logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja magnetostrykcyjnego generatora ultradźwięków: pytania o prąd, rdzeń i częstotliwość

Scyzoryk1 14 Lis 2023 17:48 453 6
REKLAMA
  • #1 20815050
    Scyzoryk1
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    jestem uczniem liceum i jako ciekawy miniprojekt naukowy chciałem skonstruować magnetostrykcyjny generator ultradźwięków. Widziałem już jeden powielający się na wielu stronach internetowych schemat (zamieszczam przykładowy w załączniku), jednak nie jestem pewien, czy takowy obwód będzie działał i spełniał moje oczekiwania (generowanie ultradźwięków o stosunkowo niskiej częstotliwości). Mam także kilka pytań:
    - do jakiego prądu muszę podpiąć obwód (stały czy zmienny)? A jeśli do obydwu można, to jak wpłynie to na emisję dźwięku?
    - czy jako ferromagnetycznego rdzenia można użyć po prostu zwykłej stali? Jakie częstotliwości osiągnęłaby stal?
    - jak przymocować pręt, by wykonywał drgania?
    - w jakim zakresie częstotliwości będzie taki oscylator pracował i od czego ona zależy?
    Wiem, że muszę do skonstruowania obwodu użyć kondensatora (najlepiej zmiennego) i tranzystora bipolarnego npn, jednakże nie jestem pewien jakie parametry muszą te urządzenia spełniać (np. pojemność kondensatora itp.). Jestem początkujący w zakresie elektroniki i pewnie nie znam wielu tajników, także wskazane jest podsuwanie mi również innych rozwiązań (o ile są pewne).
    Dziękuję z góry za pomoc,
    Scyzoryk1 Schemat obwodu generatora ultradźwięków z magnetostrykcją z ferromagnetycznym rdzeniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20815110
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6080
    Zależy ci na generatorze ultradźwięków, czy na demonstracji magnetostrykcji, wybierz jedno.

Jeśli na magnetostrykcji, lepiej było by zacząć od czegoś co łatwo kontrolować, cewkę podłączoną do wzmacniacza audio, do cewki wkładasz pręt i sprawdzasz czy coś wykryjesz w zakresie akustycznym, np dotykając do płyty szklanej. Zmiana długości pręta to będą mikrometry albo i mniej.

Jeśli na ultradźwiękach to kup przetwornik piezoelektryczny, te przetworniki wyparły magnetostrykcyjne.

Z tym schematem problem jest taki że trzeba dobrać parametry, o ile sam schemat jest prawie poprawny (niewiele trzeba zmienić żeby miał prawo ruszyć) to bardzo wiele rzeczy może pójść nie tak. Będziesz walczył z dwoma problemami (generator i przetwornik) porażka w jednym miejscu spowoduje że nie będziesz wiedział czy druga część jest ok.

Dobrze działające generatory oparte na magnetostrykcji miały rdzenie z izolowanych cienkich blach żeby przeciwdziałać stratom na prądy wirowe, i były to rdzenie z materiału specjalnie dobranego tak żeby magnetostrykcja była duża.
  • REKLAMA
  • #3 20815139
    Scyzoryk1
    Poziom 2  
    Chciałbym podziękować za tak szybką odpowiedź!
    Głównie zależy mi na generatorze ultradźwięków, myślałem że magnetostrykcja jest tańszym i prostszym w budowie rozwiązaniem, ale domyślam się teraz, że dużo rzeczy może pójść nie tak i urządzenie musi być bardzo precyzyjnie skonstruowane.

Zastanawiałem się już wcześniej nad zakupem przetwornika piezoelektrycznego, ale nie wiem, jak ma funkcjonować. Co jest potrzebne, by spełniał swoje zadanie? Czy jest jakiś przedział częstotliwości, w którym może pracować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20815182
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    myślałem że magnetostrykcja jest tańszym i prostszym w budowie rozwiązaniem,
    Na pewno jest tańsza i prostsza od piezoelektrycznego, przetwornika piezoelektrycznego nie zrobisz musisz kupić, magnetostrykcyjny możesz zrobić, ale zrobić to tak żeby dobrze działało to będzie 10x trudniej niż oprzeć się o piezoelektryczny i zbudować generator
    Jeśli trafisz w częstotliwość rezonansową i przetwornik piezoelektryczny będzie pobierał energię elektryczną, to ta energia z dobrą sprawnością będzie zamieniana na energię drgań.
    Z magnetostrykcyjnym nie ma tak prosto, bo energię będzie pobierał zawsze i zawsze będzie dużo tracił na grzanie, zarówno od prądów wirowych jak i histerezy magnetycznej, a czy będzie drgał to zależy od wielu czynników.

Oczywiście budowa generatora dużej mocy do przetwornika piezo też nie jest banalna.

Popularny eksperyment z łatwym do wykonania generatorem pola magnetycznego* wysokiej częstotliwości i dużej mocy:
    Czerwono rozgrzany gwóźdź w cewce elektromagnetycznej.
    Czy wystąpiła magnetostrykcja nie wiadomo, ale gwóźdź rozgrzany do czerwoności świadczy o tym że moc się wydzieliła.

*opartym na układzie Mazziliego, możesz taki zrobić, poeksperymentować.
  • REKLAMA
  • #5 20815272
    Scyzoryk1
    Poziom 2  
    Raczej zrezygnuję z magnetostrykcji i wezmę na tapet urządzenie oparte o odwrotny efekt piezoelektryczny. Jaki obwód muszę zatem wykonać, by wywołać drgania? Czy dałoby się regulować częstotliwość, np. przy pomocy trymera?
  • #6 20815431
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Najprostszy w uruchamianiu będzie generator taki jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3425513.html
    Nie jest najprostszy, ani najlepszy, ale składa się z bloków, które można uruchamiać oddzielnie, nawet bez oscyloskopu, jak coś pójdzie nie tak. No i zasilany jest bezpiecznym napięciem, czego nie można powiedzieć o generatorach myjek ultradźwiękowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący uczniem liceum, planuje skonstruować magnetostrykcyjny generator ultradźwięków, jednak ma wątpliwości co do działania schematu, który znalazł w Internecie. Zadaje pytania dotyczące rodzaju prądu, materiału rdzenia, mocowania pręta oraz zakresu częstotliwości. Odpowiedzi sugerują, że dla uzyskania lepszych rezultatów warto rozważyć użycie przetwornika piezoelektrycznego, który jest prostszy w budowie i bardziej efektywny. Użytkownik decyduje się na piezoelektryczny generator, pytając o obwód do wywołania drgań oraz możliwość regulacji częstotliwości. Wskazówki dotyczące budowy generatora oraz zastosowania głośników piezoelektrycznych wysokotonowych również zostały poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA