logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus R2107 i BFU: Zjawisko przegrzewania pomieszczenia o 1 stopień - jak zminimalizować?

rzeczjasny 25 Lis 2023 10:05 618 0
  • #1 20832041
    rzeczjasny
    Poziom 9  
    Cześć, mam problem z tym, że kocioł przegrzewa temperaturę w pomieszczeniu, a przy poprawnych ustawieniach pompa będzie pracowała non stop. Na początku przegrzewał o 2.5 stopnia, a po moich zmianach parametrów w trybie serwisowym sterownika przegrzewa już tylko o 1 stopień. Czyli na BFU ustawiam 17, a grzeje do 18 w pomieszczeniu.

Posiadam czujnik temperatury zewnętrznej. Jest to obieg z mieszaczem i płytką FM241.

Moje aktualne ustawienia:
    Offset -1
    Wpływ pomieszczenia 10 stopni
    Temperatura projektowa 70 stopni
    Logika pompy 40 stopni
    Mróz od -15 stopni
    Max temp zasilania 85 stopni
    Grzejniki
    Obsluga zdalna ON
    Obniżenie wewnętrzne (na podstawie BFU)

Dla powyższych parametrów wykreśliło charakterystykę (temperatura wody do jakiej zagrzeje kocioł przy danej temperaturze na zewnątrz):
    Woda 22 przy +10 na zewnątrz
    Woda 36 przy 0 na zewnątrz
    Woda 50 przy -10 na zewnątrz.

Aktualne osiągnięcie przegrzewania pomieszczenia tylko o 1 stopień mi pasuje, jednak obawiam się tego, że już przy 0 stopni na zewnątrz kocioł zagrzeje wodę do 36 stopni i nie włączy się pompa i nie otworzy mieszacza. Mogę zmienić log pompy na 20 stopni, ale skutkować będzie to chyba tym, że pompa będzie non stop pracowała.

Mogę zmienić parametry tak, że przy 10 stopni na zewnątrz kocioł zagrzeje wodę do 40 stopni (wtedy włączy się pompa). Chce uniknąć tego rozwiązania, bo będzie przegrzewalo mi pomieszczenie o kilka stopni.

Pytania:
    Jest jakiś złoty środek na to, żeby nie przegrzewać pomieszczenia i jednocześnie żeby pompa nie pracowała cały czas?

Czy tylko parametr log pompy decyduje o włączeniu pompy?

Obniżając charakterystykę trzeba obniżyć też logikę pompy?

Jaki wpływ ma BFU na krzywą grzewczą i załączanie kotła/pompy?

Proszę o wyjaśnienie i pomoc.
REKLAMA