logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Delonghi ESAM2600: Wyciek wody na tackę - rola elektrozaworów i możliwość użycia odkamieniacza

ErwinCreed 28 Paź 2023 14:09 2100 16
REKLAMA
  • #1 20789123
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Witam

Ekspres to Delonghi ESAM2600. Tydzien temu działał, gdy nagle wyskoczyl trójkąt ostrzegawczy po właczeniu, i zawieszał się przed płukaniem wody. Wymieniłem dwa padnięte bezpieczniki na grzałce, i teraz włącza się dalej. Niestety woda z płukania nie leci przednimi dyszami, tylko zimna wycieka na tacke. Grzałka już grzeje, bo ze spieniacza leci normalnie gorąca woda. Ponoć to wina elektrozaworu (solenoid valve) które są dwa w tym ekspresie. Niestety nie wiem gdzie one są umieszczone. Macie jakieś pomysły, czy to na pewno te elektrozawory szwankują? Na zagranicznym forum znalazłem rozwiazanie problemu typu "nalać odkamieniacza do zbiornika, i włączyć przepłukiwanie wodą" tego głownego systemu który parzy kawę. Oczywiscie wymianę solenoid też zalecają.

Zaparzacz (infusor) nie ma wycieków wody w tej pomarańczowej części, i wydaje się z nim być wszystko w porządku.

Może ktoś miał podobny problem z tym samym ekspresem
  • REKLAMA
  • #2 20791962
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Rurka jak jest podlaczona do termobloku, to woda cofa sie do awaryjnego węża spływowego który idzie do tacki. Wyciągnąlem rurkę i przy płukaniu ekspresu leci normalnie gorąca woda. To termoblok do wymiany, czy jednak są gdzieś ukryte te elektrozawory?

Wnętrze ekspresu do kawy z widoczną metalową obudową termobloku i podłączonymi rurkami oraz przewodami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20793685
    ErwinCreed
    Poziom 6  

Delonghi ESAM2600: Wyciek wody na tackę - rola elektrozaworów i możliwość użycia odkamieniacza Delonghi ESAM2600: Wyciek wody na tackę - rola elektrozaworów i możliwość użycia odkamieniacza
  • Pomocny post
    #5 20794491
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    W Twoim ekspresie nie ma żadnych elektrozaworów. Jeśli woda wylatuje do tacki ociekowej to świadczyć to może o zapchaniu infuzora lub uszkodzeniu zaworu bezpieczeństwa na pompie. W praktyce to pierwsze zdarza się częściej.
  • REKLAMA
  • #6 20794623
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Świetnie, bo zamówiłem nowy infusor. Tak jak pisałem wyżej: ciepła woda która idzie wężem do infusora leci i pompuje normalnie, jak wąż jest z niego wyjęty, więc wszystko przed infuzorem działa jak należy. Dziękuję za pomoc! Pojutrze powinienem mieć juz paczkę

Etykieta na urządzeniu z numerami części i kodem QR, część numerów zakreślona.

Wie ktoś może, czy to losowe numery, czy może zamówiłem zły infusor? Bo w tym na zdjęciach nowego ta oznaczona końcówka tekstu się różni. Numer części wyżej jest ten sam, i wizualnie też są identyczne
  • #8 20795104
    ErwinCreed
    Poziom 6  

Niestety zamówiłem łudząco podobny element o numerze części KL6413AR5U, bo kierowałem się tym samym numerem CD z naklejki. No cóż, będzie zwrot.
  • #9 20795115
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Zobaczysz jak przyjdzie, różnice mogą być mało znaczące, z doświadczenia serwisowego wiem, że tych infuzorów do Delonghi jest zatrzęsienie i nikt nie ma pojęcia czym się różnią (poza oczywistymi różnicami, np. w średnicach przyłączy wodnych).
  • #10 20796277
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Część przyszła z kodem AS13200007 i wszystko pasuje. Po wymianie ekspres dalej robi to samo i woda zamiast przodem to leci na tacke...
  • #11 20796285
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Którędy dokładnie ta woda wylatuje? Pisałeś o wężu spustowym ale masz dwa: jeden z infuzora, drugi z pompy. A drożność zaworka ciśnieniowego w zaparzaczu w ogóle sprawdziłeś? Jak nie to wykręć sitko zaparzacza, pod którym będziesz widział kulkę zaworu. Sprawdź czy daje się wcisnąć, czy się nie skleiła, przedmuchaj kompresorem ten zaworek.
  • #12 20796363
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Spustowy na starym infuzorze oczysciłem jeszcze przed wymianą, bo rurka byla zalepiona kawą. Zawór kulkowy w zaparzaczu oczyszczony, giba sie na spręzynce jakies 2-3mm w dół i wraca do góry

Tym grubym z zaworu pompy leci woda na tacke jak jest podłaczony infuzor. Jak odłączam przewód wodny infuzora to leci tam gdzie powinna i się nie cofa na tackę. Dokładnie to samo na nowym infuzorze co na starym

Jak będę w domu to sprawdzę drugi raz to co napisałeś. Jeszcze raz dziękuję za porady, bo kończy mi sie cierpliwość do tego włoskiego potwora
  • #13 20796400
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Wypływ wody zarówno z zaworu bezpieczeństwa pompy jak i infuzora świadczy o wzroście ciśnienia w układzie ponad normę albo uszkodzeniu danego zaworu. Zrozumiałem wcześniej, że woda wypływa z wężyka spustowego infuzora, który służy też temu, żeby zmniejszyć ciśnienie w zaparzaczu w fazie przed wyrzuceniem fusów po to, żeby nie dochodziło do gwałtownego rozprężenia przy cofaniu się tłoka, wyrzutowi pary i rozsypywaniu fusów. Jeśli infuzor jest nowy, a zaworek zaparzacza okaże się drożny, nie zaklejony to najprawdopodobniej po prostu uszkodził się zaworek bezpieczeństwa na pompie (np. skorodowała sprężynka). Zawór bezpieczeństwa pompy ma P/N: 7313219431
  • #14 20796404
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Wybacz za opisy laika wprowadzające w błąd, ale pierwszy raz w życiu rozebrałem ekspres :D Na infuzor mam i tak 30dni zwrotu, a zawór i nawet pompę zaraz zamówię bo groszowe sprawy. Dzięki
  • #16 20808408
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Wszystko hula po wymiane zaworu. Jakby ktoś kiedyś miał ten sam problem i wymieniał, to pamiętać trzeba o braku jednej uszczelki w nowym zestawie :D

Czekam tylko na smar, bo wyczysciłem cały zaparzacz do poziomu nowości, a wysyłki sie opózniają tragicznie, ale woda leci tam gdzie trzeba, a tacka w koncu sucha. Dziękuję za pomoc Panu wyżej!
  • #17 20814773
    ErwinCreed
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany jak wyżej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Delonghi ESAM2600, który po wymianie bezpieczników przestał prawidłowo płukać wodę, a zamiast tego woda wyciekała na tackę ociekową. Po analizie problemu, zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone elektrozawory lub zablokowany infuzor. Użytkownik wymienił infuzor, ale problem nadal występował. Ostatecznie, po dalszej diagnostyce, stwierdzono, że przyczyną wycieku była uszkodzona sprężyna zaworu bezpieczeństwa na pompie, co zostało naprawione poprzez wymianę tego elementu. Po wymianie, ekspres zaczął działać prawidłowo, a woda leciała tam, gdzie powinna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA