logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić stałą barwę światła w plafonie sterowanym pilotem?

FlaimLove 11 Gru 2023 20:55 2352 4
REKLAMA
  • #1 20857072
    FlaimLove
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam. Napotkałem problem po montażu plafonu w łazience. Plafon posiada pilota do sterowania barwą światła oraz jasnością oświetlenia. Jednak okazało się po montażu dopiero, że po wyłączeniu i włączeniu przełącznikiem, światło ciągle zmienia się na inne, a oświetlenie nie zapamiętuje ustawień. W instrukcji pisze, że wystarczy ustawić światło i się zapamiętuje po kilku sekundach. Faktycznie zapamiętuje, ale tylko i wyłącznie gdy zapalam i gaszę pilotem, a włącznik to inny świat. Czy da się przerobić to tak, aby oświetlenie działało stale z pełną mocą każdej diody? Domyślam się, że odłączenie bezpośrednio diod od zasilania i wyjęcie sterownika nie jest dobrym pomysłem. Załączam zdjęcie sterownika.
    Załączniki:
    • Jak ustawić stałą barwę światła w plafonie sterowanym pilotem? IMG20231211203335.jpg (412.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić stałą barwę światła w plafonie sterowanym pilotem? IMG20231211203240.jpg (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20857089
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Pomysł "przerobienia" współczesnej elektroniki na chipach, a tym bardziej na chipach LSI / VLSI / płytach wielowarstwowych to "jest możliwe" pod warunkiem posiadania na to kolosalnego budżetu i genialnych doświadczonych ludzi.
    Oczywiście sarkazm, w praktyce nie warto o "przerobieniu" myśleć

(Nie znam tych układów, pisze ogólnie)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20858521
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6018
    Też miałem taki denerwujący plafon i żyrandol. Z jednego wywaliłem w ogóle sterownik pilotem (akurat można było, bo po dwóch stronach takie same zasilanie), a w drugim dałem swoją przetwornicę.
    A tych sterowników się nie przerabia, tylko wywala / wstawia swoje.
    Poprzednik napisał poprawnie, tyle można napisać po zdjęciach, bez pomiaru napięć, marki, modelu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20862328
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Z tego co widzę plafon ma barwę ciepła i zimna a razem daje naturalną.

Siedzą tam chyba dwa układy OP2612S (to chyba HCPL2612) bo trzeciego układu oznaczenia nie widzę może dało by radę z mostkować sygnał aby szedł do obu układów na raz nie znam się na logice TTL no ale jak koledzy wyżej pisali ktoś obeznany zapewne ogarnął by sprawę. Bo raczej z mostkowanie żółtego i białego przewodu -2 i -1 nie dało by zamierzonego efektu.

Schemat funkcjonalny układu optoizolatora z tabelą prawdy logiki dodatniej.
    Załączniki:
    • HCPL-2612-Avago.pdf (134.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20864651
    FlaimLove
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Zakupienie zasilacza który pomógł dobrać kolega i podłączenie ubu barw ciepłej i zimniej zamiast sterownika który był zamontowany rozwiązali problem 😁
REKLAMA