logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa telefony na działce kablem 400m?

Zbychuoprychu 28 Lis 2005 18:29 5724 7
  • #1 2034750
    Zbychuoprychu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    posiadam dużą "działkę" mam też dwa aparaty telefoniczne jeszcze działające, jak je połączyć aby dziłały?, ile przewodowy kabel? odległość ok 400m.
    Piękne dzięki za wszelkie rady.
  • #2 2034963
    Stalowy Szczur
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ...a po co łączyć??? Dwa DECT-y, jedna stacja bazowa, i sprawa załatwiona.
    Pzdr!
    Szyba
  • #3 2035185
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    mozesz kupic zakonczenie NT z mozliwoscia dzwonienia miedzy portami koszt okolo 50zl.na allegro ewentualnie ja tez takie posiadam i mozesz laczyc sie miedzy soba.......za friko mozesz podlaczyc 2 tel. bezprzewodowe albo przekopac kabelek ...... miedzy punktami....
  • #4 2035375
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    oscar2000 napisał:
    mozesz kupic zakonczenie NT z mozliwoscia dzwonienia miedzy portami koszt okolo 50zl.na allegro ewentualnie ja tez takie posiadam i mozesz laczyc sie miedzy soba.......za friko mozesz podlaczyc 2 tel. bezprzewodowe albo przekopac kabelek ...... miedzy punktami....

moze byc problem z tymi 400metrami na portach ab1-ab2
  • #5 2035672
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    na zyle 0.8 dziala prawie na 4 km.......kumpel z tpsa . zrobil sobie lacznosc a za friko miedzy domami odlaglosc prawie 4 km,,,,,,,,wszyso pokrosowane w szafach tpsa..........to dopiero patent nie.....?
  • #6 2036440
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    oscar2000 napisał:
    na zyle 0.8 dziala prawie na 4 km.......kumpel z tpsa . zrobil sobie lacznosc a za friko miedzy domami odlaglosc prawie 4 km,,,,,,,,wszyso pokrosowane w szafach tpsa..........to dopiero patent nie.....?

jestem pod wrażeniem.... ciekawe na jak dlugo....
  • Pomocny post
    #7 2036770
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Takie połączenie można bez trudu wykonać, wszystko zależy od tego jakie posiadasz umiejętności. Telefony można połączyć jedną parą lub dwoma, zależy jak rozwiążesz dzwonienie. Do tego Będziesz musiał dodać dwa przełączniki do włączania prądu dzwonienia. Poza tym w telefonach należy oddzielić układ dzwonienia od rozmównego, zapobiegnie to podaniu wysokiego napięcia dzwonienia na układ rozmówny. Linię wystarczy zasilić napięciem stałym 4,5V lub wyższym. Oczywiście jest to typowo amatorskie rozwiązanie, ale tanie.
    Jeśli coś niejasne to dopowiem.
    Pozdrawiam
  • #8 2064429
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Kolego, proszę o więcej informacji. Piszesz że coś robiłeś (jeden telefon dzwoni, drugi nie, brak słyszalności).
    Potrzebne mi informacje, czy chcesz aby to było łącze niezależne czy połączone z linią TPSA. Od tego będzie zależeć konkretne rozwiązanie.
    Na początek proponuję abyś się upewnił czy posiadane przez ciebie telefony są sprawne (podłącz je do linii telefonicznej TP), możesz to zronić jednocześnie (połączenie równoległe). Podnosząc słuchawki powinna być słyszalność. Jak ktoś do ciebie zadzwoni oba telefony powinny się odezwać. jeśli te próby wypadną pomyślnie pogadamy dalej.
    Pisz co zrobiłeś, ja nie zaglądam tu zbyt często ale postaram się w miarę możliwości odpowiadać.
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia dwóch aparatów telefonicznych na działce oddalonej o około 400 metrów za pomocą przewodowego kabla. Wskazano, że standardowe porty telefoniczne AB1-AB2 mogą mieć problemy z taką długością linii, jednak istnieją rozwiązania umożliwiające transmisję na odległości nawet do 4 km przy użyciu przewodu o przekroju 0,8 mm². Proponowano zastosowanie jednej lub dwóch par przewodów, z dodatkowymi przełącznikami do sterowania sygnałem dzwonienia oraz oddzieleniem układów dzwonienia i rozmównego w telefonach, aby uniknąć uszkodzeń. Alternatywnie zasugerowano użycie telefonów bezprzewodowych DECT z jedną stacją bazową lub zakup specjalnego zakończenia NT umożliwiającego połączenia między portami. Podkreślono konieczność sprawdzenia sprawności aparatów na standardowej linii TP oraz określenia, czy połączenie ma być niezależne, czy zintegrowane z linią TPSA. Zasilanie linii może być realizowane napięciem stałym 4,5 V lub wyższym. Rozwiązania są typowo amatorskie, ale ekonomiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA