logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczanie płytek. Jakie środki się do tego nadają?

Wiking18 31 Mar 2007 12:30 1569 6
REKLAMA
  • #1 3736892
    Wiking18
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mam parę pytań związanych z zabezpieczaniem płytek wiem że temat był już poruszany w Zabezpieczanie płytek ale to troszkę za mało chciałbym aby każdy kto może wypowiedział się czym najlepiej zabezpieczać jak potem płytka wygląda itp.
    Czy ktoś wie jakim środkiem są zabezpieczane oryginalne płytki chodzi mi o to cuś zielonego albo niebieskiego czasami spotykałem się z czerwonym ale tu nie o kolor chodzi ale co to za środek i czy można taki sobie sprawić?? No i jakie inne środki nadają się aby ładnie zabezpieczyć płytki żeby wyglądały całkiem profesjonalnie omińmy tutaj lakier do paznokci i tym podobne.
  • REKLAMA
  • #2 3737194
    Taki_Wojtek
    Poziom 11  
    Chyba najbardziej prosty sposób to "pomalowanie" ścieżek roztworem kalafonii.
    Taki roztwór można przygotować rozpuszczając kalafonię w jakimś rozpuszczalniku lub spirytusie. Nie znam dokładnie proporcji, ale najlepiej wychodzi jak roztwór ma kolor mocno chrzczonego piwa.
    Pomalowanie ścieżek takim roztworem znacznie ułatwia lutowanie, ale ma też jedną dużą wadę. Ten roztwór kalafonii, nawet po wyschnięciu, bardzo się lepi i zbiera wszystkie brudy ze stołu.
    Ja dodatkowo po pomalowaniu ścieżek roztworem cynuję każdą ścieżkę. Po pocynowaniu zmywam nadmiar kalafonii rozpuszczalnikiem. Metoda jest trochę pracochłonna ale daje super efekty.
  • REKLAMA
  • #3 3744112
    Wiking18
    Poziom 14  
    no tak to ten sposób znam ale chodzi mi o bardziej profesjonalne rozwiazanie raczej zwykła farba w spreju odpada :[
  • REKLAMA
  • #4 3744164
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Wiking18 napisał:
    ....chodzi mi o bardziej profesjonalne rozwiazanie....
    Proszę bardzo . W programie do projektowania płytek generuje się plik z tzw. maskę przeciw lutowniczą , z tego pliku robi sie matrycę do sitodruku . I to wszystko . Proste , prawda ?
  • #5 3744199
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    możesz kupić gotowy przezroczysty topnik w sprayu, który nakładasz na wykonaną płytkę koszt 20-30 zł za puszke
  • REKLAMA
  • #6 3745163
    Wiking18
    Poziom 14  
    tia tylko że mi o topnik nie chodzi :[ czyli zostaje mi do dyspozycji PLASTIK 70 czy ktoś go używał i co może o nim powiedzieć ? plusy i minusy

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zabezpieczania płytek drukowanych, ze szczególnym uwzględnieniem profesjonalnych metod ochrony ścieżek lutowniczych. Jednym z prostych sposobów jest pokrycie ścieżek roztworem kalafonii rozpuszczonej w rozpuszczalniku lub spirytusie, co ułatwia lutowanie, lecz pozostawia lepką warstwę zbierającą zabrudzenia. Alternatywnie stosuje się cynowanie ścieżek po nałożeniu kalafonii, a następnie usuwanie nadmiaru rozpuszczalnikiem, co daje dobre efekty, choć jest pracochłonne. W bardziej profesjonalnym podejściu wykorzystuje się maskę przeciwlutowniczą generowaną w programach do projektowania płytek, z której wykonuje się matrycę do sitodruku. Dostępne są także przezroczyste topniki w sprayu, nakładane na gotowe płytki, kosztujące około 20-30 zł za puszkę. Autor wyklucza użycie topników i zwykłych farb w sprayu, interesuje się natomiast preparatem PLASTIK 70, o którym poszukuje opinii dotyczących zalet i wad. W dyskusji pojawił się również link do wcześniejszej analizy problemu zabezpieczania płytek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA