logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogranicznik przepięć TNC Dehn 941300 w domu bez uziemienia i instalacji odgromowej

antila 13 Lis 2023 01:14 1065 4
  • #1 20812506
    antila
    Poziom 10  
    Ocena: 3

Witam Was,

Mam pytanie dotyczące ogranicznika przepięć.
    Ale od początku.
    Stałem się posiadaczem domu, który został wybudowany czterdzieści parę lat temu.
    Chcę uaktualnić instalację elektryczną, która jest zrobiona jako 2-żyłowa, na TN-C-S.
    Dom nie ma żadnego uziemienia ani instalacji odgromowej.
    Sieć elektroenergetyczna doprowadzona do domu to nN-0,4kV pracująca w układzie TN-C ze wspólnym przewodem PEN.

I teraz mam pytanie.
    Czy jest sens inwestować w ogranicznik przepięć TNC np. Dehn 941300, nie posiadając uziemienia ani instalacji odgromowej?

Nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie, ale jeżeli w innych wątkach na forum jest, proszę o jej wskazanie.
    Przepraszam za błędy w nazewnictwie.
    Dziękuję za pomoc w temacie.

Pozdrawiam
  • #2 20812564
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    antila napisał:

Czy jest sens inwestować w ogranicznik przepięć TNC np. Dehn 941300, nie posiadając uziemienia ani instalacji odgromowej?

Warto zainwestować w uziemienie.
    Jeśli zasilanie budynku jest wykonane linią kablową, wystarczające jest zastosowanie ogranicznika tylko T2, czyli np. dehnguard.
    Czy warto inwestować w tym przypadku w T1+T2, to zależy. Na pewno ogranicznik T1+T2 wytrzyma większe przepięcie.
    Zdania są również podzielone czy lepiej jest kupić tańszy T1+T2, czy w podobnej cenie lepszej firmy ale tylko T2.
  • #3 20813698
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Przed czym się chcesz chronić i co?
    Np. Kupiłem telewizorek za 30.000 i chcę go tanio ochronić, bo już nie mam pieniędzy. Tak, żeby się nie spalił, ani nie uszkodził.
  • #4 20814021
    antila
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    KonradGatek napisał:
    Przed czym się chcesz chronić i co?
    Np. Kupiłem telewizorek za 30.000 i chcę go tanio ochronić, bo już nie mam pieniędzy. Tak, żeby się nie spalił, ani nie uszkodził.

Jakby mnie było stać na telewizor za 30k to bym tutaj nie zadawał pytania.
    Ale wracając do sedna - jakiekolwiek zabezpieczenie sprzętu nawet tego taniego AGD za 1k pln by się przydało.
    Do tego ubezpieczalnie często nie chcą wypłacać odszkodowania za spalony sprzęt, jeżeli w rozdzielnicy elektrycznej nie ma ogranicznika przepięć.

Zasilanie budynku wykonane jest poprzez przyłącz napowietrzny doprowadzony ze słupa elektroenergetycznego do haka/konstrukcji wsporczej zlokalizowanej na ścianie budynku. To też chyba nie jest super rozwiązaniem.

Dlatego szukam odpowiedzi.

Jeżeli kogoś uraził mój post, przepraszam - nie miałem takiego zamiaru.

Pozdrawiam
  • #5 20814046
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    antila napisał:
    I teraz mam pytanie.

Odpowiedź ma kol. w danych technicznych ogranicznika, tam ma kol. wszystko wyjaśnione.
    Przy tak postawionym pytaniu jedyna rada to powierzyć to zadanie wykwalifikowanemu elektrykowi który będąc na miejscu podejmie dalsze decyzje.
    antila napisał:
    Do tego ubezpieczalnie często nie chcą wypłacać odszkodowania za spalony sprzęt, jeżeli w rozdzielnicy elektrycznej nie ma ogranicznika przepięć.
    ...Dlatego szukam odpowiedzi.

Ogranicznik przepięć to nie gadżet by uzyskać ubezpieczenie a aparat który jest wymagany przy modernizacji instalacji elektrycznej i ma spełniać określone wymagania jak również by spełniał swoją rolę instalacja też musi spełniać określone wymagania.
REKLAMA