sugerują, że płukanki mogą nie być skuteczne w usuwaniu całego płynu. Zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia gęstości płynu chłodniczego oraz ewentualnej potrzeby dodania koncentratu, aby zapewnić odpowiednie parametry płynu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA