logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMV53L50U/34 - naczynia mokre, woda na dnie po cyklu, a wymiana elektrozaworu bez efektu

grzegorzvw 06 Gru 2023 19:19 369 5
REKLAMA
  • #1 20849583
    grzegorzvw
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z zmywarką Bosch SMV53L50EU/34, która ma 8 lat od zakupu. Programy się uruchamiają, wykonują się do końca, naczynia są myte, ale nie są suszone (wszystko jest mokre) i po otwarciu zmywarki pozostaje woda na dnie. Na włączonym programie, na przykład ECO przez 3:15, po otwarciu po godzinie mycia temperatura w środku jest , zmywarka działa....

Przeczytałem, że może to być wina elektrozaworu w zbiorniku po lewej stronie - kupiłem nowy i wymieniłem, niestety objawy są takie same 😞
    Co może być przyczyną?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20849871
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 350
    Witam, uszkodzona grzałka, tak moja pierwsza myśl, po opisie.
  • REKLAMA
  • #3 20849886
    grzegorzvw
    Poziom 2  
    Tylko podczas programu jak otworzę drzwi zmywarki w środku jest ciepło....czy pompo-grzałka ma 2 obwody i może niedogrzewać ? Dlaczego woda stoi w zmywarce po skończeniu programu ?
  • REKLAMA
  • #4 20850154
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    grzegorzvw napisał:
    pompo-grzałka ma 2 obwody

Nic mi o tym nie wiadomo.
    Poczytaj tematy z takim objawami, tylko nie wpisuj modelu, na pewno coś znajdziesz.
    Trochę zejdzie, ale będziesz miała puntk odniesienia co sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 20850157
    grzegorzvw
    Poziom 2  
    No właśnie już sporo czytałem o takich objawach w zmywarkach (nie wysuszone naczynia i stojąca woda po skończeniu programu)... Wiele osób wskazywało na uszkodzony elektrozawór w zbiorniku na wodę i ja go wymieniłem na nowy, ale problem nie zniknął 😞
  • #6 20852561
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    grzegorzvw napisał:
    elektrozawór w zbiorniku na wodę i ja go wymieniłem na nowy

Ok, tylko sprawdziłeś czy trzyma wodę tak jak powinno być?.
    Może nowy jest uszkodzony (zdarza się) albo programator go otwiera, sprawdź jeśli będzie ok to będziemy szukać dalej.
REKLAMA