logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki lakier do płytek drukowanych nadaje kolor i połysk?

emes1973 29 Lis 2005 15:54 10896 11
REKLAMA
  • #1 2037535
    emes1973
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam:
    Mam problem z malowaniem wytrawionych płytek drukowanych.Nie chodzi mi o malowanie kalafonią tylko o coś co nadaje kolor.PLASTIK 70 RED jest do tego ale z tego co się dowiedziałem jest już nie produkowany.Gdzieś w sklepie elektronicznym w necie wcisneli mi URETHAN ale niestety (kolor ani to czerwony ani to brązowy i na dodatek matowe >>świństwo<<.Jeżeli ktoś wie czym pomalowac płytkę aby ładnie wyglądała to prosze o podpowiedź.Przecież robią ładne niebieskie, zielone czy czerwone płyteczki z połyskiem wiec jest sposób.

Za kazdą odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.

Można pisać emes1973(_at_)o2.pl i GG 3315004
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2038509
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    To co jest na płytkach (ten lakier zielony) to się chyba nazywa soldermaska i jest raczej bardzo ciężka do wykonania w warunkach domowych, o ile wogóle jest wykonalna.
  • Pomocny post
    #3 2038601
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Jeśli zależy ci tylko na kolorze , a nie na wytrzymałości powłoki to wystarczy zabarwić lakier kalafoniowy (spirytusowy roztwór kalafonii) . Dostępne są rozpuszczalne w spirytusie trwałe barwniki lecz najprostszym rozwiązaniem będzie zabarwienie odpowiednim kolorem za pomocą zwykłego atramentu który właśnie takie barwniki zawiera . Dodatkową zaletą będzie doskonała lutowalność tak pokrytych ścieżek w razie potrzeby .
  • REKLAMA
  • #4 2038604
    emes1973
    Poziom 15  
    Witam i dziękuję za odpowiedź.
    Błędy to efekt pośpiechu w pisaniu za co przepraszam, żeczywiście nieładnie to wygląda.

A co do płytek to można było kupić kiedyś spray PLASTIK 70 RED.Może jest jakiś środek jeszcze którym można tą płyteczke zrobić aby wyglądała estetycznie no i kolorowo.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

dual napisał:
    Jeśli zależy ci tylko na kolorze , a nie na wytrzymałości powłoki to wystarczy zabarwić lakier kalafoniowy (spirytusowy roztwór kalafonii) . Dostępne są rozpuszczalne w spirytusie trwałe barwniki lecz najprostszym rozwiązaniem będzie zabarwienie odpowiednim kolorem za pomocą zwykłego atramentu który właśnie takie barwniki zawiera . Dodatkową zaletą będzie doskonała lutowalność tak pokrytych ścieżek w razie potrzeby .

Powiedz jakie miałeś na myśli barwniki pisząc Dostępne są rozpuszczalne w spirytusie trwałe barwniki

Coś bliżej chciałbym się w tej dziedzinie dowiedzieć.

Dzięki za odpowiedź.:D

Dołączam jeszcze zdięcie płytki którą wykonałem w warunkach domowych i myślę że nie są złe a kolorek poprawił by wygląd.Jak poeksperymentuje z tym atramentem co pisałeś i mi to wyjdzie to sie pochwalę efektem. Zdięcie może nie jest wysokiej jakości ale widać że ścieżki są cieńkie i wyraźne (niepodtrawione).
    Załączniki:
    • Jaki lakier do płytek drukowanych nadaje kolor i połysk? adapter.jpg (31.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2044602
    emes1973
    Poziom 15  
    Mam jeszcze pytanko, w czym najlepiej rozpuszczać kalafonię? w denaturacie czy rozpuszczalniku.Na moje to bez rużnicy ( i w tym i w tym się ładnie rozpusza) ale może jakieś skutki uboczne wystapią po jakimś czasie.

Aha zapomniałem dodać że chcę sprubować z atramentem jak to wyzej kolega napisał.
  • #6 2044879
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    emes1973 jaką metodą wykonywales te plytki ?? termotransferu z papierem czy folią ??? a moze metodą fotochemiczną ???
  • REKLAMA
  • #7 2044914
    emes1973
    Poziom 15  
    Darrrrek płyteczki robiłem metodą termotransferową na papierze, i nie zamierzam zmieniac metody, jest super pod warunkiem że się ją opanuje.A dlaczego pytasz?
  • #9 2047107
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Fabryczne soldermaski są chyba na żywicy epoksydowej, no w każdym razie jest to raczej jakaś źywica.
    Spróbuj może użyć jakiejś dostępnej w handlu np. Epidian, czy Distal Rapid (ale Rapid, nie zwykły, bo zwykły jest nieprzezroczysty).
    Żywice można barwić jakimiś barwnikami organicznymi, możesz nawet spróbować barwników do tkanin. W temperaturze pokojowej mają bardzo dużą lepkość, ale ogrzana do 100-150 stopni stają się już na tyle płynne, że powinny pokryć płytkę dość cieńką warstwą.
    Jest tylko jeden problem - trzeba zabezpieczyć pola lutownicze.
  • #10 2047385
    emes1973
    Poziom 15  
    No i lipa, dolałem do rozpuszczonej kalafoni niebieski atrament, ale po paru chwilach atramencik zlewa się w pojedyńcze kropeczi, nie zostaje na całej powieżchni wraz z kalafonią.Szkoda
  • REKLAMA
  • #11 2077662
    emes1973
    Poziom 15  
    Witam:
    Chyba sie temacik urwał.Chwalcie się swoimi efektami w dziedzinie lakierowania płytek, może ma ktoś już sprawdzony i ładnie wyglądający.Ja niedługo będe miał próbki barwnika do kalafoni to się pochwale.Zachęcam do ciągnięcia tematu aż coś się wymyśli lub nas znudzi. :D
  • #12 18441416
    S2527
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    #Aliexpress US $8.38 22%OFF | 100g zielony utwardzana promieniowaniem UV maska lutownicza BGA PCB farby zapobiec korozyjnej łuku spawanie Fluxes oleju UV światłoczuły atrament
    https://a.aliexpress.com/_TxTLE

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu nadania koloru i połysku wytrawionym płytkom drukowanym. Standardowy zielony lakier na płytkach to soldermaska, trudna do samodzielnego wykonania w warunkach domowych. Użytkownicy sugerują barwienie lakieru kalafoniowego rozpuszczalnego w spirytusie za pomocą trwałych barwników lub atramentów, co poprawia estetykę i nie pogarsza lutowalności ścieżek. Spray PLASTIK 70 RED był popularnym produktem, ale jest już niedostępny. Proponowane są alternatywy w postaci żywic epoksydowych, takich jak Epidian lub Distal Rapid (ważne, aby był Rapid, nie zwykły, ze względu na przezroczystość), które można barwić barwnikami organicznymi lub do tkanin. Problemem pozostaje zabezpieczenie pól lutowniczych. Próby barwienia kalafonii atramentem nie zawsze dają jednolity efekt. Na rynku dostępne są także utwardzane promieniowaniem UV maski lutownicze w różnych kolorach, np. zielone, które można zamówić przez internet. Metoda wykonania płytek termotransferem na papierze jest popularna i pozwala na precyzyjne ścieżki, ale nie wpływa bezpośrednio na wybór lakieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA