logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - nie włącza się, miga bateria, diody świecą słabo

omegan89 29 Lis 2005 09:33 2292 23
REKLAMA
  • #1 2036561
    omegan89
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Mam nokie 3310 i nie da sie jej wlaczyc tzn gdy wlaczam to na wyswietlaczy pojawia sie czarne tlo ale to tylko na 1 albo 2 sekundy i pozniej sie wylacza, gdy podlaczam ladowarke pokazuje sie po prawej stronie bateria ale nie leca te kreski i ta bateria sie miga, przy wyswietlaczy 4 diody caly czas sie swieca i bardzo slabo.
    czy mial juz ktos taki przypadek ?

Sprawdzalem napiecie na: C404, C202, C226, C227, C228 w wszystko bylo ok ale na C228 gdy dotykalem miernikiem to gasnely diody i pokazywaly sie niewielkie iskry.
    Nie wiem co jest przyczyna tego ze nie chce sie on wlaczyc ale bateria jest na 100% sprawna.

Bardzo prosze was o pomoc i licze na was ze mi pomozecie.

czekam i prosze o szybka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2036633
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    telefon byL zalany?? zacznij od zmiany softu.
  • #3 2036643
    omegan89
    Poziom 16  
    no wlasnie chodzi oto ze nie wiem co sie stalo z tym telefonem, czy do zmieny softu moge kozystac z kabla com tym co sie daje pod bateria?? amoglbys mi wytlumaczyc dlaczego sie iskrzy gdy chce sprawdzic napiecie na c228 ?? gdy przyloze do c228 od dolu to napiecie jest 3,6V i sie nie iskrzy a jak dotkne przynajmniej jedna widelka od gory to pokazuja sie iskry. dlaczego ? i czy zmiena softu cos pomoze ??
  • REKLAMA
  • #4 2036691
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    sprubuj najpierw go wykapac w wannie.[/code]
  • #5 2036694
    omegan89
    Poziom 16  
    jak to wykapac w wannie ??
  • #7 2036751
    omegan89
    Poziom 16  
    no ale skad wiesz ze ten telefon byl zamoczony ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 2036788
    omegan89
    Poziom 16  
    ok, zrobie to i wyplukam go w spirytusie. ale moglbys mi jeszcze powiedziec jak sprawdzic ta wtyczke od dolutelefonu gdzie sie podlacza ladowarke, jak to sprawdzic czy dobrze przechodzinapiecie przez ta wtyczke, bo cos ona mi sie nie podoba ??
  • #10 2037808
    omegan89
    Poziom 16  
    ok, wymoczylem ja w spirytusie i wszystko zrobilem wg opisu i dalej to samo, sprawdzilem jeszcze raz baterie i jest dobra na 100%, wtyczka gdzie sie wlacza ladowarke tez jest ok.

bardzo prosze o kolejne wskazowki co mam dalej robic.

z gory dziekuje i czekam na pomoc
  • #11 2037873
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    To teraz go przefleszuj, czyli wgraj pewny soft, wraz z eepromem.
  • #12 2037890
    omegan89
    Poziom 16  
    wlasnie cos odkrylem, teraz dopiero kapnalem sie ze ta plyta glowna jest z nokii 3410, a wyswietlacz z nokii 3310 czy to moze byc przyczyna tego ze ten telefon nie dziala ?? i prosze mi jeszcze powiedziec jakie diody ma nokia 3410 ?

z gory dzieki i czekam na odpowiedz
  • #13 2037974
    plitom
    Poziom 28  
    to że płyta jest od 3410 a wyświetlacz od 3310 nie ma nic do tego żeby telefon fiksował, normalnie powinien ci się odpalić tylko wyświetlacz ma inną rozdzielczość to by się wyświetlało w mniejszym kwadracie, diody są takie same jak w 3310.
  • #14 2037999
    omegan89
    Poziom 16  
    no to co moze byc przyczyna ze ten telefon nie chce odpalic ??
  • #15 2038110
    plitom
    Poziom 28  
    Może będziesz czytał dokładnie posty, zmień mu soft potrzebny do tego przynajmniej flesher Dejana, sam kabelek pod com nic ci nie zdziała.
  • #16 2038175
    omegan89
    Poziom 16  
    wiec musze kupic nowy kabel tak ?? powiedz mi jaki i jaki do tego bedzie potrzebny program
  • #17 2038846
    lackyluck
    Poziom 21  
    takie uszkodzenie to brak plusa na elemencie L201 - typowa usterka - wlutuj kabelek który doprowadzi prąd do tej przelotki, po tym zabiegu telefon sie normalnie włączy
  • #18 2039988
    omegan89
    Poziom 16  
    a czy moglby mi to ktos dokladniej wytlumaczyc skąd do kąd mam przylutować ten kabelek ?? prosze o jakies dokladniejsze szczegoly

z gory dziekuje i czekam na odpowiedz

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

ok, dolutowalem kablelej z L201 do plusa gdzieidzie bateria (to chyba o ten plus chodzilo), gdy teraz wlozylem bateria to 4 diody przywyswietlaczy znowu sie swiecily ale gdy chcialem wlaczyc nic sie nie dzialo diody swiecily a na wyswietlaczu nic sie nie pojawilo nawet sie nie miglo i gdy wlozylem ladowarke to tez nic sie nie dzialo byl pusty wyswietlacz a przedtem pokazala sie ta mala bateria w rogu na wyswietlaczu i sie migala a teraz nic, a gdy kabel byl nadal przylutowany do L201 tylko odlaczylem od plusa to juz nawet diody nie swiecily i na wyswietlaczy tez nic sie nie pojawilo.

Bardzo prosze o pomoc co mam dalej robic z gory dzieki

czekam
  • #19 2043066
    omegan89
    Poziom 16  
    czy ktos mi pomoże ?? i powie co mam dalej robic ?? czy ten kabelek co dolutowalem ma zostac czy go moze usunac ?? co mam dalej robic ??

bardzo prosze o pomoc
  • #20 2067665
    martini456
    Poziom 11  
    Skoro jak był przylutowany kabel i telefon sie poswietlał to musi zostac. A to ze ci na wyswitlaczu, cos pokazalo, a potem nic to sprawdz ta gumke co jest miedzy wyswietlaczem a płyte moze nie łączy dobrze.
  • #21 2071000
    omegan89
    Poziom 16  
    martini456 napisał:
    Skoro jak był przylutowany kabel i telefon sie poswietlał to musi zostac.

no wlasnie jak kabel byl to sie nie podswietlal a jak kabla nie bylo to sie podswietlal.

Mam kabel MBUS czy moge moze dzieki niemu sprawzic co jest przyczyna tego ze telefon sie nie chce wlaczyc ??
    albo moze macie jeszcze jakies pomysly co moze byc przyczyna tego ze telefon sie nie chce wlaczyc ?

A chcialbym jeszcze dodac ze raz nie wyciagnalem bateri i cala noc swiecily sie diody i rano juz sie nie swiecily bo sie bateria rozladowala i wlozylem ladowarke i bateria sie naladowala.
    Czyli ladowac laduje

pozdrawiam i czekam na jakas pomoc

z gory dziekuje

Dodano po 9 [minuty]:

dodaje jeszcze filmik ktory nagralem abyscie mogli zobaczyc do jakiego momentu sie wlacza telefon i widac rowniez ze diody caly czas swieca a gdy wlacza swieca mocniej.

moze ten filmik wam cos powie

czekam na pomoc z gory bardzo dziekuje

http://omegan.w.interia.pl/DSCI0009.rar
  • #22 2071029
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    proponuję abyś nic więcej nie robił temu biednemu telefonowi ;-)
    daj go komus kto się na tym zna bo tylko możesz mu bardziej zaszkodzić
  • #23 2071059
    omegan89
    Poziom 16  
    no ale ja bym chcial to sam zrobic tylko nie wiem co mu jest ? dlatego prosze was o pomoc
  • #24 2071245
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    wymień UI Switch

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3310 nie włącza się poprawnie – na wyświetlaczu pojawia się czarne tło na 1-2 sekundy, następnie telefon się wyłącza. Po podłączeniu ładowarki bateria miga, a diody przy wyświetlaczu świecą słabo i stale. Sprawdzono napięcia na kondensatorach (C404, C202, C226, C227, C228) – wartości są prawidłowe, jednak przy dotknięciu miernikiem C228 pojawiają się iskry i gaśnie podświetlenie diod. Bateria jest sprawna. Płyta główna telefonu pochodzi z Nokii 3410, a wyświetlacz z Nokii 3310, co nie powinno powodować problemów z uruchomieniem, choć wyświetlacz ma inną rozdzielczość. Zalecane jest przemycie płyty głównej w spirytusie (tzw. "kąpiel w wannie") w celu usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń lub śladów zalania. Następnie należy przefleszować telefon, wgrywając oryginalny soft wraz z EEPROM-em, najlepiej za pomocą dedykowanego programatora (np. flasher Dejana) i odpowiedniego kabla, gdyż kabel COM pod baterią nie jest wystarczający. Typową usterką jest brak plusa na elemencie L201 – rozwiązaniem jest wlutowanie kabelka doprowadzającego zasilanie do tej przelotki, co powoduje, że telefon zaczyna się normalnie włączać i świecić diody. Po dolutowaniu kabelka diody świecą, ale wyświetlacz pozostaje czarny, co może wskazywać na problem z taśmą łączącą wyświetlacz z płytą główną. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę gumki (taśmy) między wyświetlaczem a płytą. Wskazano również wymianę elementu UI Switch. Próby samodzielnej naprawy bez odpowiedniej wiedzy mogą pogorszyć stan telefonu, dlatego rozważenie pomocy specjalisty jest zalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA