logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać moc 100kW lub 140kW na reduktorze BRC AT90E LPG – oznaczenia na obudowie

sq8luu 29 Lis 2005 10:52 26397 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak rozpoznać, czy reduktor BRC AT90E ma wersję 100 kW czy 140 kW i jakie oznaczenie powinno być na obudowie?

Wersję 100 kW i 140 kW najłatwiej rozpoznać po średnicy zasilania gazu: 100 kW ma fi 6, a 140 kW fi 8 [#2081803] Na naklejce powinno być po prostu „100 kW” albo „140 kW”, ale z zewnątrz reduktory wyglądają tak samo i często różnią się tylko naklejką [#2037932][#2038179] Sam nadruk „28 l/h” nie daje pewności, bo był spotykany także na wersji 140 kW [#2081119] Jeśli masz zasilanie fi 8 mm, to wskazuje to na mocniejszą wersję 140 kW [#2081873]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2036737
    sq8luu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Czy ktoś wie jak poznać czy reduktor ma 100kW czy 140kW - chodzi o reduktor BRC AT90E ( co ma na nim pisać?) - Pozdrawiam ..
  • REKLAMA
  • #2 2037932
    maudi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    mialem u siebie wersje i 100kW i 140 kw, wizualnie roznily sie tylko naklejka :-/ ;(
  • #3 2037998
    sq8luu
    Poziom 18  
    Właśnie o to pytam : co ma pisać na tej naklejce ? Na reduktorze który posiadam na naklejce jest numer seryjny i numer Lotto 3CA 1. Co to za reduktor ? Pozdrawiam
  • #4 2038028
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    ja mam naklejone przy wejsciu gazu z butli
  • #5 2038179
    maudi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    no na naklejce widnialo odpowiednio: 100 kW lub 140 kW ;-)
  • #6 2038266
    sq8luu
    Poziom 18  
    na reduktorze który posiadam nie ma zadnej naklejki :( Jak można sprawdzić jakiej mocy jest dany reduktor ?
  • REKLAMA
  • #7 2038556
    virus123456
    Poziom 16  
    ja mam silnik 3,3l, a parownik 140KW.mysle jezeli masz 100 KW ,dla sil. 3,0 jest za malo.jak sprawdzic niewiem
  • #8 2038614
    sq8luu
    Poziom 18  
    No cóż -może ktoś jednak wie ? Ja mam silnik 3 litry ale właśnie nie wiem jaki jest ten reduktor. Jechać niby jedzie nawet nie narzekam - tylko te spalanie - trochę za duże ...
  • REKLAMA
  • #9 2038680
    virus123456
    Poziom 16  
    jakie auto?duzo to ile i gdzie(miasto,trasa),jaki styl jazdy?
  • #10 2038877
    sq8luu
    Poziom 18  
    styl emerycki . Auto - citroen xm v6 3 litry . w mieście pali 25 -30 l gazu
  • #11 2038980
    virus123456
    Poziom 16  
    tak pala tylko ciezarowe.napewno cos nie w porzadku z parownikiem albo serownikiem.jakby parownik mial za malo mocy ,to takiej masakry napewno nie byloby.
    powodzenia
  • #12 2039061
    sq8luu
    Poziom 18  
    Cytat:
    tak pala tylko ciezarowe.napewno cos nie w porzadku z parownikiem albo serownikiem.jakby parownik mial za malo mocy ,to takiej masakry napewno nie byloby.

No właśnie - jakby był za mały parowni to będzie żłopał jak smok - muszę rozszyfrować co to za parownik i dopiero będę dalej kombinował.
  • REKLAMA
  • #13 2075426
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    z tego co widzialem to reduktor o zwiekszonej mocy ma zasilanie gazu na rurke fi, 8 ale w tej chwili nie pamietam jego mocy postaram sie wkrotce dowiedziec i powiem
  • #14 2075537
    sq8luu
    Poziom 18  
    Też się o tym dowiedziałem że zasilanie jest rurką Cu 8 mm. Nie wiem dlaczego silnik pobiera duzo gazu ? Samochód jedzie dobrze nie dusi się można mulić i można dawac ognia ale przy muleniu to tak mniej jak 25 litrów LPG- to nie było. Pb zuzywa do 15 przy normalnej jeździe . Niedawno rozkręciłem parownik i okazało się że membrana pierwszego stopnia była bardzo lekko przykręcona do korpusu - może to to było powodem??? Przy kolejnym tankowaniu przekonam się czy trafiłem z wykryciem usterki.
  • #15 2077979
    vvaldek
    Poziom 28  
    byc moze mikser zle dobrany
    ile obrotow masz wykrecony register?>
  • #16 2078078
    sq8luu
    Poziom 18  
    Witam . Palnik o średnicy 32 mm. , register to nie wiem ile obrotów ale jest wkręcony bardziej jak 50% ( powiedzmy że ok 30 %) . Regulacja silnika na analizatorze spalin i z obserwacją pracy sondy lambda. Po jeździe na świecach nie widać złego spalania (jak był rozregulowany to miałem zakopcone swiece i zuzycie gazu 42 litry na 100km). Aha - palnik miał nawiercone dodatkowe otwory więc je zakleiłem - no i jakiś magik-gazownik załozył ten palnik odwrotnie - zweżającą się łagodnie częścią w stronę filtru powietrza. Mydlinkami sprawdziłem wszystkie połaczenia - są szczelne- no zobaczę co bedzie dalej po tym dokręceniu parownika. Zdaje się że wszystko jest OK a jednak gazu zużywał o 100% więcej niż benzyny :(
  • #17 2080291
    vvaldek
    Poziom 28  
    radzul bym ci jednak sprzwdzic ile obrotow jest wkrecony register, z doswiadczenia wiem ze jezeli dobrze jest dobrany mikser to przewaznie jest wykrecony 2 -5 obr.

Dodano po 44 [minuty]:

reduktory z zewnatrz sa takie same , oprocz AT 90 SE TURBO 140 kw , ma zasilanie rurka fi 8 przwdopodobnie na obudowie podana jest wydajnosc , dla 100 kw jest to 28l \h tak mi sie wydaje
  • #18 2081119
    sq8luu
    Poziom 18  
    Dzieki za podfpowiedzi . Więc tak : register jest wykręcony na 3,5 obrotu. Na korpusie faktycznie jest nadruk 28 l/h ale widziałem reduktory które były na 100% o mocy 140kW i miały również taki sam nadruk. U mnie być może jest reduktor 100kW - lecz silnik zachowuje się normalnie . Normalnie jeździ - wejście na wysokie obroty to żaden problem więc nie bardzo wiem co jest grane. Znowu jeśli by był za mały reduktor to nie wchodził by na obroty. Rurka zasilająca fi 8 mm. Hmmm - nie wiem - a może faktycznie za mały reduktor i ciągnie gaz nieodparowany ( ciekły ) ??? Wyjeżdzę to co mam - zatankuję 10 l LPG i ponownie zmierzę.
  • #19 2081164
    vvaldek
    Poziom 28  
    a ty czasem niemasz zatkanego czyms wlotu powietrza do filtra??. albo moze jest jakies kolanko lub zlaczka o mniejszej srednicy na wezu doprowadzajacym gaz do miksera . spotkalem sie z takim przypadkiem . jutro sprubuje sie dowiedziec w churtowni cos na temat tych reduktorow

Dodano po 23 [minuty]:

wydaje mi sie ze masz troche za maly mikser. ile masz wkrecona srubke regulacyjna na parowniku \kluczyk 4mm imbusowy
  • #20 2081502
    sq8luu
    Poziom 18  
    Kabelki , świece i filtr powietrza nowy. Na wlocie powietrza przed filtrem oraz za nim aż do miksera nie jest nic cudowane - powietrze idzie pełną rurą - chyba 80 mm a jedynym przewęzeniem jest mikser. Z tą śrubką na imbusa to trudno mi powiedzieć bo nie liczyłem obrotów - jest ustawiona w ten sposób że przy całkowicie wkręconej śrubie regulacji wolnych obrotów śruba z imbusem została wykręcana do momentu kiedy na wężu doprowadzającym gaz do miksera słychać było delikatne syczenie gazu - i delikatnie ją wkręciłem tak że nie było nic słychac. Jeszcze raz napisze - analiza spalin wypada OK. Samochód jedzie dobrze. Ja myślę że jednak gaz musi gdzieś uciekać. Co do miksera to podobno do XM-a 3 litrowego -to taki musi być (32mm) ale myślę ze na większym było by ciut lepiej. Jeśli masz takie możliwości aby sprawdzić co to za reduktor to bym był wdzięczny. Nie ma na nim żadnej karteczki z napisem 100kW czy 140kW tylko ten numer Lotto 3CA 1 , no i oczywiście numer seryjny. Pozdrawiam.
  • #21 2081551
    vvaldek
    Poziom 28  
    jesli srobka imbus 4mm jest rowno z obudowa to mikser powinien byc OK' moze nawet nieco wystawac
  • #22 2081562
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Jeżeli analiza spalin jest ok, to raczej pewne, że gaz się ulatnia. Przy tej instalacji BRC masz na pewno elektozawór na butli z gazem, więc ulatnianie się jest możliwe tylko w czasie jazdy, kiedy ten element jest otwarty. Sprawdź dokładnie elektrozawór przed parownikiem (jego podłaczenia), oraz podłączenie przy samym parowniku. Może końcówki są źle zarobione i puszczają, innego wytłumaczenia nie ma. Jakby zaciągał ci ciekły gaz, to byś na pewno metra nie ujechał, a powodem mogłby być jedynie brak krążenia płynu chłodzącego przez ów reduktor. Zasadniczo, nawet w takim przypadku jest co najmniej wątpliwe zaciąganie ciekłego LPG, ponieważ ustrojstwo wcześniej zamarzłoby.
    Ja mam BRC 100kW, mikser palnikowy własnej roboty (2 lata doświadczeń i cztery konstrukcje miksera), auto to Sierra 2.0, styl jazdy normalny ludzki, a spalanie nie przekracza 9 litrów LPG, przy czym samochód na prawdę jest dynamiczny, jak zaistnieje potrzeba.
    Gdyby gaz ulatniał się z pod wielozaworu na butli, nie wsiadłbyś rano do auta, więc to możesz wykluczyć, nie słyszałem również o wyciekach od strony zaworu tankowania (dwa zawory zwrotne po drodze), przewodu miedzianego do parownika raczej tez łatwo nie idzie uszkodzić, no chyba, że przytrzasnąłeś niewłaściwym lewarkiem.
    Pozdrawiam, napisz o efektach badań, bo zasilasz za mocno budżet państwa.
  • Pomocny post
    #23 2081803
    vvaldek
    Poziom 28  
    ja bym wymienil mikser na 35 mm

Dodano po 14 [minuty]:

a wiec tak u nas tzn. w polsce. sa dostepne 2 typy reduktorów AT 90 100 i AT 90 140 kw
    roznia sie tym ze jeden ma zasilanie fi 6 100 kw. a drugi fi 8 140 kw . i to wszystko na temat .
  • #24 2081873
    sq8luu
    Poziom 18  
    Vvaldek - śliczne dzięki - u mnie jest zasilanie fi 8 mm co by wskazywało na duży reduktor (140kW) - to juz jestem uspokojony.
    Maciek_S - masz na pewno racje - gdzieś musi uciekać w powietrze :( Właśnie robiłem próby drogowe i obserwowałem w czasie jazdy sygnał z sondy lambda - wynik - mieszanka uboga ( przy normalnej jeździe). Tak więc zabieram się za szukanie przecieków innego wytłumaczenia nie widzę. Oczywiście napiszę co wynikło z tych poszukiwań. Wszystkich pozdrawiam.
  • #25 2082003
    vvaldek
    Poziom 28  
    moze sonda lanbza zapsuta??
  • #26 2082266
    sq8luu
    Poziom 18  
    Sonda OK - niedawno wymieniłem na nową - taką prosto ze sklepu. Pracuje tak jak trzeba na benzynie - są oscylacje w każdym zakresie obrotów . Na gazie spalanie jest trochę inne dlatego sonda pokazuje mieszankę ubogą, ale na wolnych obrotach (na gazie ) sonda oscyluje. Nie wiem czy dzisiaj zdążę obadać jeszcze raz tą szczelność rurek, ale muszę do tego wrócić bo innego wyjścia nie widzę - gaz musi gdzieś uciekać.
  • #27 2082315
    vvaldek
    Poziom 28  
    gdyby uciekal gaz ,byloby czuc.
    sprawdz czy wlot powietrza do filtra nie jest skierowany do przodu , nie moze do niego dmuchac powietrze poodczas jazdy. jesli jest termostat w filtrrze powietrza ,zablokowac w pozycji ZIMNE>
  • #28 2082934
    sq8luu
    Poziom 18  
    Niby nie czuć. Jeszcze szczelności ( drugi raz) nie sprawdzałem - zabrakło mi czasu. Odnośnie wlotu powietrza to faktycznie jest on skierowany do przodu ale jest zabudowany tak więc na pewno nie nawiewa powietrza wprost do filtra lecz bierze sobie z boku. W tej zabudowie znajduje się również parownik i jeśli była taka sytuacja że w wyniku zbyt lekkiego skręcenia obudowy reduktora (pisałem o tym kilka postów wcześniej) , gaz ulatniał się, to poprzez filtr powietrza był wyciągany i dlatego nie czuć zapachu gazu. Sam nie wiem czy to możliwe , ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Powiem jeszcze tak że byłem bardzo zaskoczony że tak lekko był skręcony reduktor - śrubki wykręcały się lekko bez żadnego wysiłku ( nawet bardzo lekko).
  • #29 2083034
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    sq8luu napisał:
    gaz ulatniał się, to poprzez filtr powietrza był wyciągany i dlatego nie czuć zapachu gazu. Sam nie wiem czy to możliwe , ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Gdyby gaz był wciągany przez filtr powietrza, byłoby to jednoznaczne ze wzbogaceniem mieszanki, trafiałby również do silnika. Przy tak dużym zużyciu paliwa, mieszanka byłaby bardzo bogata, co zauważyłbyś po wyniku z lambda. Może nie czuć, ale ten gaz musi gdzieś lecieć bokiem.
  • #30 2083065
    sq8luu
    Poziom 18  
    Słusznie - tylko to było kilka dni temu jak porządnie poskręcałem reduktor. Teraz widzę ze wskaźnik na zbiorniku opada jakby wolniej. Ale pomierzę dokładniej jak wyjeżdżę wszystko i zatankuję np. 10 litrów Wtedy zobaczę na ile km mi wystarczy. trzeba poczekać kilka dni i wszystko będzie jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoznania mocy reduktora BRC AT90E LPG – czy jest to wersja 100 kW czy 140 kW. Główną różnicą jest średnica rurki zasilającej gaz: 6 mm dla 100 kW i 8 mm dla 140 kW. Na obudowie reduktora zwykle znajduje się naklejka z informacją o mocy (100 kW lub 140 kW) oraz nadruk z wydajnością (np. 28 l/h), jednak nie zawsze jest ona obecna lub czytelna. Użytkownicy wskazują, że wizualnie reduktory są podobne, a oznaczenia mogą być jedynym pewnym wskaźnikiem. Problemy z nadmiernym zużyciem gazu mogą wynikać z nieszczelności, nieprawidłowego montażu (np. odwrotnie założony palnik miksera), źle dobranego miksera (zalecane 32 mm dla silnika 3.0 l, 35-38 mm dla większych silników), czy niewłaściwej regulacji (np. pozycja śruby regulacyjnej na parowniku, ustawienia sterownika). Usterki takie jak lekko dokręcona membrana pierwszego stopnia lub nieszczelności w obudowie reduktora mogą powodować ucieczkę gazu i zwiększone zużycie. Zaleca się sprawdzenie szczelności układu, poprawne dokręcenie śrub, kontrolę elektrozaworu, a także analizę spalin i pracy sondy lambda. W przypadku braku naklejki lub oznaczeń, rozebranie reduktora i sprawdzenie membran może pomóc w identyfikacji modelu. Wskazano również, że reduktory dla silników wolnossących i turbo różnią się fizycznie, m.in. kompensacją. Ostatecznie poprawne oznaczenie i montaż reduktora oraz właściwa regulacja wpływają na optymalne zużycie LPG i prawidłową pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA