logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu na laptopie 486 75MHz przez sieć bez CD-ROM i USB

r4t 30 Lis 2005 16:35 9532 14
REKLAMA
  • #1 2040921
    r4t
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Siema :)
    Taka sprawa jest, że mam laptopa (486 75MHz) ale nie mam do nie go CD-ROMu, USB ani adapteru dysku 2,5` na 3,5` (tzn mam, ale nie działa chociash wiele razy próbowalem i nic) a zależy mi żeby wgrać na niego jakiś system operacyjny zajmujący więcej niż 10 mega :p Tzn żeby miał interfejs graficzny.

Mam za to kartę sieciową, pytanie więc, czy da sie przez nią wgrać jakiś system operacyjny (najlepiej windows:P)? Jak tak, to jak ? I jakich programów potrzebuje do tego i gdzie je mogę znaleźć ?

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 2041014
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    r4t napisał:
    Siema :)
    nie mam do nie go CD-ROMu, USB ani adapteru dysku 2,5` na 3,5` (tzn mam, ale nie działa chociash wiele razy próbowalem i nic)

Sprawdź jeszcze raz adapter ale podłącz go do PCta tak, żeby był sam na końcu taśmy 40 na 2 kanale IDE. U mnie tak zadziałał dysk 2,5"
  • REKLAMA
  • #3 2041043
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Dysk jest zupełnie "goły"? Bez zadnego systemu to nic nie zrobisz.A co do przejściówki to podejrzewam że masz taką jak ja kiedyś kupiłem.Sprawa prosta,poszukaj na elektrodzie,było wiele razy,opis pinów dysku 2,5" i zauwazysz że na przejścióece trzeba zrobic mostek na zasilaniu.
  • #4 2041047
    Mariusz81
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    podłącz dysk do peceta przez przejściówkę i zgraj tam system a potem odpal z dysku.
  • REKLAMA
  • #5 2041078
    smaug
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A flopa masz? Jak tak to zainstaluj system z sieci - dyskietka rozruchowa montuje sobie odpowiednie zasoby sieciowe i stamtad odpala instalator.
  • REKLAMA
  • #6 2045423
    r4t
    Poziom 12  
    aha wlasnie zapmnialem, flopa mam, tylko nie wiem jak to zrobic i jakie programy trzeba mieć
  • #7 2045540
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Jak masz dyskietki to wgraj dosa, zestaw połęczenie sieciowe i wgraj na dysk wersję instalacyjną systemu (stawiam na 95 lub 98). Tylko dysk musi mieć dwie patrycje bo z tej samej patrycji nie będą się chciały windy zainstalować.
  • #8 2045576
    r4t
    Poziom 12  
    postat:
    Cytat:
    zestaw połęczenie sieciowe

tronic1:
    Jak zrobic ten mostek bo z tego obrazka troche nie czaje ?
  • #9 2049122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2050704
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    A ja polecam instalnac jakiegokolwiek dosa
    z dyskietki
    potem norton comander na laptopa i stacjonarnego
    direct connecy z wykozystaniem kabelka na coma (popytaj znajomych na bank ktos ma)
    potem zgrac z stacjonarnego instalki windy (zeby to na takim sprzeciku biegalo w miare to winda 95 osr2)
    i zainstalowac ja z hdd na laptopie nie musisz miec 2 partycji (wielokrotnie z tej samiej instalowalem)
    tylko instalek nie miej w c:\windows
    i bedzie gadac
  • #11 2051023
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Zobacz gdzie na dysk przychodzi "+" zasilania (2 piny) i sprawdź na przelotce jak masz.Sygnałowe idą na "wprost",tylko rozpatrz zasilanie.
  • #12 2053088
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    po co sie bawic z win 3.11 jak 98 tez wyszedl na dyskietki....wez rarem spakuj na innym kompie katalog win98 z plyty bez tools i podziel go na dyskietki.....albo inaczej instalujesz NortonaCommandera pod dos i tam dziala link łaczysz 2 kompu Nortonem pod Dosem kablem com lub lpt tzw kabel do linkowania kosztuje on 5 zł i po problemie bo korzystasz z cd z 2 kompa.........i po co ta awantura
  • #13 2053650
    r4t
    Poziom 12  
    hm .. o ekeltronice wiem tyle co o odprawianiu mszy czy mugl by mi ktoś powiedzieć co musze zrobić zeby ta przejściówka zadziałała ? jaki mostek zrobić i jak to zrobić ? ale prosze łopatologicznie i krok po kroku :D

(mam taką przejściówke)
    http://allegro.pl/show_item.php?item=74766948
  • #14 2071865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2073284
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jakby sie ktos pytal, to za pare punktow moge umiescic na swoim serwerze oprogramowania pod takie kompy (windows 3.11, MSDOS 6.X itp)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa z procesorem 486 75MHz bez dostępu do CD-ROM, USB oraz sprawnego adaptera dysku 2,5" na 3,5". Chce zainstalować system operacyjny z interfejsem graficznym, większy niż 10 MB, najlepiej Windows. Dysponuje kartą sieciową i dyskietką startową (flopą). W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: podłączenie dysku 2,5" do PC przez adapter z odpowiednio wykonanym mostkiem na zasilaniu, instalację DOS-a z dyskietek, a następnie instalację Windows 3.11 lub Windows 95/98 z wykorzystaniem sieci lub kabla szeregowego (COM) do przesłania plików instalacyjnych z innego komputera. Zalecane jest użycie dwóch partycji na dysku dla instalacji Windows 95/98, choć możliwe jest też instalowanie z jednej partycji przy odpowiedniej organizacji plików. Do transferu plików polecany jest Norton Commander oraz programy do połączenia sieciowego lub linkowania przez kabel COM/LPT. Wskazano, że Windows 98 może działać słabo na 75MHz, lepszym wyborem jest Windows 95. Udostępniono także możliwość pobrania oprogramowania (Windows 3.11, MSDOS 6.x) z serwera. Szczegółowo omówiono konieczność wykonania mostka na zasilaniu adaptera dysku 2,5" oraz podłączenie go jako ostatniego urządzenia na taśmie IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA