logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

scrossowany kabel ,która końcówka do którego kompa ???

dizers 28 Lis 2005 19:00 8040 25
  • #1 2034876
    dizers
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    zakładając że chcę podłączyc 2 kompy

Kable sie crossuje zamieniajac na koncowkach RJ-45 kolory pomaranczowy z zielonym. A wiec koncowki powinny wygladac nastepujaco:
    Pierwsza koncowka:
    1 (bia-ziel)
    2 (ziel)
    3 (bia-pom)
    4 (nieb)
    5 (bia-nieb)
    6 (pom)
    7 (bia-brąz)
    8 (brąz)
    druga koncowka:
    1 (bia-pom)
    2 (pom)
    3 (bia-ziel)
    4 (nieb)
    5 (bia-nieb)
    6 (ziel)
    7 (bia-brąz)
    8 (brąz)

to krótki wycinek z forum :)

która wtyczka do którego kompa ?? czy bez różnicy ??
  • #2 2034885
    fisherspoon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    tak, nie ma roznicy.
  • #3 2034891
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Nie ma znaczenia .
  • #4 2051892
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    To ja tu się podłącze.
    Właściwie chodzi mi o radzaj kabla którego mam użyć do połączenia ze sobą koncówek. Czym może do byś kabel telefoniczny 5 par? Potrzebne są tylko 4, więc 5 para była by nieużywana. Czy lepiej zainwestować i kupić 20m specjanego kabla?
  • #5 2051915
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Kajtek_170 napisał:
    To ja tu się podłącze.
    Właściwie chodzi mi o radzaj kabla którego mam użyć do połączenia ze sobą koncówek. Czym może do byś kabel telefoniczny 5 par? Potrzebne są tylko 4, więc 5 para była by nieużywana. Czy lepiej zainwestować i kupić 20m specjanego kabla?

Zakup kabel UTP.

Na telefonicznym może działać ale na 10Mb/s.
  • #6 2053620
    salmon
    Ocena: 262
    Cytat:
    Potrzebne są tylko 4

Do najpowszechniejszego standardu dla 10/100Mbit potrzebne sa tylko dwie pary :P
  • #8 2056781
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    No i teraz pojawia się pyt.

Do zaciśnięcia trzeba oddać do zakładu, gdzie swiadczą takie usługi? Do tego chyba potrzebny jest jakis przyrząt.

I jeszcze jedno. Ile daje się za taki kabel (MB)?

Dzieki za odpowiezi.
  • #9 2056878
    wloszek
    Poziom 11  
    Do zaciskania potrzebna jest tylko zaciskarka, wkładasz wtyczke z odpowiednio ułożonymi kabelkami i zaciskasz. Ja gdy nie miałem takiej zaciskarki poszedłem do sklepu elektronicznego i sprzedawca mi pożyczył, to trwa dosłownie 2s.
    Co do ceny to płaciłem chyba ok 1zł/MB ale nie jestem pewny.
  • #10 2058632
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Tak kabelek zaciska się bardzo szybko. Potrzebna jest zaciskarka, nie jest to wielki wydatek (chyba, że masz 1 szt do zaciśnięcia), najtańsze kosztują ok 35 zł. najlepiej poszukać na aukcjach, albo faktycznie pójść do sklepu i pożyczyć na chwilke. Myślę, że przy okazji zakupu kabla z zaciśnięciem w sklepie nie będzie problemy :)
  • #11 2058903
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Dzięki wielkie. Spróbuje zacisnoć w sklepie

Pozdrawiam
  • #12 2060644
    Spokesman
    Poziom 11  
    Jeśli o mnie chodzi kupiłem kabel za 80gr z metr, a zaciskarka mnie wyniosła 25 zł
  • #13 2060806
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    W moim regionie każdy sklep elektroniczny lub komputerowy zarobi ci gratis kabel, który kupisz i do tego przetestuje testerem, czego sam nie zrobisz, a bardzo łatwo źle zacisnąć końcówki. Potem jest kupa problemów, choć wszystko wygląda elegancko.
    Dobry kabel (bez ekranu) kosztuje 1,30/mb.
  • #14 2061017
    blade9999
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    to jest obojetne czym sie zaciska, jezeli chodzi o estetyke to wiadomo ze zaciskarka ale ja w extremalnych warunkach srubokretem zaciskalem i dziala
  • #15 2061039
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jak byłem w potrzebie zaciśnięcia wtyczki, a zapomnialem zaciskarki, to wystarczył płaski, mały śrubokręt i kombinerki do delikatnego uderzania w niego. Trochę mniej elegancko i trzeba uważać z siłą uderzenia, ale wtyczki działąją.
    Pozdrawiam.
  • #16 2061332
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Troche zmieniam temat. Własnie sie dowiedzialem ze do w niektórych routerach są wbudowane crosy, i kabla sie niecrossuje. Czy to prawda?
  • #17 2062744
    tmg83
    Poziom 14  
    owszem, zdarza sie - na przyklad w moim Linksysie WAG54G sa 4 porty i do wszytskich podlacza sie prostym kablem. czesto jednak jest tak, ze tylko jeden port jest skrosowany, sluzy on wtedy do laczenia z innym ruterem (wtedy mozesz polaczyc prostym kablem port skrosowany z jednego rutera i prosty z drugiego). jaki masz ruter? w instrukcji powinno byc info jakich kabli potrzeba.
  • #18 2062829
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Jeszcze niemam roytera ale niedługo będe mial. Domyśliłem sie że jest opisane, ale niechce miec potem problemów z podłączeniem. Myslalem tez żeby zrobic przejściówki z crosem, i będzie po sprawie.

dzieki za odpowiedź
  • #19 2062892
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Wszytkie współczesne urządzenia sieciowe nie potrzebują aby kabel był crosowany (posiadają funkcję autodetekcji). Wracając jeszcze do kabla, istotna jest para 1,2 i 3,6. Ale to nie koniec istotny w kablu jest także skręt między żyłami i parami. Zrobienie wtyczek albo użycie naprzykład kabla telefonicznego zwłaszcza na większej odległości zakończy się kolizjami w sieci i jej niewłaściwym funkcjonowaniem
  • #20 2063318
    MakroSerwis
    Po podłączeniu ADSL router/switch Microcom AD 2656, nie musiałem przerabiać wcześniej skrosowanego kabla. Wszystko normalnie działa na odległość ponad 60 metrów.
  • #21 2064118
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Maciek_S a to dziwne jest dla Ciebie ??[/quote]
  • #22 2064227
    MakroSerwis
    Dziwne, nie dziwne, jak byłbyś łaskaw objaśnić szerzej, to będę wdzięczny za odrobinę wiedzy. Jeżeli chodzi o sieci LAN, to jestem wtajemniczony na niezbyt wysokim poziomie, raczej wiem tyle, ile mi było potrzebne do połączenia kilku komputerów w obrębie budynku.
  • #23 2184374
    Spokesman
    Poziom 11  
    A ja odbiegając od tematu zapytam na jaką maksymalną odległość pociągneliście kabel LAN (nieekranowany)
  • #24 2189207
    MakroSerwis
    Ja 60m i działa ok
  • #25 2189229
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Spokesman napisał:
    A ja odbiegając od tematu zapytam na jaką maksymalną odległość pociągneliście kabel LAN (nieekranowany)

Witam ja osobiście miałem kabelek długości od gniazda na ścianie do szafy krosowniczej chyba ze 150m kabelek utp kat. 5e, przeszedł pomiar miernikiem fluke dsp 4000, na dniach chcę zrobić właśnie test jaką długość można osiągnąć aby kabelek przeszedł test, i jak bardzo trzeba go zmasakrować aby tego testy nie przeszedł, oczywiście kabelek 5e
    a co do zarabiania rj-tek, zdarzało się i zarabianie śrubokrętem, kabelek działał oczywiście, jednak nie polecam tej metody jeżeli ktoś tego wcześniej nie robił
  • #26 3653061
    WojtekN
    Poziom 1  
    Długość kabla skrętkowego 4x2x0,5, którą można zastosować zależy od jego jakości (wg norm to max. 90m). Na rynku jest dużo kabla w niskich cenach, którego jakość wykonania i ilość użytej miedzi jest niska. Co powoduje, że poprawna transmisja jest możliwa na krótszych odcinkach. Skrosowany kabel (inaczej kabel z przeplotem) używamy najczęściej do połączenia 2 komputerów (bezpośrednio w karty sieciowe). Ethernet do transmisji używa 2 par (piny 1/2 - 3/6). Po jednej parze nadawanie po drugiej odbiór. Dlatego, aby 2 komputery przy takim połączeniu mogły się porozumieć, pary powinny być zamienione. Podłączając komputery poprzez sprzęt aktywny (switche, huby, routery, modemy itd.) kable krosowe powinny mieć odwzorowania pinów 1:1, gdyż "dopasowanie" nadawania do odbioru odbywa automatycznie.

Podsumowanie tematu

✨ Do połączenia dwóch komputerów bezpośrednio używa się kabla krosowanego (cross), w którym zamienia się pary przewodów na końcówkach RJ-45, najczęściej pary 1/2 z 3/6 (biało-zielony z biało-pomarańczowym). Nie ma znaczenia, która końcówka jest podłączona do którego komputera. Do prawidłowego działania potrzebny jest kabel UTP kategorii 5 lub wyższej, gdyż kabel telefoniczny 5-parowy może działać tylko na niskich prędkościach (np. 10 Mb/s). Kabel krosowany stosuje się do połączeń bezpośrednich między komputerami, natomiast do podłączenia przez urządzenia aktywne (switch, router, hub) używa się kabla prostego (straight-through). Współczesne urządzenia sieciowe często posiadają funkcję autodetekcji (Auto MDI/MDIX), dzięki czemu kabel krosowany nie jest konieczny. Do zaciskania wtyczek RJ-45 potrzebna jest zaciskarka, którą można wypożyczyć lub kupić (koszt około 25-35 zł). Cena kabla UTP to około 0,8-1,3 zł za metr. Maksymalna długość kabla UTP według norm to około 90 metrów, choć w praktyce często stosuje się do 60 metrów bez problemów. Jakość kabla i prawidłowe skręcenie par mają duże znaczenie dla stabilności połączenia. Niezalecane jest używanie kabla telefonicznego do sieci LAN na większe odległości ze względu na zakłócenia i błędy transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA