logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pralka klasy energetycznej A do 1100zł? Opinie, modele, doświadczenia

fach-man 28 Lis 2005 19:07 2436 4
REKLAMA
  • #1 2034902
    fach-man
    Poziom 11  
    Jestem nie-szczęśliwym posiadaczem już 8 letniej pralki Whirpool AWG 680.
    Niestety od 3 lat mam prawie co kilka miesięcy wymianę łożysk na bebnie.

Szlak mnie trafiał bo jak przyjezdzał fachowiec brał za wymianę 80zł. A pralka oczywiście pracowała ale tylko góra 6-8 miesięcy. Teraz już sam sobie z tym poradzę. Ale coś musi nie grać, bo przecież to nie normalne by tak było.
    Może ktoś kupił cos konkretnego, tylko nie whirpool części są nienormalnie drogie.

Jaką pralkę wybrać (do około 1100zł) wraz z wszystkimi klasami oszczedności A, nie mósi być ładowana od góry.
  • REKLAMA
  • #2 2035097
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    fach-man napisał:
    Szlak mnie trafiał bo jak przyjezdzał fachowiec brał za wymianę 80zł.

Bo za 80,- stosuje się najbardziej chamską chńszczyznę.
    Żeby łożyska długo wytrzymały muszą być spełnione 3 warunki:

1 w porę naprawiana (bardzo ważne)
    2 zastosowane wysokiej jakosci podzespoły (nie chińszczyzna)
    3 osoba wymieniająca musi być dobrym fachowcem, przynajmniej z kilkuletnim stażem

Jeden warunek zawalisz i będziesz wymieniał co pół roku.
    Za 1100,- będzie ciężko kupić dobrą pralke. Z góry ładowaną odradzam. Wiesz już dlaczego.
  • REKLAMA
  • #3 2035107
    Pałchon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Poleam pralke polskiej produkcji mp. Polar, sam mam taka i słuzy dobrze jakiejś 6 lat. Nie ma znaczenia czy pralke kupi sie w renomowanym sklepie czy hipermarkecie - róznica tylko ceny. Przy kupnie dobrzejest sobie policzyć ile wyniesie koszt prania. Na pralkach zawsze pisze ile zuzywaja litrów i kilowatów na jeden cykl prania do tego nalezy dodac koszt proszku czy czego tam i ile prania wejdzie do bębna. Polecam Polara bo części są tanie i ogólnodostepne.
  • REKLAMA
  • #4 2035111
    fach-man
    Poziom 11  
    To nie rozwiązuje problemu.
    A co jednak warto ?

PS. Co do łożysk przy wymianie zauważyłem że pomimo metalowej zaślepki to łożysko od strony rozbieralnej jest narażone na działanie wody pioracej. Może ktoś wie jakim smarem, płynem czy czyś jeszcze to uszczelnić
  • #5 2037323
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    fach-man napisał:
    łożysko od strony rozbieralnej jest narażone na działanie wody pioracej. Może ktoś wie jakim smarem, płynem czy czyś jeszcze to uszczelnić

Przecież to łożysko jest chronione specjalną uszczelką typu V-ring. Ta uszczelka jest najważniejsza i za każdym razem trzeba ją wymienić. Musi być od konkretnego producenta i odpowiednio i bardzo starannie wklejona.
    Unikaj Polara. Teraz Polar, to po prostu Whirlpool II gat.
REKLAMA