Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamNewTornus napisał:Swoją drogą dlaczego brzęczyki są spolaryzowane skoro to teoretycznie cewka i rezystor?
NewTornus napisał:Raczej kawałek membrany i piezokryształ. Miniaturowy głośnik wysokotonowy.Swoją drogą dlaczego brzęczyki są spolaryzowane skoro to teoretycznie cewka i rezystor?
398216 Usunięty napisał:2,4 kHz.najlepiej w granicach 24kHz.
Krzysztof Kamienski napisał:Od lat nie spotkałem sygnalizatora (buzzera) elektromagnetycznego
Krzysztof Kamienski napisał:W komputerach elektromagnetyczne??????
NewTornus napisał:To nie jest instrument muzyczny, ma piszczeć, tanio i prosto. O ile korporacja robiąca komputery chce mieć najtańszy układ buzzera we wszechświecie, amator może sobie pozwolić na rozrzutność i zbudować coś więcej, jeśli chce mieć jakiś konkretny dźwięk.Nawet w komputerach to jest na prostokącie.
NewTornus napisał:Nawet w komputerach to jest na prostokącie
NewTornus napisał:Potencjometr przy pierwszym wzmacniaczu jest po to żeby wyregulować na minimum zniekształceń, regulacja amplitudy to skutek uboczny.ale jak to w audacity wrzucić to nie jest to zbyt piękna sinusoida (nie mam oscyloskopu)
NewTornus napisał:Za małe odstępy musisz jeden pin zniszczyć żeby przeciaćJak ciąć takie żenskie goldpiny, żeby nie zniszczyć sąsiednich?
NewTornus napisał:Pierwsze widzę, żeby ktoś używał wzmacniacza, jako bramki logicznej, w takim zastosowaniu, każdy wzmacniacz będzie kiepski i wymaga dużo dodatkowych elementów zewnętrznych.Jako wzmacniacz poczwórny LM324N (wiem, że dosyć kiepski układ i nie powinno się go stosować jako komparatora, ani jako drivera MOSFET.