logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MC60 - niebieski ekran, bzzz i problemy z bootowaniem po SWUP i TP

ZOoRK 28 Lis 2005 12:31 4345 7
REKLAMA
  • #1 2033684
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Witam

Mam problem z MC60, jak go dostalem to niebieski ekran i bzzz. Standard czyszczenie, lock, SWUP i nadal to samo. Wiec male grzanko i to zlorzeniu telefon juz nie swieci ani nie robi bzzzz. Wiec znow po SWUPa a tam EOT ... cos takiego, wiec proba cięcia TP (jestem laik jezeli chodzi o TP), ale robie wedlu tego zdiecia ponizej i lipa freia 8.
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is powered on
    COMM_SendBoot : boot file is not accepted

SWUP: No Bootcore detected

Juz brak mi pomyslow, czytam rozne opisane problemy na forum na temat MC60 ale qrde juz sam nie wiem czy to TP jest dobrze przeciete, na moje oko jest bdb, chyba ze ostrzem trzeba wyleciec po drugiej stronie plyty. Chyba ze gdzies pod procem kule polecialy (bo telefon moglby byc po upadku) i mimo ze tp ciete kule robia jakas zware, sam nie wiem :| HELP
    Załączniki:
    • MC60 - niebieski ekran, bzzz i problemy z bootowaniem po SWUP i TP mc65.jpg (83.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2033748
    harryo
    Poziom 16  
    witam
    no coz mysle ze ciut przesadziles przy grzaniu stawiam na procka,
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2038581
    bani
    Poziom 11  
    siemka :) tez tak mialem w swoim siemensie mc60 niebieski ekran i bzzzz. Mi to chyba sie stalo po tym jak ladowalem full gierek tapet i dzwonkow i sie wylaczyl. Mialem na gwarancji i dlatego mi naprawili powod: wymiana płyty głównej czyli prawie cala zawartosc :/ :/

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2038735
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Wydaje mi się że niepotrzebnie grzałeś tego fonka (mogłeś go poprostu przegrzać) Z moich doświadczeń z siemensami wynika że niebieski ekran i bzzzyyy to w 99% wina softu. Wiele razy męczyłem się z mc60 czy też c60 bo w nich najczęściej występuje taka usterka i nie zawsze dałem rade je zrobić, od momentu kiedy kupiłem martecha wszystkie sztuki jakie mi się trafiły zostały naprawione. Tego mc 60 będzie Ci pewnie trudno postawić ale pamiętaj na przyszłośc że w takich przypadkach zaczynaj od softu a nie grzania. Test point skoro zrobiłeś i dalej nie ma komunikacji to próbuj jeszcze go robić SST 5.32 ale wątpię czy coś wskurasz.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 2038835
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Moim zdaniem. Możesz ciągle miec nie przeciętego tp. Pokombinuj jeszcze z ustawianiami botcore. Ja jednak obstawiam na nie przecięty tp.
  • REKLAMA
  • #6 2039554
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    skoro swup wywala mu komunikat no bcore det to na pewno jest ciachnięty
    a że freia robi to samo to podzielam zdanie przedmówcy na kiego byka grzłeś jak ci było zimno trzeba było wskoczyć pod pieżynę
    też widzę czarno abyś postawił tą słuchawę

regards fantomas
  • #7 2040569
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Witam

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi. Jeszcze nigdy nie przegrzałem żadnego procka, także to nie wchodzi w grę. Poczytałem jeszcze inne fora na tego typu problemy i znalazłem dosyć ciekawą wypowiedź
    Cytat:
    Jeśli w mc60 masz flasza intela to z freią się nie połączysz (tylko z sst) Jeśli komunikuje się z freją to znaczy że ma flasza amd. Jeśli nie pomaga wgranie full flasha - njapier bootcore w boot mode, później eeprom i fubu w mode mc60 - (nadal te same objawy: bzz....) to radziłbym poszukać uszkodzenia mechanicznego (najczęściej uszkodzone pady pod procesorem). Spróbuj go delikatnie wygiąć i spróbować włączyć, a następnie obserwować reakcję. Spróbowałbym jeszcze podnieść procesor (PMB) i sprawdzić czy któryś z padów nie jest uszkodzony.
    Podniosłem oba procesory i się okazało, że poleciały 3 pady :|, po wlutowaniu ich, to samo więc ...
    Mam jeszcze jedno pytanie czy własnie jeżeli SWUP wywali No Bootcore detected to TP jest zrobiony :?:
    A na Martecha zbieram kase.
  • #8 2058306
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie potrzebnie grzałeś, ale jak już jest ok i fon się komunikuje to proponuje po tp oczywiscie sst wgrać fuula, zrobić rapair i unlock powinien wstać jeśli nie to wina sprzetowa!! Załączam sprawdzony soft do mc60 pod sst v10 z polakiem

psPliczek jest spakowany rarem i podzielony na 2 części nalezy pobrać oba archiwa i rozpakować

pozdrawiam przemovp
    Załączniki:
    • 139111_rus.sfx.part2.rar (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 139111_rus.sfx.part1.exe (4.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MC60_SST_v10.part2.rar (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MC60_SST_v10.part1.exe (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens MC60, który po próbie aktualizacji oprogramowania (SWUP) i cięciu test point (TP) wykazuje niebieski ekran, dźwięk bzzz oraz problemy z bootowaniem. Po standardowych czynnościach takich jak czyszczenie, lock, SWUP problem pozostaje, a próby naprawy przez grzanie procesora nie przyniosły efektu. Użytkownik zauważył uszkodzone pady pod procesorami, które po wlutowaniu nie rozwiązały problemu. Komunikaty SWUP wskazują na brak wykrycia bootcore („No Bootcore detected”), co sugeruje nieprawidłowo wykonany lub niedokładny test point. Wskazano, że problem najczęściej ma podłoże programowe (soft), a nie sprzętowe, i zaleca się użycie narzędzia SST (np. wersja 5.32 lub 10) do wgrania pełnego oprogramowania, wykonania naprawy (repair) i odblokowania (unlock). Wymiana płyty głównej jest ostatecznością, gdyż często problem wynika z błędów w procedurze softwarowej lub nieprawidłowo przeciętego TP. Użytkownik planuje zakup urządzenia Martecha, które jest polecane do skutecznej naprawy MC60.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA