logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pralka zamiast Polar PWA 1000? Opinie, modele bez awarii paska i łożysk

Navi2 30 Kwi 2006 20:35 3160 9
REKLAMA
  • #1 2577555
    Navi2
    Poziom 11  
    Witam ja właśnie żegnam Polara PWA 1000 po 5 latach użytkowania i nie żałuję bo to był koszmar też spadał pasek oczywiście:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic498048.html

PAROL masz rację pomogło wysunięcie silnika (fachowiec miał 10 min roboty) symbol paska też się zgadza ale są zastępcze nawet trzy razy tańsze. Ja swój kupiłam w hurtowni z artykułami rolniczymi tyle tylko że była twarda i mało elastyczna guma ale jakoś się naciągnął i działała super do mometu jak nie zaczęło coś w środku tłuc. Najpierw tylko przy wirowaniu potem to już cały czas. Tak w ciągu niecałego roku pralka się rozsypała nawet nie mam ochoty wzywać fachowca bo to pewnie bęben albo łożyska bo coś jeszcze trze w środku. Więc szukam nowej a tą wywalę i pozostaje mi nie popełnić drugi raz takiego błędu w wyborze. Powodzenia
    Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

• REKLAMA
  • #2 2577582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2577730
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Navi2 napisał:
    Więc szukam nowej a tą wywalę

I jak masz miejsce, to szukaj tej ładowanej "normalnie".
  • #4 2577751
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    zayzayer napisał:
    Navi2 napisał:
    Więc szukam nowej a tą wywalę

I jak masz miejsce, to szukaj tej ładowanej "normalnie".

czyli od frontu:arrow:też tak uważam
  • #5 2577821
    Navi2
    Poziom 11  
    Mam małą łazienkę więc muszę brać pod uwagę wymiary najlepiej do 43 cm no i cena do 1500 max mam coś na oku ale wybór trudny i brak wiedzy i doświadczenia Candy CS2 125; Amica PC 4512B425; Whirpool AWG 875E Ale wybór trudny i pytanie pozostaje jaką pralkę wybrać?
  • REKLAMA
  • #6 2577893
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Navi2 napisał:
    Candy CS2 125; Amica PC 4512B425; Whirpool AWG ?

Zimno, zimno, zimno :D
  • REKLAMA
  • #7 2577901
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    AEG 1246EL :wink:
  • #8 2577937
    karl1982
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    jak najbardziej jeżeli pralnia na takie rozwiązanie pozwala absolutnie zalecany wybór pralki ładowanej od przodu
    A z tymi brandtami i innymi brandtto podobnymi wynalazkami to rzeczywiście koszmar może i pasek da się ustawić ale apropo reszty to jest koszmar częste wycieki, i od czasu do czasu deformują się bebny ostatnio miałem taki przypadek że nadawał by się do archiwum X bęben sie wgiął do środka (przypuszczalnie na skutek naprężeń)

A co do spadającego paska to trzeba założyć pasek właściwy i po obserwować jak się zachowuje obracając powoli bębnem i spoglądając na koło pasowe pasek ma się na nim równo nakładać z małymi odchyłkami 2-3mm jeżeli i środek paska ma pokrywać się ze srodkiem koła pasowego.
    Jeżeli wszystko wygląda wporządku należy obserwować pasek podczas wirowania (z bezpiecznej odległości)

:D™ Powodzenia

Dodano po 3 [minuty]:

jak najbardziej jeżeli pralnia na takie rozwiązanie pozwala absolutnie zalecany wybór pralki ładowanej od przodu
    A z tymi brandtami i innymi brandtto podobnymi wynalazkami to rzeczywiście koszmar może i pasek da się ustawić ale apropo reszty to jest koszmar częste wycieki, i od czasu do czasu deformują się bebny ostatnio miałem taki przypadek że nadawał by się do archiwum X bęben sie wgiął do środka (przypuszczalnie na skutek naprężeń)

A co do spadającego paska to trzeba założyć pasek właściwy i po obserwować jak się zachowuje obracając powoli bębnem i spoglądając na koło pasowe pasek ma się na nim równo nakładać z małymi odchyłkami 2-3mm jeżeli i środek paska ma pokrywać się ze srodkiem koła pasowego.
    Jeżeli wszystko wygląda wporządku należy obserwować pasek podczas wirowania (z bezpiecznej odległości)

:D™ Powodzenia
  • #9 2578020
    Navi2
    Poziom 11  
    AEG 1246EL odpada nie spełnia wymiarów jest AEG produkuje pralki od 45 cm
    A jeśli chodzi o PWA 1000 to ciekawa jestem czy ta pralka chodzi ci cicho bo moja to od samego początku hałasowała Przed każdym praniem musiałam ją regulować i poziomować Ale życzę ci jak najlepiej.
  • #10 2578047
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Whirpool AWG 875E>>Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rezygnuje z pralki Polar PWA 1000 po 5 latach użytkowania z powodu problemów z awariami paska napędowego i łożysk, co skutkowało hałasem i uszkodzeniami bębna. W dyskusji podkreślono, że pralki ładowane od frontu są zalecane, jeśli pozwalają na to warunki przestrzenne. Wskazano na konieczność stosowania właściwego paska napędowego oraz obserwacji jego ułożenia na kole pasowym, aby uniknąć spadania paska. Użytkownik poszukuje nowej pralki o maksymalnej głębokości 43 cm i cenie do 1500 zł, rozważając modele Candy CS2 125, Amica PC 4512B425 oraz Whirlpool AWG 875E, jednak pojawiły się negatywne opinie o Whirlpool AWG 875E. Model AEG 1246EL został zaproponowany, ale odrzucony ze względu na większe wymiary. Wskazano również na problemy z pralkami marek Brandt i podobnych, które często mają wycieki i deformacje bębna. Podsumowując, rekomendowane są pralki ładowane od frontu z odpowiednio dobranym paskiem napędowym i stabilnym mechanizmem bębna, dostosowane do wymiarów łazienki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA