logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Miele G5260 SVCI - identyfikacja podzespołu po zwarciu

sarahm10 09 Lis 2023 09:14 2223 11
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20806375
    sarahm10
    Poziom 1  
    Szanowni Państwo,

W mojej zmywarce po ok. 2,5 roku eksploatacji i krótko po zakończeniu gwarancji nastąpiło zwarcie (model Miele G5260 SCVI active plus).
    Płytka została profesjonalnie zdemontowana, niestety element na którym występuje zwarcie jest koloru czarnego i dlatego można rozpoznać tylko część oznaczenia.
    Kontaktowałem się już z firmą Miele, ale nie udostępniają schematu.
    Może jest możliwe, abyście podali mi dokładną identyfikację uszkodzonego elementu.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Załączone zdjęcia
    Płytka obwodu drukowanego ze zmywarki Miele model G5260 SCVI active plus, z zaznaczonym elementem. Zbliżenie na uszkodzony element elektroniczny na płytce drukowanej z oznaczeniem częściowo zasłoniętym przez czarną plamę. Zbliżenie na płytkę drukowaną z uszkodzonym czarnym elementem elektronicznym. .
  • #2 20807573
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Podaj oznaczenie modułu.
    Nie ma na module podobnego elementu?
    Gdzie, do jakiego komponentu w zmywarce, jest podłączone to złącze?

Płytka elektroniczna, prawdopodobnie zmywarki, z zaznaczonym złączem strzałką.
  • #3 20808662
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    Sądząc po umiejscowieniu przy złączach, i gdzieś w stronę złącza idzie ścieżka, obstawiam, że to jest jakiś element, np. załączający pompę odpompowania wody, elektrozawór, itp. Prawdopodobnie jest to jakiś triak albo tzw. przekaźnik półprzewodnikowy.
    Jeśli moje podejrzenie jest słuszne, to zwykle te elementy bez powodu nie ulegają uszkodzeniu. Przeważnie przyczyną jest usterka w obwodzie załączanym przez dany element, np. spalony/zalany silnik pompy lub co tam w tym obwodzie jest, gdzieś przetarty zwarty przewód, itp.
  • #4 20925965
    munster6000
    Poziom 3  
    Witam, mam ten sam problem, niestety nie mam informacji który to element. To na pewno to, ponieważ idzie tam wtyczka od zwrotnicy silnika.
    Czy to przetwornica napięcia, czy triak?
    Proszę o pomoc.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na płytę główną urządzenia elektronicznego z różnymi komponentami.
  • #5 20926342
    Telo
    Serwisant RTV
    Jaki jest opis na złączu modułu? Uszkodzonego elementu, który steruje w zmywarce?
    Moduł to ELFU5711-B???
    Co jest podłączone na wyjściu tego elementu, zmierz czy procesor nie ma zwarcia. Ten element jest podłączony bezpośrednio do portu??
  • #6 20927431
    munster6000
    Poziom 3  
    Witam, tak, model to elfu5711-b.
    Steruje silnikiem od strony zwrotnicy.
    Oznaczenie złącza ST29.1. Środkowy i zewnętrzny pin po prawej stronie, patrz zdjęcie, są podłączone do masy.

Zbliżenie na płytę drukowaną z podłączonymi przewodami pomiarowymi.
  • #7 20929491
    Telo
    Serwisant RTV
    Nie mam takiego modułu ale będzie to tyrystor AC.
    1,3 - podłączone do:
    Y55 Valve - Combination dispenser
    5,7- podłączone do:
    M24 Motor - Water path control unit

Zobacz rysunek czy ten element pasuje, tak na 100% nie jestem przekonany, że to jest to ten element.
    Wylutuj ten element i zmierz czy port procesora przetrwał po tym strzale, pomiar wyjścia względem masy i plusa zasilania. Zmierz elementy w torze sterowania.
    Piszesz, że są podłączone do masy, ale trzeba zmierzyć po wylutowaniu.

Schemat i zdjęcie tyrystora AC ACT108W-600E z opisem pinów.

Odczytaj jakie mają oznaczenie te elementy w czerwonych kólkach.

Płytka drukowana z zaznaczonymi czerwonymi kółkami wokół różnych elementów elektronicznych.
  • #8 20934311
    munster6000
    Poziom 3  
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym oznaczone triaki.

Dziękuję za zwrotną informację.
    Tymczasem doszedłem do wniosku, że to triak. JL108W6E 115. Niestety nie mogę znaleźć pasującego elementu. Który triak jest kompatybilny z JL108W6E 115? Otrzymałem tę informację od użytkownika za pośrednictwem Kleinanzeigen.de.
  • #10 20935795
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam.

Czegoś nie rozumiem, albo autor nie przeczytał dokładnie mojego posta, albo nie wiem o co biega. Przecież podałem na tacy, co to jest za element ten uszkodzony.
    Trzeba jeszcze sprawdzić czy nie jest uszkodzony komponent który jest do tego elementu podłączony albo sprawdzić okablowanie.
    Zobacz czy nie masz wody w podzespole:
    M24 Motor - Water path control unit
    Jakaś przyczyna musiała być uszkodzenia tego elementu.
  • #11 20935922
    munster6000
    Poziom 3  
    >>20935742
    Dziękuję za link. Koszt wysyłki wynosi 15 €, a czas dostawy wynosi do 8 tygodni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zwarcia w zmywarce Miele G5260 SCVI, który wystąpił po 2,5 roku użytkowania. Użytkownik poszukiwał identyfikacji uszkodzonego elementu na płytce, który był trudny do rozpoznania z powodu koloru. Uczestnicy forum sugerowali, że uszkodzony element może być triakiem lub przekaźnikiem półprzewodnikowym, odpowiedzialnym za sterowanie silnikiem lub pompą. Wskazano na możliwość uszkodzenia komponentów w obwodzie, co mogło być przyczyną zwarcia. Użytkownicy podali również konkretne oznaczenia, takie jak ELFU5711-B oraz JL108W6E 115, a także zasugerowali zamienniki, takie jak ACT108W-600E. Wskazano na konieczność sprawdzenia okablowania oraz innych podzespołów, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA