logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Octavia 1.6 TDI 2017r: Nierówna praca silnika po zamianie miejscami wtrysków - jak naprawić?

zakrzewskiskierniewi 14 Lis 2023 05:57 1224 6
REKLAMA
  • #1 20814193
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    Ocena: 2

Witam. Mam Octavię z 2017 roku, 1.6 TDI. Spaliny wydostawały się z pod wtrysku, więc postanowiłem wyczyścić podkładki i gniazdo. Wyjąłem wtryski i tak zrobiłem. Po włożeniu pomyliłem się i zamieniłem 3 z 4. Auto odpaliło, ale zaraz zgasło, jakby się zapowietrzyło. Wtryski są teraz dobrze na swoim miejscu, ale auto nadal nie działa. Odpala, chodzi nierówno przez kilka sekund i gaśnie. Filmik w linku. Szukam pomocy - od czego zacząć, żeby wyeliminować usterkę. Z góry dzięki.

https://youtube.com/shorts/sZAE6rs4VHY?si=h2rpkkX26R4-nq8w
  • REKLAMA
  • #2 20814201
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5121
    Podkładki nie czyści się tylko wymienia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 20814255
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    Zamówiłem ale przyszły złe wsadziłem stare żeby mógł się przemieścić, nie wiem co dalej z nim
  • #4 20814306
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3304
    Po pierwsze te wtryskiwacze są strasznie delikatne. Mocniejsze szarpnięcie przy wyciąganiu (użycie udarowego wyciągacza) i już po nich. Spadnie ze stolika i już po nich. Dwa zamiana miejscami wymaga zmiany kodów.

PS Czyściłeś gniazda? Wsadzenie starych to bardzo zły pomysł.
  • REKLAMA
  • #5 20814356
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    One wychodzą delikatnie wystarczy ręką pociągnąć do góry, domyślam się że stare to zły pomysł, czyściłem gniazdo ale nie frezowałem, wydaje mi się że może zawiesił się zawór w jednym z wtrysków, mam słaby program diagnostyczny, spróbuję jeszcze żeby ktoś z dobrym sprzętem to sprawdził
  • REKLAMA
  • #6 20814385
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3304
    Czyli nie miałeś czym zrobić procedury odpowietrzania wtryskiwaczy??
  • #7 20814821
    zakrzewskiskierniewi
    Poziom 2  
    Właśnie nie, zaprowadziłem do specjalisty... nauka na następny raz, aby bez sprzętu i wiedzy za poważne rzeczy się nie zabierać. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Octavię 1.6 TDI z 2017 roku, w której po zamianie miejscami wtrysków wystąpiły problemy z nierówną pracą silnika. Po wymianie wtrysków i ich ponownym zamontowaniu, auto odpala, ale gaśnie po kilku sekundach. Użytkownik zidentyfikował, że podkładki wtrysków powinny być wymieniane, a nie czyszczone. Wskazano również na delikatność wtryskiwaczy oraz konieczność przeprowadzenia procedury odpowietrzania. Użytkownik planuje skorzystać z pomocy specjalisty, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA