logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik LZ3 ustawienie rozrządu = chwytacza / igielnicy

michal_rybka 02 Paź 2023 18:19 1653 4
REKLAMA
  • #1 20755733
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    Witajcie
    mam problem z Babci maszyną, maszyna nie szyje, ściągnąłem serwisówkę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3640847.html
    wg której chciałem ustawić rozrząd, jednak w maszynie babci niema już znaków na igielnicy gdyż pewnie się wytarły, przy ustawieniu tego "na oko" niby chwytacz łapie nitkę i ją przewleka "na sucho" ale jak już z materiałem próbuję to w najlepszym wypadku kilka wbić jest ok, po czym zrywa nitkę, albo nie łapie co któryś raz (więcej nie złapie niż złapie), albo wcale nie łapie

wszystko wyczyszczone i naoliwione, luzów jakiś bardzo nie ma, zadziorów na chwytaczu też, nitka w miarę niezła (nie postrzępiona i dość mocna) regulacja na bębenku tak aby lekko się nitka wysuwała ale bębenek żeby nie spadał pod ciężarem, górną nitkę też ustawiam tak, żeby nie była luźna, ale żeby się dało ją wysuwać z igły

igła porządna japońska wsuwam do końca, płaską stroną do ścianki tego uchwytu, siedzi ładnie i pewnie

już trochę Łuczników ustawiałem, ale tych zwykłych domowych i tam jest to proste, tu jest to nieco inaczej skonstruowane, niby zasada ta sama a mnie to zaczyna przerastać...

może ktoś ma jakieś rady praktyczne odnośnie tego typu łucznika? może ma ktoś taką igielnicę z tymi kreseczkami i mógł by zmierzyć w jakiej odległości od końca tego z igłą są te kreseczki?

z góry dziękuję za pomoc :)

Zbliżenie na mechanizm maszyny do szycia z igłą, nitką i chwytaczem. Maszyna do szycia z widocznymi częściami mechanicznymi i górnym nawlekaczem. Bębenek maszyny do szycia z nićmi.
  • REKLAMA
  • #2 20756087
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Kolego to mi wygląda na punktowo smarowaną stębnówkę KL- coś niby przemysłowego z silnikiem na sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #3 20756197
    michal_rybka
    Poziom 35  
    to jest identyczna maszyna jak ta, z identycznym stołem i napędem na pedał, niema silnika
    https://www.olx.pl/d/oferta/maszyna-do-szycia-lucznik-lz3-CID99-IDVbjKs.

także bez wątpienia jest to LZ3
    najgorsze, że chwytacz jest z tyłu, pod płytką ściegową, więc strasznie ciężko cokolwiek zobaczyć w czasie pracy jak się to zachowuje, bo w zwykłym łuczniku no to od razu widać poprawność ustawienia rozrządu :) a co tego nitka złapana za chwytacz musi i tak opleść cały mechanizm chwytacza i wrócić z powrotem, a to się właśnie zwykle zrywa w czasie tego oplatania, mimo, że niema żadnych ostrych krawędzi, a przynajmniej jak nie dostrzegam

to musi być proste, tylko pewnie jest jakiś "myk"
    najgorsze, że już zarówno mechanizm chwytacza jak i igielnicę okręcałem (żeby te nieszczęsne kreseczki znaleść, no i wyczyścić przy okazji wszystko) no i teraz to już całkiem nie wiadomo jak było, tyle, że po śladach wytarcia igielnicy da się mniej więcej stwierdzić jak pracowała i tak ją ustawiam, ale tak jak pisałem - najlepszy efekt to raptem parę oczek po kolei i zerwanie nitki
  • REKLAMA
  • #4 20756293
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Mam podobną tylko sporo młodszą KL 86 z bębenki z przodu (nie tą przemysłową)
    Jak szyję coś naprawdę grubego przestawia się igielnica to nie zakładam igły do końca i potem mam ile zmienić położenie igielnicy do dołu.
  • #5 20756607
    michal_rybka
    Poziom 35  
    a tak w ogóle to igły tu idą takie same jak do domowych Łuczników?
    bo ja założyłem nową (Organ 130/705 H) bo kiedyś takich setkę kupiłem sobie

ogólnie to jestem pod wrażeniem, bo ta maszyna to jest w zasadzie identyko co np Juki DDL-227, DDL-555, a to przecież najwyższa półka:
    https://s3.amazonaws.com/a.teamworksales.com/...TRUCTION+MANUALS/DDL-227+Instruction+Book.pdf

a pewnie to wszystko to po prostu kopie przedwojennych Singerów, które też są niemalże identyczne:
    https://s3.amazonaws.com/a.teamworksales.com/SINGER+PDF+FILES/251-22+INSTRUCTIONS.pdf

i tam to ustawianie jest o wiele lepiej opisane niż w Łuczniku, tylko z cali muszę sobie na cm poprzeliczać, i idę walczyć dalej...

=====================================

NAPRAWIONE :)
    główną przyczyną było odwrotne zamocowanie igły.... niby wydawało by się że wycięcie płaskie w trzonku igły ma być do płaskiej opaski, a tu zupełnie odwrotnie, bo w wycięcie nad oczkiem igły przecież ma się wsuwać chwytacz, który ma być jak najbliżej igły (odsunięcie całego mechanizmu chwytacza też się reguluje)
    poza tym wymiary - ustawienie igielnicy i rozrząd wg prowizorycznych rysunków, które namalowałem na instrukcji - wrzucam, może się to komuś przyda, choć ta na prawdę, jeśli tylko ktoś nie jest takim debilem (jak ja) i nie założy odwrotnie igły, to regulacja rozrządu jest tak samo prosta jak w zwykłym łuczniku :)

i maszyna szyje jak marzenie :)

Widok mechanizmu chwytacza w maszynie do szycia. Rysunki i notatki w instrukcji obsługi maszyny do szycia Łucznik LZ 3. Maszyna do szycia Łucznik na stole z oświetleniem i notatkami.
REKLAMA