logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta gł. GIGABYTE GA-8IPE775-G, zasilacz TRACER MGB-350ATX

fotobzyku 28 Lis 2005 14:57 3869 33
REKLAMA
  • #1 2034067
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam!
    Podczas odłączenia dysku zewnętrznego podpinanego pod USB, przy włączonym komputerze wszystko wysiadło.
    Resetowałem bios i nic z tego.

z zasilacza nie wychodzi zadne napięcie mierzyłem na płycie, a także na saciskach zasilacza.
    Nie wiem jak dokładnie zachowuje się zasilacz gdy jest w stanie spoczynku, ale raczej powinien dawa jakieś napięcia.

Płyta główna GIGABYTE GA-8IPE775-G, a zasilacz TRACER MGB-350ATX

Liczę na wskażówki i pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2034115
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    teraz nie pamietam ale wydaje mi sie ze powinno byc za zasilce 3 i 5V, zreszta jesli nie masz zadnego napiecia to sprawa jest jasna, wymien zasilacz
  • #3 2034168
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    uruchom zasilacz na "sucho' - bez plyty glownej. Wtedy sprawdz czy daje (jesli tak to czy poprawne wartoscie sa) napiecie.
  • REKLAMA
  • #4 2034181
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Chyba i zasilacz i płyta do kosza!!!
    Po wymianie zasilacza, okazało się że najprawdopodobniej uszkodzony jest ICH5 FW82801EB F448ND97 SL73Z INTELA bardzo się grzeje!

Ciekawe czy ktoś podjoł by się naprawy ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

Jedyne co to chyba tylko wymiana płyty :-(
  • #5 2034197
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    A to ze akurat w momenci odlaczania HDD padlo wszystko to chyba nieszczesliwy przypadek... Bo co to ma ze soba wspolnego???
  • #6 2034201
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Zasilacz TRACER nie należy do elity zasilaczy. Prawdopodobnie spalił ci płytę tzn... mostek północny oraz inne elementy na płycie.
  • #7 2034211
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Mówi się trudno!!!
    Może ma ktoś schemat do tego zasilacza?
  • REKLAMA
  • #8 2034286
    K!lleR
    Poziom 39  
    O schemat to raczej będzie trudno, chyba, że ktoś prywatnie takowego rozrysował.
  • #9 2034550
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Cytat:
    A to ze akurat w momenci odlaczania HDD padlo wszystko to chyba nieszczesliwy przypadek... Bo co to ma ze soba wspolnego???

ICH5 to właśnie mostek południowy który osługuje m.in. porty USB.
    Często przy jego uszkodzeniu zwiera on linię zasilania 3V3 więc i zasilacz niechce się załączyć.

Sprawdź zasilacz ze sprawną płytą lub jeśli potrafisz uruchom bez płyty bo prawdopodobnie nie jest uszkodzony.
    A płytę, jeśli masz na nią gwarancję (a z daty produkcji chipa widać że nie jest stara) oddaj do serwisu.
  • #10 2034556
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Zasilacz nie daje żadnych napięć, jak podłączyłem inny to napięcia na płycie pojawiły się i grzał się mostek.
    Płyta teoretycznie jest na gwarancji, ale kupowana była przez allegro i firma zwineła się, a przy sprzedarzy dali tylko własną gwarancję, a nie producenta.

Może ktoś wie czy da się to w jakiś sposób rozwiązać??
  • #11 2034774
    K!lleR
    Poziom 39  
    fotobzyku napisał:
    Zasilacz nie daje żadnych napięć, jak podłączyłem inny to napięcia na płycie pojawiły się i grzał się mostek.
    Płyta teoretycznie jest na gwarancji, ale kupowana była przez allegro i firma zwineła się, a przy sprzedarzy dali tylko własną gwarancję, a nie producenta.

W żadnym wypadku proszę nie podłączać tego zasilacza do jakiejkolwiek płyty głównej :!: Takie porady jak podłącz zasilacz do sprawnej płyty nie mają sensu gdyż taki zasilacz może uwalić nową płytę. Ten zasilacz raczej nadaje się do wymiany lub naprawy chociaż nie wiem czy jest sens naprawiać go, no może tylko dla własnej satysfakcji.

Jeśli gwarant się zwinął jak to kolega nazwał to szukaj wiatru w polu :( Jedyne co pozostaje to pogwarancyjna naprawa płyty.
  • #12 2034863
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ciekawe kto podjąłby się naprawy takiej płyty i ile by to kosztowało, czy warto?
  • #13 2034870
    K!lleR
    Poziom 39  
    fotobzyku napisał:
    Ciekawe kto podjąłby się naprawy takiej płyty i ile by to kosztowało, czy warto?

Może kolega poszukać w google. Jest wiele firm których nie będę tutaj reklamować i naprawiają płyty i nie tylko. Koszty zależą od stopnia uszkodzenia płyty. Gdzieś widziałem, że firma xxxx naprawia płyty za 50zł.
  • #14 2035055
    KKK
    Poziom 31  
    Ad zasilacza - nie demonizujmy tylko myślmy logicznie, uszkodzony mostek nie uszkodził zasilacza, uszkodzony zasilacz nie uszkodził mostka, była inna przyczyna.
    Ale dla świętego spokoju podłącz sam zasilacz do sieci i sprawdź czy jest obecne napięcie 5VSB, jeśli tak to zewrzyj zielony z czarnym i sprawdż czy są pozostałe napięcia.
    Gwarancji na płytę udziela jej producent i najlepiej u niego zapytać jak ją zrealizować, ewentualnie dogadać się z serwisem firmy która handluje jego produktami i niepowinno być problemu z wysłaniem tej płyty ich kanałami do serwisu producenta.
    Te płyty naprawiane są w Polsce, w razie problemów pisz na PW.
  • #15 2035195
    K!lleR
    Poziom 39  
    KKK napisał:
    uszkodzony zasilacz nie uszkodził mostka.

Jeśli poszło za duże napięcie to mostek niestety ale poszedł z dymem. Miałem tak kilkakrotnie właśnie na zacilaczu TRACER jak i Codegen.
  • #16 2035233
    KKK
    Poziom 31  
    Mostek poszedł z dymem z powodu przepięcia na złączu USB.
    Z tego powodu na linii 3V3 jest niska rezystancja co powoduje blokowanie nieszczęsnego Tracera, inny mocniejszy zasilacz nie traktuje tego jeszcze jako zwarcie i załącza się ale uszkodzony mostek mocno się grzeje.
    Taka jest moja interpretacja tego problemu, jeśli fotobzyku uruchomi zasilacz to będziemy mogli powiedzieć jak jest naprawdę.
  • #17 2035402
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Zasilacz nie ma żadnych napięć po spronie wtórnej, zadna z diod nie wykazuje zwarcia, nie widać żadnych przegrzanych elementów.
    Przy innym zasilaczu są napięcia ale grzeje się mostek
  • #18 2035489
    KKK
    Poziom 31  
    Zasilacz odłączony od płyty (dysków itd., wszystkie kable zasilacza poodłączane) ale podłączony do sieci, czy na fioletowym przewodzie jest +5V?
  • #19 2035626
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3800
    Witam !
    .... proszę odłączony od komputera zasilacz podłączyć do sieci i sprawdzić czy pomiędzy GND(czarny przewód) oraz PWR-ON (zielony przewód ) jest napięcie i podać o ile jest jakieś jaka jest jego wartość?
  • #20 2036612
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Na żadnym z kabli nie ma wcale zasilania. Całkowicie martwy.

Jeżeli chodzi o płytę to spróbuję skontaktowa się z Gigabytem może uda się coś załatwi.
  • #21 2036935
    TONI_2003
    Moderator
    ...to już wiesz że to był pseudo przypadek raczej poszło od strony sieci coś.
    Napisz czy i na ile się znasz na elektronice skoro masz ochotę ten zasilacz naprawiać oraz czy masz czym ?
  • #22 2037131
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Pracuję w serwisie RTV ;-) sprawdziłem wszystkie diody, nie wymieniałem elektrolitów bo wydaje mi się że raczej nie one, bo zasilacz nowy i uszkodził się w trakcie pracy.
  • #23 2037186
    abel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    znaczy się że Vstb jest OK ?? a po podłączeniu innego zasilacza płyta główna startuje ??
  • #24 2037212
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Jak już wcześniej pisałem to płyta też jest uszkodzona, uszkodziła się plyta i zasilacz. Brak jakiego kolwiek(nawet znikomego) napięcia z zasulacza
  • #25 2037237
    abel
    Poziom 14  
    na płycie to pewnie mostek albo mosfet (albo to i to) . jak masz to podmień z innej płyty jeśli coś podobnego i zobacz czy działa. ja w ten sposób kilka płyt MB uratowałem. zasilacza to raczej nie naprawiaj. daje się to zrobić nawet dosyć szybko jak się pewne doświadczenie, ale to działanie pozbawione podstaw finansowych.
  • REKLAMA
  • #26 2037346
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Cytat:
    Po wymianie zasilacza, okazało się że najprawdopodobniej uszkodzony jest ICH5 FW82801EB F448ND97 SL73Z INTELA bardzo się grzeje!
    tego to raczej samemu nie wymienie
  • #27 2037435
    abel
    Poziom 14  
    kiedyś była na allegro reklama firmy z gdańska bądź z gdyni która się specjalizowała w naprawie płyt głównych. mieli duzą liczbę różnych smieci i wymieniali nawet chipsety. ceny były dość sympatyczne w granicach 60pln. kiedyś dzwoniłem do nich ale niestety teraz nie pametam żadnego namiaru na nich. nawet nazwy ani www
  • #28 2037454
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Spróbuję najpierw serwis gigabyte a jak się nie uda to potem pomyślę co z nią robic.

Narazie zastanawiam się nad zasilaczem i sprawdzam wszystko po kolei, wiem że na allegro chodzą za ok30zł podobne ale się zawziołem na niego a w chwili obecnej nie ma zbyt dużo roboty :-)
  • #29 2037945
    TONI_2003
    Moderator
    ... zasilacz podłącz od strony sieci szeregowo poprzez żarówkę 40W uprzednio sprawdź stronę pierwotną i to po kolei od zasilania sieci .
    Podstawą będzie naprawa przetwornicy standby !
    Podaj co masz na radiatorze za elementy ?
    Do dzieła kolego .
    Pozdrawiam Brać lutującą!
  • #30 2038501
    abel
    Poziom 14  
    myśle że jeżeli pracujesz w serwisie i znasz się jako tako ta naprawach przetwornic impulsowych to z zasilaczem dasz sobie spokojnie rade.
    ale pamietaj że od poprawności twojej diagnozy i naprawy zależy życie reszty kompa :)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas odłączania zewnętrznego dysku USB przy włączonym komputerze z płytą główną GIGABYTE GA-8IPE775-G i zasilaczem TRACER MGB-350ATX doszło do całkowitej utraty napięć zasilacza. Pomimo resetu BIOS-u, zasilacz nie dostarczał żadnych napięć na wyjściu, co sugerowało jego uszkodzenie. Po wymianie zasilacza pojawiły się napięcia, jednak mostek południowy ICH5 (FW82801EB) na płycie głównej zaczął się silnie grzać, co wskazuje na jego uszkodzenie, prawdopodobnie spowodowane przepięciem na linii USB. Uszkodzenie mostka powoduje zwarcie linii 3,3 V, co blokuje poprawne uruchomienie zasilacza. Zasilacz TRACER MGB-350ATX jest oceniany jako niskiej jakości i mógł przyczynić się do uszkodzenia płyty. Próby naprawy zasilacza wymagają sprawdzenia przetwornicy standby, elementów na radiatorze (tranzystory, diody) oraz pomiarów napięć na przewodach (m.in. 5VSB, PWR-ON). Naprawa płyty głównej jest trudna i kosztowna, a gwarancja producenta jest nieosiągalna z powodu zakończenia działalności sprzedawcy. Zalecane jest skontaktowanie się z serwisem Gigabyte lub specjalistycznymi firmami zajmującymi się naprawą chipsetów i płyt głównych. W przypadku braku doświadczenia wymiana płyty jest rekomendowana. Użytkownik pracujący w serwisie RTV planuje samodzielnie diagnozować i ewentualnie naprawić zasilacz, jednak istnieje ryzyko dalszych uszkodzeń sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA