logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV69M40EU/52 - zmywarka nie pobiera wody elektrozaworem

merlinda 27 Sty 2022 01:10 1707 5
REKLAMA
  • #1 19845448
    merlinda
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Przeszukałem forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Otóż zmywarka w pierwszym cyklu nabiera wodę i wstępnie płucze naczynia.
    Następnie przy drugim pobraniu, nie dopuszcza wody. Zaczyna pracować na sucho, przy trzecim, i czwartym jest dokładnie tak samo.

Płaszcz wodny względnie czysty - wyczyściłem odpływ odchodzący od elektrozaworu na dole. Rzeczywiście był solidnie zatkany glonami. Elektrozawór odpływowy z różową wtyczką ma mocno przybrązowioną obudowę, dlatego też zdecydowałem się wymienić go na nowy.

Zamówiłem nowy bezpośrednio ze sklepu Bosch. Zainstalowałem i po naciśnięciu przycisku włączania (bez wystartowania programu) od razu otwiera się i bardzo mocno wibruje, buczy. Do tego grzeje się do ok 90 stopni.

Włączyłem program z tym zaworem i oczywiście woda nabiera się od razu do wnętrza - nie napełnia się płaszcz do pełna. Płaszcz wodny co najwyżej do 40% i reszta wlatuje do środka. W połowie programu wody było na tyle dużo, że już zanurzyło się dolne śmigło. Zawór cały czas wibruje, brzęczy, buczy, grzeje się.
    Dopiero po wyłączeniu zmywarki cichnie.

Czy to jest normalne zachowanie tego elektrozaworu? Od razu po włączeniu grzybek powinien się chować? Na przewodach idących do zaworu po włączeniu mam stabilne 234V. Czy nowy zawór może być uszkodzony, czy jednak problem jest w sterowaniu i nie powinno być napięcia od razu na przewodach biegnących do zaworu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Stary czujnik
    Bosch SMV69M40EU/52 - zmywarka nie pobiera wody elektrozaworem
    Tak zachowuje się zawór to włączeniu przycisku zasilania zmywarki:

• REKLAMA
  • #2 19845584
    Marek Kier
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    To nie elektrozawór! Napełnianiem steruje hydrostat, trzeba sprawdzić i przedmuchać wszystkie rurki no niego dochodzące. Oczywiście odłączając je od hydrostatu. A i jeszcze, woda nie może zakrywać ramienia!
    Powodzenia Marek.
  • REKLAMA
  • #3 19846036
    -radas-
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    Tam nie ma hydrostatu, jest przepływomierz. Rozumiem że zmywarka nie wyświetla żadnych błędów. W twoim modelu są dwa płaszcze. Z lewej płaszcz z przepływomierzem, z prawej zbiornik wyrównawczy. Po twoim opisie (z glonami) sądzę że chodzi Tobie o prawy zbiornik wyrównawczy. Ja bym sprawdził moduł mocy czy nie wypaliła się na nim jakaś dziura, który znajduje po prawej stronie na dole za zbiornikiem wyrównawczym. Elektrozawór wygląda na zmęczony pracą, czyli tak jak by pracował non stop - steruje nim moduł mocy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19846338
    merlinda
    Poziom 2  
    Tak, nie mam hydrostatu. Oczywiście zmywarka nie wyświetla żadnych błędów. Wcześniej kilka razy po skończeniu E22, ale raczej ze względu na przytkane filtry. Mówię o zbiorniku po lewej stronie zmywarki i "glonach" w tym miejscu:
    Odkręciłem plastikowy element i wyczyściłem wszystko. Widać na zdjęciu ciemne złogi od strony płaszcza (przed czyszczeniem).
    Czy po włączeniu zasilania na przewodach do elektrozaworu ma być napięcie? Na filmie widać, że grzybek chowa się od razu po przyciśnięciu włącznika zasilania - bez uruchomienia programu. Wrzuciłem film na YT - poprzedni nie wgrał się prawidłowo:

Płaszcz wygląda tak:

Dzięki @-radas- sprawdzę moduł mocy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19846783
    -radas-
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    Nie powinien pracować po załączeniu.
    Nie unikniesz sprawdzenia modułu.
    Pozdrawiam
  • #6 19938069
    merlinda
    Poziom 2  
    Zmywarka naprawiona, a uszkodzeniu uległ moduł mocy. Naprawiony został przez @zimtech. Dodatkowo konieczna była wymiana elektrozaworu i teraz wszystko działa bez zarzutu.
REKLAMA