logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe podłączenie Różnicówki bezpiecznika oraz amperomierza

pawel384 05 Gru 2023 09:58 1005 17
REKLAMA
  • #1 20847200
    pawel384
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Cześć
    Potrzebuję pomocy. Mianowicie co chcę osiągnąć.
    Na potrzeby warsztatu chcę zbudować taką skrzynkę podłączaną do gniazdka, w której będę miał różnicowe, bezpiecznik i amperomierz ( ewentualnie wielofunkcyjny licznik) oraz gniazdko do którego będę podłączał odbiornik.

Potrzebuję, aby ktoś rozrysował mi schemat podłączenia ze sobą tych wszystkich elementów.
    Z góry wielkie dzięki

Schemat przedstawiający układ z różnicówką, bezpiecznikiem, amperomierzem i gniazdkiem.
  • REKLAMA
  • #2 20847215
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1727
    Witam,
    taką "skrzynkę" podłącza się bezpośrednio w rozdzielnicy na osobnym obwodzie, a nie do gniazdka.
    Więc, żeby nie było nieporozumień zleć wykonanie oraz podłączenie takiej "skrzynki" elektrykowi z uprawnieniami, bo schemat niewiele ci wyjaśni, jeśli na elektryce się "jeszcze" nie znasz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20847396
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1831
    Urządzenie RCD jeśli jest stosowane - to ma być w rozdzielnicy, nie na stole.
    W listwie na stole wystarczy zastosować bezpiecznik, o prądzie zadziałania mniejszym, niż bezpiecznik na tej linii w rozdzielnicy.
    Po co? Po to, by przy zwarciu w urządzeniu dołączonym do tej listwy zadziałał tylko bezpiecznik w listwie, a nie także ten w rozdzielnicy.
    Na takiej listwie dobrze jest zastosować żarówkę, dołączoną równolegle do bezpiecznika na listwie; w przypadku podejrzeniu niesprawności rozłączamy bezpiecznik i przy zwarciu w zasilaniu żarówka po prostu świeci pełnym światłem, przy sprawnym urządzeniu rozbłyśnie w chwili włączenia. Żarówka powinna mieć moc 100W przy RTV, drobnym AGD.
    Do naprawy urządzeń dużej mocy powinno się korzystać z przyrządów przeznaczonych do tego i posiadać doświadczenia w serwisowaniu takich urządzeń, a ty pytasz o podstawy podstaw.

Jeśli nie potrzebujesz żarówki - wystarczy zamówić gotową listę z bezpiecznikiem, np. taką.
  • REKLAMA
  • #5 20847421
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3498
    pikarel napisał:
    W listwie na stole wystarczy zastosować bezpiecznik, o prądzie zadziałania mniejszym, niż bezpiecznik na tej linii w rozdzielnicy.
    Po co? Po to, by przy zwarciu w urządzeniu dołączonym do tej listwy zadziałał tylko bezpiecznik w listwie, a nie także ten w rozdzielnicy.
    Nie pikarel wyłączą dwa jednocześnie.
  • #6 20847434
    pawel384
    Poziom 10  
    W rozdzielnicy mam wyłącznik różnicowo prądowy. Pojawienie się upływności prądy w jakimś urządzeniu, które akurat mam w warsztacie powoduje wyrzucenie róznicówki w rozdzielni i pozbawia prądu w całym mieszkaniu. Przez co wyłącza mi się, kocioł, lódówka etc. Chcę tego uniknąć, dlatego czasami, doraźnie zastosować właśnie taką skrzynkę z różnicową na dane gniazdko i urządzenie.

Oczywiście jestem w stanie sam to podłączyć, moje pytanie jest po to, aby upewnić się, że zrobię to w odpowiedniej kolejności i zgodnie ze standardami.
  • #7 20847459
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Dublowanie wyłączników różnicowo-prądowych w twoim przypadku może nie przynieść oczekiwanych skutków, ponieważ mogą zadziałać obydwoje lub losowo któryś z nich.
  • #8 20847492
    CYRUS2
    Poziom 43  
    pawel384 napisał:
    W rozdzielnicy mam wyłącznik różnicowo prądowy. Pojawienie się upływności prądy w jakimś urządzeniu, które akurat mam w warsztacie powoduje wyrzucenie róznicówki w rozdzielni i pozbawia prądu w całym mieszkaniu. Przez co wyłącza mi się, kocioł, lódówka etc.
    To osiagniesz wtedy, gdy skrzynkę zasilisz z obwodu który nie jest podłączony pod RCD.
    Nie wszystkie obwody w mieszkaniu muszą być podłączone pod RCD.
  • REKLAMA
  • #9 20847520
    pawel384
    Poziom 10  
    @CYRUS2
    "To osiagniesz wtedy, gdy skrzynkę zasilisz z obwodu który nie jest podłączony pod RCD."

Czyli zastosowanie drugiej różnicówki i tak spowoduje wyrzucenie tej głównej w rozdzielni? Akurat u mnie w domu nowego budownictwa wszystkie obwody mam pod RCD.
    W takim razie jakieś inne rozwiązanie tego problemu ?
  • #10 20847523
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Tylko poprowadzenie wydzielonego obwodu do garażu czy warsztatu i zastosowanie tam rozdzielni.
  • #11 20847534
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2879
    pawel384 napisał:
    W rozdzielnicy mam wyłącznik różnicowo prądowy. Pojawienie się upływności prądy w jakimś urządzeniu, które akurat mam w warsztacie powoduje wyrzucenie róznicówki w rozdzielni i pozbawia prądu w całym mieszkaniu. Przez co wyłącza mi się, kocioł, lódówka etc. Chcę tego uniknąć, dlatego czasami, doraźnie zastosować właśnie taką skrzynkę z różnicową na dane gniazdko i urządzenie.

Twoja skrzynka nic nie da. O wiele lepszym rozwiązaniem jest przerobienie rozdzielnicy PRZEZ ELEKTRYKA tak aby nie pozbawiać zasilania całego domu. Przyda się to nie tylko przy zabawie z prądem w warsztacie.
  • #12 20847549
    pikarel
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    pikarel napisał:
    Nie pikarel wyłączą dwa jednocześnie.

Zapomniałem dodać, żeby bezpiecznik na listwie był koniecznie w klasie A (bezzwłoczny), przyjmując, że w rozdzielnicy jest w klasie B.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Tu, w tej konkretnej sytuacji należy usunąć usterkę w urządzeniu a w przyszłości, w rozdzielnicy dodać obwód zasilania zawierający RCD (a nie w szeregu, jeden za drugim), wyłacznie dla warsztatu.
  • #13 20847554
    pawel384
    Poziom 10  

Cytat:
    W rozdzielnicy dodać obwód zasilania zawierający RCD (a nie w szeregu, jeden za drugim), wyłącznie dla warsztatu.

I to jest sugestia, którą zastosuję w praktyce. W głównej rozdzielnicy dodam dodatkowy RCD tylko na obwód warsztatu.
  • #14 20847566
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2879
    pawel384 napisał:
    Cytat:
    w rozdzielnicy dodać obwód zasilania zawierający RCD (a nie w szeregu, jeden za drugim), wyłacznie dla warsztatu.

I to jest sugestia, która zastosuję w praktyce. W głównej rozdzielnicy dodam dodatkowy RCD tylko na obwód warsztatu

Tylko przeróbka rozdzielnicy jest dużo bardziej skomplikowana niż ta skrzynka którą chciałeś robić a nie wiesz jak ją zrobić. Więc sugeruję aby w praktyce jednak elektryk to zrobił.
  • #15 20847575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20847635
    CYRUS2
    Poziom 43  
    pikarel napisał:
    Zapomniałem dodać, żeby bezpiecznik na listwie był koniecznie w klasie A (bezzwłoczny), przyjmując, że w rozdzielnicy jest w klasie B.
    Bezpiecznik topikowy w listwie jest zwłoczny.
    Bezpiecznik o charakterystyce B jest bardzo szybki.
    Literka B oznacza tylko krotność prądu - nie zwłokę.
  • #17 20847711
    pikarel
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    pikarel napisał:
    Bezpiecznik topikowy w listwie jest zwłoczny.
    Bezpiecznik o charakterystyce B jest bardzo szybki.
    Literka B oznacza tylko krotność prądu - nie zwłokę.

W którym miejscu napisałem o bezpieczniku topikowym?

Wykonaj test:
    -w obwód zasilania grzejnika 2500W włącz szeregowo dwa bezpieczniki rozłączające; pierwszy 16A klasa B, drugi 6A klasa B - i włącz urządzenie.
    Podziel się wnioskami z testu.

Po co ciągniesz ten "offtop"?
  • #18 20848224
    CYRUS2
    Poziom 43  
    pikarel napisał:
    w obwód zasilania grzejnika 2500W włącz szeregowo dwa bezpieczniki rozłączające; pierwszy 16A klasa B, drugi 6A klasa B - i włącz urządzenie.
    Podziel się wnioskami z testu.
    2500W to tylko 10,9 A !!
    10,9 A to nie jest zwarcie !
    O czym pisałeś ?
    pikarel napisał:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zakresie podłączenia skrzynki elektrycznej, która ma zawierać wyłącznik różnicowo-prądowy (RCD), bezpiecznik oraz amperomierz, a także gniazdko do podłączenia odbiornika. W odpowiedziach podkreślono, że RCD powinien być zainstalowany w rozdzielnicy, a nie w mobilnej skrzynce, aby uniknąć wyłączania prądu w całym domu w przypadku awarii. Sugerowano, aby użytkownik rozważył przeróbkę rozdzielnicy przez elektryka, aby stworzyć wydzielony obwód dla warsztatu, co pozwoli na lepsze zarządzanie zasilaniem. Wskazano również na konieczność użycia bezpieczników o odpowiednich charakterystykach oraz na ryzyko dublowania RCD, co może prowadzić do niepożądanych wyłączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA