logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w amplitunerze Technics tr373 - poszukiwane sugestie

sebastianchlopot371 12 Paź 2023 10:40 282 5
REKLAMA
  • #1 20767617
    sebastianchlopot371
    Poziom 2  
    Dzień dobry proszę o pomoc ,brak głosu Technics tr373
    Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi leżąca na czerwonym tle.
  • REKLAMA
  • #2 20767638
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 694
    Czekaj, bo nic z tego postu nie rozumiem, TR373 to Deck, nie amplituner, a po 2 po co nam zdjęcie płyty głównej magnetofonu ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20767735
    sebastianchlopot371
    Poziom 2  

Tak, zgadza się, to Dec. Nie mam pojęcia, dlaczego przypisane zostało pod amplituner. W każdym razie przepraszam za ten błąd. I naprawiam metodą prób i błędów. Gdzieś wyczytałem, że ogólną przypadłością braku dźwięku w tych magnetofonach jest przepalone kondensatory i rezystory. Kondensatory dwa wymieniłem, nic nie pomogło. Więc może te rezystory są uszkodzone. Prosiłbym o wskazanie, jakie wymienić. Na YouTube znalazłem filmik, niby ten sam model, ale inna płyta główna i zgłupiałem, które to mogą być. A co do napięcia na trafo, nie wiem, jakie jest i nie będę tego sprawdzać, bo nie chcę inwestować w ten sprzęt sporych pieniędzy w kupno płyty głównej lub zasilacza. On i tak jest zdobyczny, uratowany z pod śmietnika. Szkoda sprzętu, bo ładny, wszystko działa, tylko ten brak głosu. Z góry dziękuję za wskazanie, które rezystory wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 20767774
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 694
    Zle się się do tego zabrałeś. Jak samochód Ci nie zapala to też najpierw wymontowujesz pół samochodu, zamiast sprawdzić stan paliwa ?

A serio, masz miernik ? czy na słuchawkach (nie pamiętam czy ten deck ma wyjście na słuchawki) też nic nie słychać ?
    czy sprawdzałeś na różnych wejściach wzmacniacza ? czy wymieniałeś kabel Chinch ? RCA ?
  • #6 20767901
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 554
    sebastianchlopot371 napisał:
    Dzień dobry proszę o pomoc ,brak głosu Technics tr373
    Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi leżąca na czerwonym tle.

Aby zabrać się za serwis to na początku trzeba ściągnąć instrukcję serwisową, którą wstawię w załączniku.

Sprawdź czy wychodzi sygnał z magnetofonu na wyjściach chinch .

Gdy brak jest sygnału na wyjściu to należy dokonać pomiarów napięcia posiłkując się schematem.
    Załączniki:
    • technics_rs-tr373.pdf (21.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA