logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet światłowodowy - spadek przesyłu na kablu WLAN o długości 80m

Likasz92 26 Paź 2023 22:38 546 7
  • #1 20787187
    Likasz92
    Poziom 4  
    Witam, potrzebuje porady, posiadam w domu internet światłowodowy i chciałbym go kablem WLAN podłączyć go do warsztatu oddalonego około 80m, czy internet będzie działał na tak długim kablu i czy jeśli będzie działał to ilu procentowego spadku przesyłu powinienem się spodziewać. Będę wdzięczny za poradę kogoś kto zna się na rzeczy.
    Pozdrawiam i proszę o poradę
  • Pomocny post
    #2 20787199
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    WLAN to jest sieć bezprzewodowa, potocznie zwana Wi-Fi.
    Tobie zapewne chodziło o skrętkę Ethernet.

Na zwykłej skrętce 5e powinno się dać uzyskać pełny 1 Gbit. Jak skrętka ma przechodzić koło źródeł silnych zakłóceń warto dopłacić do skrętki ekranowanej. W zasadzie nie powinno być żadnego spadku wydajności (zakładając że nie masz prędkości Internetu powyżej 1 Gbit). W zasadzie nie planujesz robić niczego nadzwyczajnego, raczej nie ma powodu do obaw.
  • #3 20787207
    Likasz92
    Poziom 4  
    Świetnie, bardzo dziękuję za odpowiedź, pozwile sobie zadać ostatnie pytanie, jeżeli kabel będzie wkopany na głębokość 15/20cm myślę że przez około 3 lata czy powinienem zainwestować w kabel zewnetrzny czy zwykły wytrzyma próbę czasu.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 20787218
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Ode mnie raczej nie usłyszysz by iść na skróty :)
    Jestem z tych którzy wolą zainwestować raz a porządnie - czyt. do ziemi jest skrętka zewnętrzna i ja bez zastanowienia bym doradził właśnie taki zakup.

Jak chcesz na własne ryzyko możesz położyć w ziemi bez peszla zwykłą skrętkę. O ile nic nie będzie po tym jeździć... może wytrzyma te 3 lata. Ale nikt gwarancji nie da i dla mnie się to nie opłaca. Jak coś pójdzie nie tak to koszty kabla x2 i robota x2 ;)
  • #5 20787220
    Likasz92
    Poziom 4  
    Prawda, zrobię jak radzisz. Bardzo dziękuję za rozwiązanie problemu.
    Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #6 20787610
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    @Likasz92
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU.
    I co najważniejsze, musi to być przewód ŻELOWANY!
  • #7 20792542
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1189
    Likasz92 napisał:
    jeżeli kabel będzie wkopany na głębokość 15/20cm myślę że przez około 3 lata czy powinienem zainwestować w kabel zewnetrzny czy zwykły wytrzyma próbę czasu.
    Ile chcesz w ten sposób zaoszczędzić? Pomiędzy zwykłą skrętką a skrętką zewnętrzną żelowaną nie ma jakieś ogromnej różnicy w cenie.
  • #8 20792908
    Likasz92
    Poziom 4  
    Uzyskałem satysfakcjonująca odpowiedź

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia internetu światłowodowego do warsztatu oddalonego o 80m za pomocą kabla Ethernet. Odpowiedzi wskazują, że standardowa skrętka Ethernet (kategoria 5e) powinna zapewnić pełną prędkość 1 Gbit, a przy odpowiednim zabezpieczeniu (np. skrętka ekranowana) nie powinno być spadku wydajności. Zaleca się użycie kabla zewnętrznego, żelowanego, aby zapewnić trwałość w warunkach gruntowych. Wskazano również na kilka marek kabli, które są odpowiednie do tego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA