logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMV68N60EU/A5 zmywarka jak naprawić, zablokować sprawdzanie grzałki Zeolith

WaLeC_TW 27 Gru 2023 23:50 1209 9
REKLAMA
  • #1 20879119
    WaLeC_TW
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Cześć,
    W mojej zmywarce Bosch SMV68N60EU/A5 po 8 latach wyskoczył błąd E02. Jeden z bardziej niewdzięcznych kodów, bo wiele rzeczy może pod niego podchodzić.
    Ogólnie zmywarka rusza, myje, ale nie podgrzewa wody i potem na koniec nie suszy. Najgorzej, że na końcu nie suszy.
    ale:
    1. Została sprawdzona pompa, wszystko z nią ok.
    2. Została sprawdzona grzałka, gdyż tutaj jest pompogrzałka (w tym modelu ta mniejsza, jakby ktoś szukał info) też jest ok pod względem oporu 18k.
    3. Elektronik przyjechał i sprawdził płytkę, chyba w ciemno wymienił 2 przekaźniki, niestety nic nie pomogło, dalej ten sam błąd E02.
    4. Wszystkie połączenia zostały sprawdzone czy dobrze siedzą, nie pomogło.
    5. Jeden Pan z serwisu w Wawie na Ursynowie, nie będę podawał nazwy, bo chyba nie można reklamować, podpowiedział, aby sprawdzić upływność drugiej grzałki - zeolita. Tak w tym modelu jakby ktoś nie wiedział, są 2 grzałki. Okazało się, że jest upływność do masy.

Moje kroki:
    1. Podłączyłem zmywarkę pod ciepłą wodę, osiągnąłem to, że naczynia nie myją się w zimnej, a w ciepłej wodzie i tym samym lepiej się domywają niż poprzednio, ale błąd związany z grzałką i suszeniem nadal istnieje tylko inny E10.
    2. Jak są gorące to też trochę lepiej się suszą, niż jak zmywarka była podłączona do ciepłej wody.

Mam 2 pytania, proszę skorygujcie mnie jeśli to się nie da na 100%.
    Chciałbym, aby zmywarka działała z jedną główną grzałką, tą z pompy, ona jest sprawna, wnioskuję po oporze.
    Aby działała w taki sposób, to zapewne trzeba odłączyć zeolita. Samo wypięcie kostki niestety nie działa.

I teraz pytania:
    1. Jak przerobić elektronikę, aby nie sprawdzała statusu zeolita i ruszyła pierwsza grzałkę do podgrzewania wody.
    Nie wiem od czego zacząć i w którym miejscu próbować coś zmienić. Może ktoś już przerabiał taką lub podobną i udało się komuś wyłączyć tego zeolita.
    2. Jeśli pierwszy sposób jest niemożliwy, to w jaki sposób naprawić upływność do masy? Tylko wymiana grzałki? Czy ktoś już tutaj ją wymieniał, niestety nie udało mi się znaleźć jakieś instrukcji, którą mógłbym się posiłkować.

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20879131
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1612
    Post na miarę pracy magisterskiej!

WaLeC_TW napisał:
    1. Jak przerobić elektronikę, aby nie sprawdzała statusu zeolitha i ruszyła pierwsza grzałkę do podgrzewania wody.

Zmienić soft na model bez zeolitha.

WaLeC_TW napisał:
    2. Jeśli pierwszy sposób jest niemożliwy, to w jaki sposób naprawić upływność do masy? Tylko wymiana grzałki? Czy ktoś już tutaj ja wymieniał, niestety nie udało mi się znaleźć jakieś instrukcji, którą mógłbym się posiłkować.

Nic mądrego z tym nie można zrobić ... grzałkę trzeba wymienić, niestety kosztuje krocie :)

Ps. Z tym pierwszy to taki żarcik, musiałbyś poszukać zmywarki z identycznym sterownikiem (jest kilka wersji), podobnym panelem (żeby programy się zgadzały), a później pozostanie kwestia suszenia? Gra nie warta zachodu! Poszukaj używanego zespołu zeolit'a i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 20879192
    WaLeC_TW
    Poziom 11  

AsReeX napisał:
    Ps. Z tym pierwszym to taki żart, musiałbyś poszukać zmywarki z identycznym sterownikiem (jest kilka wersji), podobnym panelem (żeby programy się zgadzały), a później pozostanie kwestia suszenia? Gra nie warta zachodu! Poszukaj używanego zespołu zeolit'a i tyle.

Nim doczytałem do końca, to przez chwilę już byłem gotowy w nowej karcie wpisać pytanie do wujka googla, co jest podobne. A potem "zonk".
    Nie wiem, czy używany zeolit jest w ogóle gdziekolwiek dostępny. Nowy to tak, jak napisałeś, kosztuje krocie, bo w cenie hurtowej po zniżkach od kogoś chyba ponad 8 czy 9 paczek, i to netto, a gdzie ewentualnie robocizna. Tak czy inaczej jest jakaś podpowiedź, za co dziękuję i czekam dalej. Może ktoś z Wawy, w wolnej chwili, coś mądrego wymyśli, podpowie, ma zeolita zbędnego :P
  • Pomocny post
    #4 20879197
    AsReeX
    Poziom 40  
    WaLeC_TW napisał:
    Nie wiem czy używany zeolit to jest w ogóle gdziekolwiek dostępny
    Towar niestety deficytowy. Względnie sama grzałka - Heating element zeolite 2 (00658791). Gdyby majster nie kopał przy tym module, to moglibyśmy zrobić jakaś podmiankę na wersję bez zeolit, ale takiego grzebanego sterownika już nie chce. Spróbuj SMV69N40EU/B4 lub podobną, ale bez drugiego płaszcza.
  • #5 20879238
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 859
    WaLeC_TW napisał:
    Może ktoś z Wawy, w wolnej chwili, coś mądrego wymyśli, podpowie, ma zeolita zbędnego
    Mam Zeolith ale muszę zerknąć w jakim jest stanie, jeden na pewno dobry ale potrzebny. Czasu do nowego roku też mieć nie będę żeby sprawdzić, więc cierpliwości.

Dodano po 10 [minuty]:

WaLeC_TW napisał:
    podpowiedział, aby sprawdzić upływność drugiej grzałki - zeolita. Tak w tym modelu jakby ktoś nie wiedział, są 2 grzałki. Okazało się, że jest upływność do masy.
    W jaki sposób zostało to sprawdzone, przy tylko 2 pinach grzałki?
  • REKLAMA
  • #6 20879739
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jakubserwis napisał:

Oto wielka tajemnica wiary - złoto i dolary! Jak sprawdził tak ma nooo ... się przejmujesz :)
  • #7 20880854
    WaLeC_TW
    Poziom 11  
    AsReeX napisał:
    WaLeC_TW napisał:
    Nie wiem czy używany zeolit to jest w ogóle gdziekolwiek dostępny
    Towar niestety deficytowy. Względnie sama grzałka - Heating element zeolite 2 (00658791). Gdyby majster nie kopał przy tym module, to moglibyśmy zrobić jakaś podmiankę na wersję bez zeolit, ale takiego grzebanego sterownika już nie chce. Spróbuj SMV69N40EU/B4 lub podobną, ale bez drugiego płaszcza.

W sensie spróbować znaleźć sterownik od takiego modelu zmywarki, wypożyczyć taki sterownik, podłączyć i ruszyć na nim zmywarkę???

Jakubserwis napisał:
    Mam Zeolith ale muszę zerknąć w jakim jest stanie, jeden na pewno dobry ale potrzebny. Czasu do nowego roku też mieć nie będę żeby sprawdzić, więc cierpliwości.

Teraz to już mi się tak mocno nie śpieszy. Walnęła 4 dni przed świętami, a impreza rodzinna była u nas, więc ratowałem jak i czym mogłem. Spędziłem 2 dni tutaj i sądziłem, że to przekaźniki, znajomy serwisant też, ale okazało się, że nie. Trochę wspomogło przepięcie do ciepłej wody. Odezwać się na PW po szczegóły w sprawie grzałki?

Jakubserwis napisał:

Z tego co czytałem, to trzeba ustawić mierzenie oporu, ustawiłem na 200 i potem wyjąłem tą wtyczkę z 2ma czerwonymi kablami, takie grube, więc domyśliłem się, że są do zeolitha.
    Następnie wtyk w jeden pin i do obudowy, wtyk w drugi pin i do obudowy i tam było 0.
    Aktualnie wypiąłem tą wtyczkę, złożyłem zmywarkę podłączyłem i tak korzystam z niej.

AsReeX napisał:
    Oto wielka tajemnica wiary - złoto i dolary! Jak sprawdził tak ma nooo ... się przejmujesz

Jakimś mistrzem nie jestem, ale coś czuję, że jestem w dobrych rękach. A skoro tak, to istnieje szansa, że coś uda się jeszcze z niej wycisnąć. Szkoda mi jej się pozbywać, gdy ma dopiero 8 lat, co innego gdyby miała 2x tyle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20880864
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 859
    WaLeC_TW napisał:
    Z tego co czytałem
    Ja czytałem że trzeba przed tym pomiarem smalcem wtyki wysmarować i wyłączyć lodówkę, bo bez tego wyniki nie będą prawidłowe :) Żart oczywiście.
    WaLeC_TW napisał:
    Jeden Pan z serwisu w Wawie na Ursynowie, nie będę podawał nazwy, bo chyba nie można reklamować
    No chyba lepiej nie rzucać reklamy, skoro grzałkę Zeolith na upływność kazał mierzyć.... Jak dla mnie, to nie system Zeolith jest przyczyną awarii, ale zdalnie nic mądrego nie wymyślę
  • #9 21062395
    WaLeC_TW
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za porady.
    Zmywarkę przerzuciłem na ciepłą wodę i tak jeszcze jechałem 3-4 miesiące. Zmywarka zmywała, tylko nie suszyła, więc jak wywalał się błąd to otwierałem i ciepła woda parowała, a naczynia suszyły się same. Rozwiązanie do zaakceptowania przeze mnie i żonę.
    Aktualnie od kilku dni zmywarka daje błąd E31, pogrzebałem i chyba nawet kolega Jakub napisał, ze prawdopodobnie jest woda w module zeolith.
    To nawet miałoby sens, bo skoro nie nie działa osuszanie, to mogła woda lub piana lub para dostać się do zeolitha i tym samym wywala ten błąd.

Nie miałem już siły z nią dłużej walczyć, została zakupiona nowa, też Bosch, ale za radą kolegów z forum i serwisantów bez zeolitha, zwróciłem uwagę na metalowe dno tylko. To tak jakby ktoś to czytał i rozważał ponownie zakup. Wiele osób mimo wszystko stawia Boscha na pierwszym miejscu w firmach od zmywarek, tylko bez tych dodatków jak zeolith.

Stara zmywarka wystawiona na portalu na sprzedaż, jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam do kontaktu.
  • #10 21062454
    AsReeX
    Poziom 40  
    WaLeC_TW napisał:
    Wiele osób mimo wszystko stawia Boscha na pierwszym miejscu w firmach od zmywarek, tylko bez tych dodatków jak zeolith.

Mimo wszystko czuję się zobowiązany do obrony producenta ... zatem w jednym zdaniu ^^ Awaryjność zawsze należy odnieść do wolumenu -> na ileś set tysięcy wyprodukowanych urządzeń psuje się jakiś mały promil (nawet nie procent) wszystkich zmywarek, pralek i suszarek. O niemieckim koncernie można powiedzieć wiele dobrego, niemniej jeśli już coś "konkretnego" się popsuje (vide u autora tematu) to niestety zostaniesz waśćpan w samych skarpetach xD

Co by nie powiedzieć za dużo, grzałka tania nie jest, jej cena ni jak ma się do kosztu produkcji, niemniej nie kosztuje więcej aniżeli 20% wartości urządzenia, w którym pracuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMV68N60EU/A5, która po 8 latach użytkowania wyświetla błąd E02, co wskazuje na problemy z podgrzewaniem wody i suszeniem naczyń. Sprawdzono pompę oraz grzałkę, która działa poprawnie, jednak serwisant zasugerował sprawdzenie drugiej grzałki - zeolitu, która wykazała upływność do masy. Użytkownik rozważa wymianę grzałki, ale koszty są wysokie. W międzyczasie zmywarka została podłączona do ciepłej wody, co pozwoliło na dalsze użytkowanie, mimo że nie suszyła naczyń. Po pewnym czasie pojawił się nowy błąd E31, sugerujący problem z wodą w module zeolitu. Użytkownik zdecydował się na zakup nowej zmywarki Bosch, ale bez systemu zeolitu, co zostało polecone przez innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA