Witam. W moim Fiacie całkiem padły tylne hamulce. Dzisiaj wziąłem się za ich demontaż, szczęki i bębny do wymiany, ale zauważyłem, że cylinderki hamulcowe są zapieczone, po obu stronach tłoczki poruszają się z oporem i tylko z jednej strony cylinderka. Rozebrałem je w celu wyczyszczenia tych tłoczków i wymiany tych gumek bo juz nieco sparciane były. I ma w związku z tym dwa pytania:
Po pierwsze czy te tłoczki w cylinderkach się smaruje czy nie? Jeśli tak to jest do tego jakiś specjalny smar czy zwykly smar łożyskowy wystarczy?
Po drugie po złożeniu cylinderków muszę odpowietrzyć układ. Płynu ze zbiorniczka ubyło niewiele, w zasadzie to poziom nadal jest w pobliżu max. Czy związku z tym muszę odpowietrzać cały układ łącznie z pompą ABS czy wystarczy że odpowietrzę tylko obwody kół tylnych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Po pierwsze czy te tłoczki w cylinderkach się smaruje czy nie? Jeśli tak to jest do tego jakiś specjalny smar czy zwykly smar łożyskowy wystarczy?
Po drugie po złożeniu cylinderków muszę odpowietrzyć układ. Płynu ze zbiorniczka ubyło niewiele, w zasadzie to poziom nadal jest w pobliżu max. Czy związku z tym muszę odpowietrzać cały układ łącznie z pompą ABS czy wystarczy że odpowietrzę tylko obwody kół tylnych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.