logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa sterownika napędu Nice CL202 - uszkodzona przelotka sterująca przekaźnikiem

rob65 06 Lis 2023 13:18 996 1
REKLAMA
  • #1 20802156
    rob65
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Udało mi się naprawić taki sterownik napędu typu Nice Cl202.

Objawy
    - Jedne ramię tylko zamykało bramę. Nie można było zaprogramować ustawień sterownika, gdyż po powrocie do pozycji zamkniętej sterownik zgłaszał błąd.

Usterka
    - Na płytce sterownika okazała się być uszkodzona przelotka lub ścieżka sterująca przekaźnikiem. Połączenie między ULN2004 a cewką przekaźnika. Nie chciało mi się odlutować przekaźników aby dojść do uszkodzonej ścieżki więc połączyłem dwa punkty jak na zdjęciu. Sterowanie przekaźnikami układ ULN2004 pin 13, 14, 15 i 16. Uszkodzone było połączenie pinu 16.
    Załączniki:
    • Naprawa sterownika napędu Nice CL202 - uszkodzona przelotka sterująca przekaźnikiem CL202 1.png (8.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naprawa sterownika napędu Nice CL202 - uszkodzona przelotka sterująca przekaźnikiem CL202 2.png (3.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20802287
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Miałem identyczną usterkę ze sterownikiem RBA2 od Robusa 350. Przekaźnik nie chodził - i także winna była przelotka i także pod przekaźnikiem. Tyle że wcześniej zdążyłem wymienić ULNa (bez skutku) i wylutowałem przekaźnik do sprawdzenia - ale dzięki temu miałem lepszy ogląd płytki - i łatwiej było namierzyć trefną przelotkę.
REKLAMA