logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mostek H na IRF3205 - jak uzyskać stabilne napięcie wyjściowe do +30V?

elektrofil 13 Paź 2023 08:35 429 4
REKLAMA
  • #1 20768660
    elektrofil
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam, mam problem z napięciem wyjściowym z mostka H na tranzystorach irf3205

Płytka układu elektronicznego z różnymi komponentami, w tym kondensatorami, tranzystorami i złączami śrubowymi.
    z przetwornicą podwyższającą napięcie 34063
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z układami scalonymi i elementami elektronicznymi.
    i sterownikiem półmostka L6389E
    Schemat blokowy kontrolera półmostka z układami logicznymi i sterownikami.
    Napięcie na przetwornicy do 13,7v robione jest z +5volt, natomiast prawidłowe napięcie na mostku jest tylko przez ułamek sekundy, następnie "jest stabilizowane" na niezależnie od napięcia zasilającego.
    Zrzut ekranu z oscyloskopu pokazujący przebieg sygnału.
    i stąd moje pytanie: co muszę zmienić aby układ działał zgodnie z przeznaczeniem tj w zakresie napięć do +30volt
  • REKLAMA
  • #2 20768673
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    Z twojego postu niewiele wynika, brak schamatu, nie wiadomo co robi ta przetwornica, skala na oscylogramie nie znana. CZy to twój projekt czy gotowe urządzenie?
    Wiadomo że używasz drivera z bootstrapem, mogę podpowiedzieć że high-side nie da się załączyć na dowolnie długi czas, bo przy próbie pracy ciągłej kondensator bootstrapu się rozładuje i driver straci zasilanie.
  • REKLAMA
  • #3 20768684
    elektrofil
    Poziom 18  
    skala to 5V/div 1sek/div, i mam pytanie: co ma rozładować kondensator skoro bramka sterowanego kondensatora ma znikomą pojemność, a nie jest przełączana częściej niż raz na 3 sekundy? gotowe urządzenie zakupione na allegro.
    schemat nie jest potrzebny skoro można wywnioskować go z mojego opisu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20768691
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    elektrofil napisał:
    co ma rozładować kondensator skoro bramka sterowanego kondensatora ma znikomą pojemność, a nie jest przełączana częściej niż raz na 3 sekundy?
    Driver pobiera prąd.

elektrofil napisał:
    schemat nie jest potrzebny skoro można wywnioskować go z mojego opisu.
    A gdyby przetwornica zasilała drivery high-side dało by się na stałe załączyć tranzystory.

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Driver high slide pobiera 250uA czyli przykładowo pojemność 1uF przy zasilaniu 12V starczy na 16ms zanim napięcie spadnie do 8V.

Sposoby na wydłużenie czasu działania są różne, albo podać PWM o wypełnieniu 99% żeby kondensator sie doładowywał, albo dołożyć przetwornice.
  • #5 20772290
    elektrofil
    Poziom 18  
    Witam, problem rozwiązałem poprzez sterowanie pwm o częstotliwości od 4kHz do 32kHz.
REKLAMA