logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Porównanie cen i opinii: LG OLED55B23LA vs Samsung QE55S92CAT OLED, TV 55 cali

alfero 17 Lis 2023 17:20 2394 19
REKLAMA
  • #1 20819837
    alfero
    Poziom 8  

Witam,
    zastanawiam się nad kupnem TV 55 cali.
    Są 2 promocje:
    - LG OLED55B23LA - 3490 zł
    - Samsung QE55S92CAT OLED - 4990 zł
    Czy jest sens dokładać 1500 zł do Samsunga?

Oglądam głównie wieczorem. Filmy Netflix/Prime.
    Odległość ok. 3,5 metra.
    Dźwięk nieistotny, bo podłączony pod Hi-Fi.

Obecnie mam 6-letni TV Full HD SONY KDL-55W809C.
    Od jakiegoś roku mocno zamula.
    Psuł się wcześniej 2 razy, więc Sony na razie NIE.
  • REKLAMA
  • #2 20819860
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Obraz obrazem, ale druga sprawa o której praktycznie nikt nie myśli i nie zakłada tego przy zakupie to system telewizora. Samsunga nigdy bym nie wybrał, gdyż.....
    Brak klawiatury numerycznej na pilocie, więc jeśli korzystasz z TV zapomnij o szybkiej i wygodnej zmianie kanałów. Tylko opcja + i -
    Brak Dolby Vision co jest bardzo ważne w filmach z Netlfix i Prime
    System nie rozumie polskich komend (chyba dalej tak jest)
    Wpisywanie liter czy przełączanie ikon tylko klawiszami kursora i OKejem
    Ja mam LG szwagierka ma Samsunga i nigdy bym się nie zdecydował na taką mękę we współpracy c telewizorem.
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
  • #3 20819891
    alfero
    Poziom 8  
    Ten pilot w LG wygląda kusząco.
    Gadanie do pilota to byłoby mega ułatwienie.
    A jak z zasięgiem pilota? W moim Sony muszę być idealnie prosto przed telewizorem. Tak było praktycznie od początku.
    Z kolei mój brak ma jakiegoś topowego Samsunga sprzed 2 lat i zasięg jest perfekcyjny - nawet nie trzeba kierować go na TV.
  • REKLAMA
  • #5 20820037
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    Mam LG Oleda serii też B - ale 1 /starszy rok/ 65 cali - nie wiem co tam jeszcze można poprawić w obrazie tak że bym brał w ciemno LG :-)
  • #6 20820057
    alfero
    Poziom 8  
    Chodzi o pilota LG?
  • #7 20820076
    r103
    Poziom 37  
    r103 napisał:
    Mam LG Oleda serii też B - ale 1 /starszy rok/ 65 cali - nie wiem co tam jeszcze można poprawić w obrazie tak że bym brał w ciemno LG :-)

No chodzi o to że obraz jest idealnym jak dla mnie, bo telewizor to się dla obrazu kupuje raczej...
    A pilot też jest odlotowy
  • #8 20820277
    gadek80
    Poziom 31  
    r103 napisał:
    No chodzi o to że obraz jest idealnym jak dla mnie, bo telewizor to się dla obrazu kupuje raczej...
    A pilot też jest odlotowy

Też tak z 6 lat temu kupiłem Panasonica z priorytetem najlepszy obraz i do dzisiaj uważam, że jest w nim bardzo dobry, lecz smart w nim był bardzo skromny. Fakt do dzisiaj działają wszystkie aplikacje YT itp, ale dodatki jak przeglądanie stron, czy przeglądanie zdjęć z dysku....lepiej tego nie robić :P
    Korzystanie z dobrodziejstw smarta i jego wygoda uważam, że to 50% zadowolenia z telewizora.
  • #9 20820510
    r103
    Poziom 37  
    Ale o co chodzi z tym Smartem - żaden producent telewizorów nie "wspiera" swojego smarta :-)
    O czym zresztą nawet na tym forum wielokrotnie pisano.

Rok czy może trochę dłużej podziała przeglądanie stron - potem nie. Za to działają aplikacje aktualizowane przez autorów - np Youtube i inne.

Ale zdaje się że telewizor na ogół nie kupuje się jako przeglądarkę internetu?
  • REKLAMA
  • #10 21023637
    tomkrol
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Mam tv LG i Samsunga , polecam samsunga Na niekorzyśc LG przemawia ekran głównyy brak podglądu danej staci i podglądu smart tv,tak jak to jest w samsungu
  • #11 21023677
    gadek80
    Poziom 31  
    Ale jak to nie ma podglądu smart? Do czego podglądu smart? Dla mnie to właśnie Samsung ma słaby smart, gdyż:
    - nie rozumie polskich komend głosowych
    - nie ma kursora i trzeba wszystko klikać strzałkami
    - nie ma Dolby Vision
    - nie ma przycisków numerycznych na pilocie, więc jak zmieniasz z kanału 2 na 22?
    O tym wszystkim już pisałem wyżej i link do filmu również.
  • #12 21023703
    tomkrol
    Poziom 12  
    Jak to nie ma przycisków numerycznych

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/a.../pilot-savio-rc-07-do-tv-samsung?gad_source=1

Na Samsungu oglądam kablówkę na dwóch ekranach np. TVP3 i Polsat, natomiast na LG ni choć posiada taką funkcję jak multi view nie mam możliwości.
    Włączam LG i co widzę? Ekran samych aplikacji i brak podglądu danej stacji telewizyjnej, i wiele innych, co mnie drażni, choć 65 cali mini LED robi robotę, za duży pilot nie to co w Samsungu.

Dodano po 15 minutach:

Telewizor wyświetlający dwa programy telewizyjne jednocześnie: quiz telewizyjny po lewej i transmisję sportową po prawej.
    Dodam, że to tylko z kablówki i jednego źródła karty CAM.

LG w tym temacie się chowa i jest daleko za konkurencją.
  • #13 21023746
    gadek80
    Poziom 31  
    tomkrol napisał:
    Włączam LG i co widzę? Ekran samych aplikacji i brak podglądu danej stacji telewizyjnej, i wiele innych, co mnie drażni, choć 65 cali mini LED robi robotę, za duży pilot nie to co w Samsungu.

Ustawienia -> Wszystkie ustawienia -> Ogólne -> Dodatkowe ustawienia -> Ustawienia ekranu głównego -> Styl ekranu domowego -> Podstawowy ekran domowy.

Polecam również:
    Home Promotion: Wyłącz
    Automatyczne włączenie ekranu: Wyłącz (jeśli chcesz, aby nie pojawiał się pasek aplikacji po włączeniu TV)
    Live Plus: Wyłącz

I wszystko normalnie widać ;)
  • #14 21023766
    tomkrol
    Poziom 12  
    Ekran telewizora z funkcją Multi View i programem informacyjnym w tle A co z dwoma ekranami
  • REKLAMA
  • #15 21023788
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1094
    Po co korzystać z aplikacji na TV, skoro można zdublować ekran ze smartfona.
    Wszystko pod palcem.
  • #16 21023798
    tomkrol
    Poziom 12  
    Wygodnej na tv
  • #18 21023953
    gadek80
    Poziom 31  
    tomkrol napisał:
    A co z dwoma ekranami

Przypuszczam, że 99,5% ludzi tego nie potrzebuje bo po co? Jak oglądasz jedno to oglądasz jedno a nie dwa na raz, dźwięku też raczej nie będzie z dwóch na raz z resztą i tak byłby sajgon.
    Tylko po co dwa kanały na raz? Wyjaśnisz? Po za tym mało kto korzysta z TV naziemnej, tylko najczęściej z dekoderów.
  • #19 21052314
    tomkrol
    Poziom 12  
    A po co jest w canal + Multi-Live ,a po to aby oglądać na 2 meczyki jednocześnie.
  • #20 21188458
    alfero
    Poziom 8  
    zamykam, dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup telewizora 55 cali i porównuje dwa modele: LG OLED55B23LA w cenie 3490 zł oraz Samsung QE55S92CAT OLED za 4990 zł. Główne argumenty za wyborem LG to lepszy system operacyjny, brak problemów z obsługą głosową oraz obecność Dolby Vision, co jest istotne dla oglądania filmów na platformach Netflix i Prime. Użytkownicy podkreślają również wygodę pilota LG, który ma lepszy zasięg i funkcje. Z kolei Samsung oferuje lepsze możliwości podglądu stacji telewizyjnych i funkcję multi-view, co może być korzystne dla niektórych użytkowników. W dyskusji pojawiają się również uwagi na temat jakości obrazu i funkcji smart TV, które są kluczowe dla zadowolenia z użytkowania telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA