logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cybant typ B czy D - który mocniej trzyma się stalowego masztu?

nwo54 08 Lis 2023 22:40 1245 22
REKLAMA
  • #1 20806119
    nwo54
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie dotyczące montażu masztu. Posiadam cybant typ B (owalny) jak i cybant typu D (trójkąt z zębami). Który z nich będzie mocniej trzymał się masztu z stalowej rury?

Metalowy uchwyt mocujący do stalowej rury zamontowany na tle ceglanej ściany. Maszt ze stalowej rury zamocowany do ściany za pomocą cybanta.
  • REKLAMA
  • #2 20806125
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Zależy do czego to ma służyć.
  • #3 20806134
    nwo54
    Poziom 11  
    A więc do stalowego masztu będzie przymocowany pod katem 90 stopni uchwyt satelitarny i to właśnie ten uchwyt mogę zabezpieczyć wybierając cybant typu B lub D.

Jakie jest zastosowanie cybant-u typu D (trójkąt z zębami), czy on zaciska się mocniej na maszcie?
  • #4 20806253
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Na pewno D zaciska mocniej, zębami blokuje się na rurce.

W okresie letnim nie ma to wpływu, ale w zimie kiedy metal się kurczy od mrozu, na cybancie typu B mogą wystąpić luzy i silniejszy wiatr może obrócić antenę na maszcie.
    D nadaje się idealnie do montażu cięższych zestawów np. duża antena z pozycjonerem gdzie wymagany jest stabilniejszy i dokładny montaż.
  • #5 20806362
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    tomaszlonski napisał:
    ale w zimie kiedy metal się kurczy od mrozie na cybancie typu B mogą wystąpić luzy i silniejszy wiatr może obrócić antenę na maszcie.
    No niby tak, ale cybant też metal i tak samo marznie i się kurczy, więc teoretycznie raczej nie powinien się luzować...
  • REKLAMA
  • #6 20806480
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Jeżeli, przede wszystkim ma się nie obracać na rurce, to ząbkowany.
  • #7 20806482
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Teoretycznie tak jeśli masz wykonane uchwyty z tych samych materiałów co maszt, zmiana rozmiaru pod wpływem zimna jest pomijalna bo następuje równomierne.
    Dokręcanie na max uchwytu B też może niewiele pomóc, przy naprężeniach i zmianach temperatury może nastąpić pęknięcie elementu śruby.

Ząbkowania pozwalają utrzymać w stałym położeniu mocowanie nawet mimo luzów czy silnego nacisku, tak samo wpływu czasu na korozje elementów.

Jeśli montujesz na jednym to warto użyć D, jeśli na 2 czy więcej to przynajmniej jeden D.

Jak dla mnie to w miarę dla lekkiej i mniejszej anteny to nie ma znaczenia uchwyt, ale dla ciężkich i większych anten warto specjalnie stosować D jeśli już masz.
  • REKLAMA
  • #8 20806531
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    nwo54 napisał:
    do stalowego masztu będzie przymocowany pod katem 90 stopni uchwyt satelitarny

A nie da się anteny sat zamontować bezpośrednio na maszcie?
    Śruby cybanta należy dokręcać z wyczuciem, bo na niektórych uchwytach profil rury łatwo zmienić z okręgu w elipsę.
  • #9 20807279
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Ja bym wybrał ten lewy bo jest mocniejszy.
  • #10 20807317
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    LeDy napisał:
    Ja bym wybrał ten lewy bo jest mocniejszy.
    I masz rację, wydaje mi się, że ma większą powierzchnię styku z rurą masztu (ten z ząbkami dotyka rury tylko "ząbkami", ponadto drut/śruba też jest wygięty "do kantu" i przy dokręcaniu może się "prostować/rozciągać/luzować", ząbki też mogą się wyginać w miejscu docisku i "luzować"), więc wydaje się, że "trzymanie tego" "D" na rurze powinno być na pewno solidniejsze...
  • #11 20807541
    nwo54
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi! Faktycznie, większość uchwytów satelitarnych, czy nawet samych anten jest sprzedawana z zaciskiem ząbkowanym.

Nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Zakładając, że cybant typu B czy D składa się z dwóch elementów, czyli obejmy i zacisku to czy obejma owalna (zdjęcie 1) lepiej trzyma się masztu od obejmy w kształcie trójkąta (zdjęcie 2)? Wydaje się, ze obejma owalna idealnie przylega do masztu, a ta trójkątna ma mniej punktów styku? Czy to tylko błędne myślenie z braku mojego doświadczenia? :)
  • #12 20807679
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Kwestia gustu i podejścia do zagadnienia.
    Prędzej ruszysz po obwodzie uchwyt z cybantem B niż z D.
    Wielkość punktu styku tu nie ma znaczenia, D mimo że ma mniejszą wartość jest przynajmniej zakotwiczony i zblokowany na tych ząbkach a B ślizga się po powierzchni.
  • #13 20808934
    nwo54
    Poziom 11  
    Super, raz jeszcze dziękuje!

Widzę, że zacisk z zębami z cybanta typu D pasuje również do cybanta typu B, więc jeden i drugi może być zamontowany na maszcie z zaciskiem z zębami (ten sam rozmiar i położenie otworów).

Czy w takim razie ten trójkątny typu D będzie najlepszym wyborem, jak to kolega wyżej powiedział?
  • REKLAMA
  • #14 20808962
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    tomaszlonski napisał:
    Wielkość punktu styku tu nie ma znaczenia,

To dlaczego w formule jeden po suchym torze popylają na łysych oponach a nie na tych z bieżnikiem?
  • #15 20809619
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Bo to są slicki, opony specjalnie przystosowane do suchego toru które będą się ślizgały przy wilgotnym albo mokrym torze, dosłownie ślizgają się po wodzie zamiast dotykać asfaltu. .
    Akurat tym porównaniem nie trafiłeś, opony nie pracują w stałych warunkach temperatury a ich prawidłowa temperatura pracy to ok 90-110 stopni (+ nawet do 20 stopni więcej) czyli zwiększają swoją objętość. W tym sporcie najważniejsza jest przyczepność do toru i jak największy styk opony z podłożem który w sumie zależy też od miękkości opony których zwykle jest kilka typów.

Cybanty działają na zasadzie ściskania a zakotwiczenia zębami powodują blokowanie się opaski.
  • #16 20809654
    bratHanki
    Poziom 39  
    Sam sobie zaprzeczasz. 😅 Piszesz, że najważniejsza jest przyczepność, która zależy od powierzchni styku, czyli od sił tarcia występujących między oponą a podłożem. Woda w tym przypadku jest smarem tworzącym film rozdzielający obie powierzchnie. Potem piszesz, że cybanty zakotwiczają się ząbkami czyli dokładnie tak jak opony z bieżnikiem zakotwiczają się lamelkami więc na suchym torze powinny być równie użyteczne jak slicki, a nie są, bo mają gorszą przyczepność z powodu mniejszej powierzchni styku z podłożem. Stosuje się je na mokrym torze bo mają możliwość odprowadzenia wody. Co do cybantów ząbkowanych to lepiej trzymają na masztach zrobionych z materiałów bardziej miękkich aby ząbki mogły się w nie wgryźć takich jak drewno, aluminium, tworzywa sztuczne. Cybanty stosowane do łączenia układu wydechowego w samochodach również są typu B.
  • #17 20809677
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie jest dokładnie tak jak twierdzisz, nie rozróżniasz zasady działania cybantu (ściskanie) od opony (tarcie) i usiłujesz bez sensu traktować obydwa to jako identyczne rozwiązania.

Przy wielkości punktu styku nie pisałem o żadnych oponach, rurach wydechowych, statkach kosmicznych czy o czym jeszcze innym, jak tylko o opasce typu D na maszcie, a ty dorabiasz sobie do tego jakąś bajeczkę.
  • #18 20809706
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nie upieraj się. Czy cybant czy opona, jedno i drugie wywiera nacisk i gdyby nie było tarcia to opona kręciła by się w miejscu a cybanty kręciły by się wokół masztu albo ześlizgiwały w dół pod wpływem grawitacji. Fizyka, szkoła podstawowa.
  • #19 20809850
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    Witam.
    Ja mimo wszystko założyłbym cybant wersji B (półokrągły) z zaciskiem wersji D (z ząbkami).
    Pewniejsze mocowanie przy czaszy satelitarnej.
    Zwróciłbym też uwagę na mocowanie wysięgnika konwertera - nie może się ruszać góra/dół.
  • #20 20810489
    nwo54
    Poziom 11  
    Pozostaje ostatnie pytanie dotyczace juz tylko samej obejmy. Jedna jest owalnego ksztaltu a druga trojkatnego. Patrzac na zdjecia owlana idealnie przylega do masztu a trojkatna nie calkiem ze wzgledu na jej ksztalt.

Wiec wazne pytanie to czy ten ksztalt trojkatny obejmy typu D jest specjalnie zaprojektowany tak aby zakotwiczyc cyban na maszcie mocniej niz przy uzyciu standardowego owalnego uchwytu typu B???
  • #21 20810501
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    Jak nie sprawdzisz, to wiedział nie będziesz.
  • #22 20810503
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Co do mocowania typu B na pewnego jest dobre ale z czasem się też i nie sprawdza.

Jedną z anten na uchwycie z cybantem B mogę sobie nawet obrócić na maszcie zwłaszcza w zimie przy mrozie, w lecie jest problem czyli trzyma jak należy. :)

Mam jeszcze antenę 1 m na obrotnicy, zamontowałem cybanty B obecne w pudełku anteny i wytrzymała pół roku nim wiatr ją obrócił na uchwycie, zmieniłem cybanty na D i wytrzymała prawie rok nim któryś z kolei silny wiatr dosłownie wyrwał mi uchwyt anteny ze ściany ceglanej. Jak widać zmiana tylko cybantu dużo dała i nawet po zamontowaniu ponownym w starych otworach uchwytu ( kotwy metalowe z klejem ) od jakiegoś czasu nie mam żadnych problemów z obracaniem anteny przez wiatr.

@nwo54 obejma jak i sam cybant D jest zwykle określana jako antenowa do montażu anten. Nazwa sama za siebie mówi.
  • #23 20811918
    nwo54
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc w tej sprawie i za bezcenne rady!

Jak tylko pogoda pozwoli biorę się za robotę i użyje 2x cybant typ D w rozmiarze M8x49

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię mocowania uchwytów antenowych na stalowym maszcie, koncentrując się na cybantach typu B (owalny) i D (trójkątny z zębami). Uczestnicy podkreślili, że cybant typu D zapewnia lepsze trzymanie dzięki ząbkowanej konstrukcji, co jest szczególnie istotne w warunkach zimowych, gdy metal się kurczy. Zauważono, że cybanty D są bardziej odpowiednie do montażu cięższych anten, ponieważ lepiej zapobiegają obracaniu się na maszcie. W kontekście kształtu obejmy, dyskutowano, że owalna obejma lepiej przylega do masztu, ale ząbkowana konstrukcja D zapewnia lepsze zakotwiczenie. Uczestnicy zalecili stosowanie cybantów D, zwłaszcza w przypadku większych i cięższych zestawów antenowych, a także podkreślili znaczenie odpowiedniego dokręcania śrub cybanta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA