logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Astra F 1.4 8V X14NZ: Niska wydajność na benzynie, normalna na gazie - możliwość awarii emulatora

grzegorzjochymczyk07 15 Lis 2023 17:35 381 14
REKLAMA
  • #1 20816665
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  
    Witam
    Mam problem z astra f 1.4 8v x14nz
    Na bezynie astra nie che jechać tak jak by ją ktoś za tył trzymał, po osiągnięciu temperatury przełączą się na gaz i całkiem inny samochód, jedzie normalnie nawet na bęzynie już mi ręce opadają wymieniłem wszystko co związane z zasilaniem benzynowym, czy to może być wina emulatora gazowego???
    Proszę o jakieś wskazuwki bo już pomysłów nie mam co dalej robić
  • REKLAMA
  • #2 20816788
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    pompa paliwa wymieniona?
  • #3 20817012
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Cewka, świece w jakiej kondycji?
  • #4 20817027
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  
    Pompa, świece, cewka, kopułka, palec, aparat zapłonowy, kable, monowtrysk, moduł pod cweką wszystko wymienione i dalej nic

Dodano po 12 [minuty]:

Map sensor też wymieniony

Dodano po 1 [minuty]:

Powietrza lewego nie łapie niby prosty samochód a jednak nie
  • REKLAMA
  • #5 20817350
    piachu1994
    Poziom 39  
    Na zimnym silniku, zanim odpalisz, zakręć butlę z LPG, odłącz przewód zasilający gaz do monowtrysku i go zaślep.
    Podejrzewam, że idzie na dwóch paliwach.
    Instalacja jakiej firmy? Płynu chłodzącego nie ubywa?
    Pod nogami pasażera sucho?
  • REKLAMA
  • #6 20817485
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  

Sucho, instalacja binga, w sobotę będę próbował

Dodano po 2 [minuty]:

Płynu nie ubywa
  • #7 20817601
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    kolego ja bym stawiał na czujnik temperatury ten z niebieską wtyczką z tyłu silnika pod monowtryskiem w kolektorze ssącym

poco wymieniałeś te wszystkie części układu zapłonowego skoro to ewidentnie nie jest wina zapłonu tylko zasilania paliwem (jak by było coś nie tak z zapłonem to i na gazie było by źle, a nawet gorzej)

PS: tylko nie wyrzucaj tych starych orginalnych części co powymieniałeś, bo te nowe co założyłeś to jak rok wytrzymają to sukces będzie (cewka w szczególności)
  • #8 20817644
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  
    Nic nie wyrzucam, czujnik też wymieniony
  • #9 20817684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20817814
    michal_rybka
    Poziom 35  
    - wystarczy wężyk paliwowy zdjąć z monowtrysku i zobaczyć jak leci, jak mocno sika to pompa i filtr jest OK, jak słabo no to szukać przyczyny - zapchany filtr zwykle
    - te komputery resetują się od zdjęcia klemy
    - to bardzo prosty układ, jak czujnik wymieniony, mapsensor to mi się jeszcze nie zdarzył żeby był uszkodzony, za to jego wężyk często, no i czy jest wo dobre miejsce podłączony? no i jescze TPS czyli potencjometr przepustnicy też dość ważny jest, poza tym to sondę lambda to całkiem można odłączyć i jeździ tak samo (pewnie ciut więcej pali)
    - jedynie to jeszcze złączki trzeba sprawdzić bo lubią nie łączyć ta od czujnika temperatury i od TPSa

- poza tym kody migowe warto odczytać:
    https://www.youtube.com/watch?v=7evRXv9Aodw
    https://forum.opel24.com/topic/26000-kody-błędów-czyli-wstrętna-żółta-kontrolka-silnika/
  • #11 20818543
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  
    Kolego kody migowe odczytane, kompem również i nic zero błędów

Dodano po 32 [minuty]:

Właśnie odpiąłem zasilanie od instalacji gazowej zrobiłem, samochód na bezynie jedzie normalnie, podpiąłem zpowrotem i znowu to samo, czy to może być strzelony emulator???
  • #12 20819687
    michal_rybka
    Poziom 35  
    może i tak, odepnij ten emulator i sprawdź wtedy, tam żaden emulator nie jest potrzebny, co najwyżej czek się świeci, ale jeździ tak samo. jedyne co normalna instalacja gazowa robi to rozłącza wtryskiwacz po przełączeniu na gaz i tyle i wtedy jest ok, moja tak jeździ od zawsze
  • #13 20820502
    piachu1994
    Poziom 39  
    grzegorzjochymczyk07 napisał:
    Właśnie odpiąłem zasilanie od instalacji gazowej zrobiłem, samochód na bezynie jedzie normalnie, podpiąłem zpowrotem i znowu to samo, czy to może być strzelony emulator???

Ale co zostało odłączone? Zakręcona butla, czy emulator?
    Od samego początku mówiłem, że idzie na dwóch paliwach.
    Zdjęcie przełącznika gazu oraz emulatora wrzuć do tego wątku.

Albo jeździj tak jak jest...
  • REKLAMA
  • #14 20820509
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3341
    W tych astrach to nagminny problem że na benzynie po latach jazdy na LPG chodzi gorzej. Wynika to z dwóch powodów. Pierwszy i podstawowy sonda lambda na gazie zamienniki dość szybko umierają (2 lata) na gazie będzie chodzić dobrze bo wystarczy zrobić ograniczenie otwarcia zaworu krokowego a emulator sondy zrobi resztę. Dwa wtrysk potrafi być zasyfiony bo zamiast podawać paliwo cały czas popracuje 2 minuty i jego pracę przejmuje LPG ale paliwo wysycha na końcówce wtrysku i po latach słabo rozpyla paliwo. Trzy emulator mimo że ma chronić przed rozjazdem mapy benzyny przy częściowo niesprawnej sondzie lambda nie spełnia swojej funkcji i jest jak jest. Cztery dawniej gazownicy ciut przyspieszali zapłon by jeszcze lepiej chodziła na gazie ( PB ma LO 95 a LPG około 105 i dłużej się spala).
  • #15 20940741
    grzegorzjochymczyk07
    Poziom 3  
    Wymieniłem sterownik bingo i problem zniknął

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Astra F 1.4 8V X14NZ, który na benzynie nie osiąga odpowiedniej wydajności, natomiast na gazie działa normalnie. Po wymianie wielu komponentów układu zasilania benzynowego, w tym pompy paliwa, świec, cewki, czujnika temperatury oraz map sensora, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być emulator gazowy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa, stanu wtryskiwacza oraz ewentualne odłączenie emulatora, co może rozwiązać problem. Ostatecznie, wymiana sterownika gazowego Bingo przyniosła pozytywne rezultaty, eliminując problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA