logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotpoint Ariston HIO 3C23 WF - Błąd 15 w zmywarce pompa działa, ale nie pobiera wody

lukasztylenda 09 Gru 2023 21:29 1998 2
REKLAMA
  • #1 20854109
    lukasztylenda
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam niemały problem ze zmywarką Hotpoint Ariston model HIO 3C23 WF.
    Mianowicie, byłem na wyjeździe, małżonka zgłosiła problem, że nie myje, że pompa chodzi i nie działa. Założyłem z góry, że problemem jest pompa odpływowa, wymieniłem na nową. Pompa działa i to bardzo dobrze, stara również, bo przełożyłem raz jeszcze.
    Ogólnie zmywarka rozpoczyna program, pompa wypompowuje resztki starej wody z dołu i chciałaby pobrać wodę do rozpoczęcia cyklu, a wyskakuje błąd 15, co jest nieprawdą, bo mówi on o niesprawności pompy, a pompa działa. W celu sprawdzenia o co chodzi, zdemontowałem wszystkie elementy wewnętrzne zmywarki (kosze, elementy do lania wody), zdemontowałem ten wychwyt, który wchodzi w drzwiczki informując system, że są zamknięte, abym mógł podziwiać pracę zmywarki przy otwartych drzwiach. Z obserwacji, tak jak wyżej, pompuje resztkę i czeka na nową. Wniosek taki, że coś z dopływem, ponieważ po wlaniu miski wody pompa podaje na układ roboczy (pryskacze), potem ją usuwa. Gdybym siedział i dolewał wodę, zapewne zrobiłbym cały cykl, ale niestety...
    Elektrozawór na zasilaniu wody - pierwsza myśl, niestety podłączony na krótko działa doskonale...

Niestety nie miałem multimetru pod ręką, aby sprawdzić zasilanie na kości łączącej kabel od elektrozaworu do płyty głównej, co też byłoby denerwujące, czekając na moment, aż płyta da prąd na zawór, dlatego... Sprawdziłem organoleptycznie stan płyty, i co? Ideał, jak nowa, nic nie okopcone, zaśniedziałe jak nowa, dlatego na szybko wymieniłem kabel od płyty do kostki na nowy, akurat miałem w piwnicy 2x0,5. Efekt??
    Po złożeniu wszystkiego do kupy, tak jak przed przyłożeniem ręki, jak doleję wodę, to pracuje, jak nie, to po chwili błąd 15.
    Pytanie następujące: co może być przyczyną braku sygnału do elektrozaworu, żeby dał wodę?
    Dodam, że po uruchomieniu zawór na krótko woda normalnie przepływa przez płaszcz i ten zbiornik obok solanki.

Jak na razie zmarnowałem 4 godziny i pomysły mi się skończyły. Będę wdzięczny za pomoc. Obstawiam, że pewnie jakaś pierdoła, ale pomysłów brak. Niestety, jestem budowlańcem i z elektroniką i mechaniką się nie lubimy, ale jak trzeba, to na logikę ile jestem w stanie, to staram się ogarnąć, ale tu już naprawdę...
  • REKLAMA
  • #2 20854168
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 349
  • #3 20854282
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    lukasztylenda napisał:
    Pytanie następujące: co może być przyczyną braku sygnału do elektrozaworu, żeby dał wodę?

odpowiedź brzmi:

lukasztylenda napisał:
    błąd 15

Udanej lektury, o błędzie 15 w tych maszynach na forum napisano już chyba wszystko i temat jest wyczerpany do bólu.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=zmywarka+ariston+15
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=zmywarka+whirlpool+15
REKLAMA