logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8210 - Zanikający obraz na wyświetlaczu - co z tym zrobić?

virus1 29 Lis 2005 21:15 1081 6
REKLAMA
  • #1 2038687
    virus1
    Poziom 11  
    Witam
    Problem jest taki mam nokie 8210 i zanika w niej obraz na wyświetlaczu. Dodam jeszcze, że nie jest to uszkodzony wyświetlacz ponieważ na innym nowym też zanika obraz, nie jest to też problem styków pod wyswietlaczem. Ktoś mi sugerował, że moż to być coś na płycie głównej.
    Jeżeli miał ktoś podobny problem z tym modelem to proszę o sugestie, propozycje naprawy, może jakiś schemat.
  • REKLAMA
  • #2 2038876
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    było na pewno wiele razy...jednak to mogą być styki czyli przeczyść na płycie je dokładnie po czym wymień sam elastomer(chyba tak to sie nazywa)
    Jesli płyta to wygrzanie z reguły pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 2039545
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    ja tak na marginesie 99% to elastomer

ps. do ftb jeśli to poczyta masz chyba manie prześladowczą co do tego grzania nie ma postu żebyś o tym nie fanzolił a z ciekawości zapytam gdzie grzejesz pod pieżyną czy może w innym miejscu???:D

regards fantomas
  • REKLAMA
  • #5 2039569
    ftb
    Poziom 35  
    fantomas chyba żle albo nie dokładnie czytasz moje posty...częściej chyba używam słowa przelutuj i jeśli nazywasz to manią ...to może być...po zalaniu ,po upadku i by wyeliminować zimne luty co Ty zaproponujesz?.. Co do tego konkretnego przypadku co Ci nie pasuje? Jeśli po wymianie elastomeru i przeczyszczeniu dalej będzie miał usterkę już na płycie to co.. wymiana softu( tu jest mania).
    Co do miejsca.. zapytam jeszcze grzecznie... a jak myślisz gdzie?

ftb
  • REKLAMA
  • #6 2039596
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    po pierwsze zainteresowany nic nie wspominał o upadkach zalaniach itp
    w 8210 problem o którym napisał to jak byk elastomer ja bymajmniej w 7 letniej karierze grzebania w słuchawach z czymś innym się nie spotkałem
    pragnę zwrócic uwage na jego sformułowanie "czasami zanika" szkoda że nie dodał że po lekkim naciśnięciu w górnej części LCD wskazania sie pojawiają bo to chyba wszystkim rozwiałoby wątpliwości i jakies inne podejrzenia
    a co do tych innych miejsc to jest ich całe mnóstwo wszystko zależy od wyobraźni

sorry że Cię uraziłem postaram się na przyszłość powstrzymać od uszczypliwych docinków

best regards fantomas
  • #7 2039787
    ftb
    Poziom 35  
    Cytat:
    po pierwsze zainteresowany nic nie wspominał o upadkach zalaniach itp
    w 8210 problem o którym napisał to jak byk elastomer ja bymajmniej w 7 letniej karierze grzebania w słuchawach z czymś innym się nie spotkałem

no więc o zalaniu itd...nie było wspomniane więc kolejność porad jest moim zdaniem prawidłowa,natomiast o płycie wspominał i odnośnik do tego jest na samym końcu.
    Prosze tego nie traktować jako polemikę.Piszesz że w ciągu 7lat wymieniałeś tylko elestomery(oczywiście bo takie były przyczyny).Trudno mi się z tym zgodzić ale..w moim przypadku nie zawsze tak było.Nie często rzeczywiście ale bywało tak że brakowało (albo raz bylo a raz nie) sterowania z procka i tylko przelutowanie pomagało naprawić połączenie.To już chistoria ale Mad nie był na szczęście klejony o ile dobrze sobie przypominam.To wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie i mam nadzieję że główny zainteresowany już sobie poradził.
    pozdrawiam...ftb

Podsumowanie tematu

✨ Problem zanikania obrazu na wyświetlaczu telefonu Nokia 8210 nie wynika z uszkodzenia samego wyświetlacza ani styków pod nim, lecz najczęściej jest spowodowany uszkodzonym elastomerem łączącym wyświetlacz z płytą główną. Zaleca się dokładne oczyszczenie styków na płycie głównej oraz wymianę elastomeru. W niektórych przypadkach pomocne może być wygrzanie płyty głównej lub przelutowanie połączeń, zwłaszcza gdy problem pojawia się sporadycznie lub po uszkodzeniach mechanicznych. Wskazano, że w 99% przypadków usterka ta jest związana z elastomerem, a inne przyczyny są rzadkie. Dodatkowo, delikatne naciskanie w górnej części LCD może czasowo przywrócić obraz, co potwierdza problem z połączeniem. Wymiana oprogramowania jest rzadko potrzebna i dotyczy innych typów usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA