logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych po formacie dysku - czy to możliwe??

Eureka 170 29 Lis 2005 22:46 46591 20
  • #1 2039068
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Witam,
    Mam pewien problem ponieważ ostatnio sformatowałem dysk jakieś 6 miesięcy temu. Przez przypadek skasowałem wtedy ważny dokument, którego teraz pilnie potrzebuę. Czy jest możliwość odzyskania tego pliku??
  • #2 2039110
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Jeśli przez te 6 m-cy dysk był używany to odzyskanie jest raczej niemożliwe.
    Mówię raczej, bo chyba tylko z nasa Ci pomogą..
    A jeśli po formacie nie było nic zapisywane na dysku spróbuj unformat, lub jakieś bardziej wyrafinowane narzędzie.
  • #3 2039115
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam.

Z tego co sie orituje to taka sprawa jest mozliwa,ale niestety nie wiem czy da rade przywrocic pliki po 6-miechach.

Gdzies mam programy ze swiezo po sformatowaniu dało sie to cofnac.
    Napisz tylko jakiej firmy masz dysk i poszukam.

Pozdrawiam
    FGH98
  • #4 2039275
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jeśli dysk pracował przez ten okres, to faktycznie tylko NASA może pomóc (a najlepiej archiwum X). Parę rzeczy po formacie udało mnie sie odzyskać programem EasyRecovery (do ściągnięcia z netu - w wersji trialowej), ale to było po paru dniach. Next time archiwizuj na innych nośnikach.

#walka do końca - nie format#

Moderowany przez Nirvanowiec:

Proszę zobaczyć tutaj ->
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1073378.html#5428143
    Odzyskane 100% i to za darmo bez jakichkolwiek komercyjnych programów.

• #5 2039325
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Po 6 miesiacach przy "normalnym" uzywaniu dysku to nawet NASA i ufoludki nie pomogą.
  • #6 2039488
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Nasa i ufoludki raczej ne ale przy odrobinie szczescia (malo prawdopodobne Murphy czuwa) To moze byla by szansa ale to tylko w labie np www.ontrack.pl ale to wymaga "metod inwazyjnych" odczytu danych
    W domu raczej nie wykonalne
    Jedyne co mozesz zrobic w domu to odpalic easy recowery albo jakis inn program pozwalajacy na skanowanie RAV i przeleciec po calym dysku
    moze akurat Jesli nie zostal zamazany (jest to mozliwe ale rachunek prawdopodobienstwa dziala raczej na twoja niekozysc) to go odzyskasz
    Im bardziej miales zfragmetowany dysk a dokumet byl dluzszy tym prawdopodobienstwo sukcesu mniejsze im dysk jest bardziej "pelny" w tej chwili tym prawdopodobienstwo mniejsze im dysk, dochodzi do tego jeszce to jak "mocno" exploatowales swoj dysk, no i na koniec czy uzywales fdiska bo on utrudnia odzysk bo przy sprawdzaniu spujnosci sam nadpisuje dane na dysku co kawalek
  • #7 2039756
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    w starym dobrym dosie zarówno MSDOS jak i DR-DOS , na fat-ach istnialo/istnieje polecenie "unformat" , ale od lat go nie uzywalem ;)
    watpie aby na nowych systemach okienkowych moglo to pomoc.
  • #8 2040103
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Panowie odnosnie odzysku danych można odzyskac każdą wiadomość nawet jeżeli był dysk zformatowany tylko jeżeli klastry w którym był zapisany plik do odzysku został nadpisany to jest problem bo jedynie można odzyskac dane metodami labolatoryjnymi. W przeciwnym wypadku zawsze można odzyskać dane.
    Pozdrawiam
  • #9 2040247
    august_
    Poziom 27  
    Jarek.b1 napisał:
    Panowie odnosnie odzysku danych można odzyskac każdą wiadomość nawet jeżeli był dysk zformatowany tylko jeżeli klastry w którym był zapisany plik do odzysku został nadpisany to jest problem bo jedynie można odzyskac dane metodami labolatoryjnymi. W przeciwnym wypadku zawsze można odzyskać dane.
    Pozdrawiam

Chyba, że to był niski format.
  • #10 2040315
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    każdy format
  • #11 2040358
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Miałem podobny problem. Trojan tak zepsuł system że pozostał format. przy okazji poszło kilkadziesiąt ważnych plików. Zastosowałem EasyRecovery i odzyskałem jakieś 85% tego co chciałem. Warunkiem odzyskania 100% jest niekorzystanie z tego dysku po formacie, chodzi o to aby dysk nic nie zapisywał w sformatowane obszary. Jeśli robiłeś w międzyczasie defragmentację to nic nie odzyskasz.
  • #12 2040712
    august_
    Poziom 27  
    Jarek.b1 napisał:
    każdy format

Ale niski format wpisuje na cały dysk zera, więc nie wiem czy to byłoby proste...
  • #13 2041265
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Do fgh98. Mam dysk twardy Western Digital WDC WD800BB-00FJA0 (74 GB, IDE).Co do Easy Recovery, ściągnę go spróbuję poszukać. A tak na wszelki wypadek to powiem, że mam WIN XP PRo, a dysk w formacie NTFS
  • #14 2041687
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    NIe ma znaczenia easy rec obsluguje te typy partycji
    Ale skanuj RAV
  • #15 2042152
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Niezły program (chodzi mi o Easy Recovery). Znalazłem ten plik, ale jest jeden problem, nie mogę go zapisać na dysku, bo to jest Trial. Co mam zrobić, żeby go odzyskać??
  • #16 2042179
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Zarejestruj program.

Moderowany przez jankolo:

Link podany przez kolegę usunąłem. Za kolejne podanie tego typu informacji nagrodzę ostrzeżeniem

• #17 2042192
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Jeżeli EasyRecovery znalazł plik to nieźle, ten dysk to chyba nie był używany po tym formacie (za wiele)...
    Poszukaj przez google PC Inspector File Recovery - on jest darmowy i wg. mnie czasem daje lepsze efekty niż wymieniony powyżej (do którego zresztą bez problemu można znależć "lekarstwo").
  • #18 2043956
    Peper
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    A ja polecam programik R-Studio 2.0. W moim przypadku easy recovery jak i inne programy niezdziałał tego co on. Mało brakowało abym ponownie zainfekował sobie komputer bo przywróciłem wirusa który rozsiał się po dyskach i przez którego formatowałem dyski i stawiałem system od nowa.

Tak że polecam z własnego doświadczenia
  • #19 2044506
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Więc jeżeli chcę zapisać odzyskany plik na dysku, to muszę kupić pełną wersję... W takim rzie, po co jest ta wersja Trial?? Tylko po to, aby mi pokazać co jest w stanie odzyskać??
  • #20 2045469
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Eureka 170, tak właśnie po to ta wersja jest.
  • #21 2047516
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Dziękuję wszstkim za pomoc, temat proszę zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Odzyskanie danych po formacie dysku jest możliwe, jednak skuteczność zależy od wielu czynników, takich jak czas użytkowania dysku po formacie, rodzaj formatu (niski czy szybki), system plików oraz stopień nadpisania danych. Po sześciu miesiącach normalnego użytkowania szanse na odzyskanie plików są bardzo niskie, ponieważ dane mogły zostać nadpisane. W przypadku braku zapisu na dysku po formacie można spróbować narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak EasyRecovery, PC Inspector File Recovery czy R-Studio, które skanują dysk i próbują przywrócić usunięte pliki. Wersje trial tych programów pozwalają na podgląd odzyskanych plików, ale do ich zapisania konieczne jest wykupienie pełnej wersji. W sytuacjach krytycznych możliwe jest skorzystanie z profesjonalnych laboratoriów odzysku danych, które stosują metody inwazyjne, jednak są one kosztowne i nie zawsze gwarantują sukces. Formatowanie niskiego poziomu (low-level format) całkowicie nadpisuje dane zerami, co praktycznie uniemożliwia odzyskanie plików. Zaleca się regularne archiwizowanie ważnych danych na innych nośnikach, aby uniknąć utraty informacji.
REKLAMA