logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakładanie gniazdka w garażu: jak połączyć 2 kable fazowe i neutralny?

Piotrekkk12 24 Paź 2023 13:46 660 10
  • #1 20783458
    Piotrekkk12
    Poziom 6  
    Witam, chciałem założyć gniazdko w garażu bo nie było podłączone przez długi czas ale z tego co widać to w puszce są skręcone razem 2 kable fazowe i jest neutralny luzem i nie wiem jak to teraz połączyć , proszę o porady 🙂
  • #2 20783478
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Piotrekkk12 napisał:
    ale z tego co widać to w puszce są skręcone razem 2 kable fazowe
    My nie widzimy, może zdjęcie.
  • #3 20783496
    Piotrekkk12
    Poziom 6  
    W tym momencie nie podeślę ale po prostu wychodzą 3 kable z puszki 2 skręcone ze sobą i jeden niebieski osobno
  • #4 20783509
    ta_tar
    Poziom 41  
    W takim razie i tak brakuje przewodu ochronnego i podłączenie takiego gniazda a w szczególności w garażu, będzie problematyczne (brak ochrony kwalifikuje instalację do wymiany).
  • #5 20783515
    Piotrekkk12
    Poziom 6  
    Tak to jasne, ale czy wgl można fizycznie podłączyć gniazdko jeśli mamy w taki sposób połączone kable? I nie wiem dlaczego ktoś to tak mógł połączyć i w jakim celu, później postaram się dosłać zdjęcie

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Zbliżenie na otwór w ścianie z wystającymi kablami elektrycznymi.

Dodano po 18 [minuty]:

Wystające kable elektryczne z otworu w ścianie.
  • #6 20783900
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nie ma się co zastanawiać na tą instalacją, bo jak dobrze rozpoznaję to jest jeszcze instalacja aluminiowa.
  • #7 20783909
    Piotrekkk12
    Poziom 6  
    Na miedzi jest końcówki są po prostu ubrudzone od farby
  • #8 20783924
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    Piotrekkk12 napisał:
    I nie wiem dlaczego ktoś to tak mógł połączyć i w jakim celu,
    Znajdź drugą końcówke tego przewodu. Musi być jakaś puszka połączeniowa. Zobacz jak to tam jest połączone. A najlepiej daj duże wyraźne!! zdjęcie.
  • #9 20784142
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2893
    Piotrekkk12 napisał:
    Zbliżenie na otwór w ścianie z wystającymi kablami elektrycznymi.

Dodano po 18 [minuty]:

Wystające kable elektryczne z otworu w ścianie.

Jak dla mnie jest to kolejne potwierdzenie tego co uważam, że nawet podłączeniem zwykłego gniazda nie powinien zajmować się każdy. Czemu tak uważam? Ty zastanawiasz się czemu te przewody są razem połączone i czy możesz do nich podłączyć gniazdo. I bardzo dobrze że się zastanawiasz, tak nie powinno to wyglądać. Ja się natomiast zastanawiam czy drugi koniec przewodu jest tak samo niebezpiecznie podłączony i czy cała instalacja nie wygląda tak jak na zdjęciu. Ja bym pierwsze co zrobił i poszukał drugiego końca. Przy okazji by się rozwiązało zagadnienie czemu one są ze sobą połączone.
    Ze zdjęć można jedynie wywnioskować że jeśli reszta instalacji wygląda tak jak na zdjęciu to wymaga ona natychmiastowego przeglądu. Tak dla poinformowania lub przypomnienia przegląd powinien być wykonywany co 5 lat o czym nie każdy wie.
  • #10 20788419
    Piotrekkk12
    Poziom 6  
    Okazało się że te dwie skręcone ze sobą żyły dają fazę na żarówkę nad puszką, w tej sytuacji mogę zamontować gniazdko wkręcając te dwie żyły przy sobie w separatorze fazowym?
  • #11 20789379
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 228
    Właśnie chciałem napisać, że wygląda to jak obwód oświetleniowy. A ten trzeci luźny przewód to prawdopodobnie nie jest przewód neutralny, tylko odejście zasilania na jakąś lampę. Pomijając kwestię łączenia gniazd i oświetlenia na jednym obwodzie, to jeśli nie masz tam neutralnego i tak tego nie zrobisz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia gniazdka w garażu, gdzie w puszce elektrycznej znajdują się dwa skręcone kable fazowe oraz jeden luźny przewód, który nie jest neutralny. Użytkownicy zwracają uwagę na brak przewodu ochronnego, co czyni instalację niebezpieczną i wymagającą przeglądu. Pojawiły się sugestie, że skręcone kable mogą być częścią obwodu oświetleniowego, a luźny przewód może zasilać lampę. Użytkownik zastanawia się nad możliwością podłączenia gniazdka, jednak podkreślono, że bez neutralnego przewodu nie jest to możliwe. Wskazano również na konieczność zbadania drugiego końca przewodów oraz przeglądu całej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA