logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega 328P nie reaguje po zmianie fuse bitów - jak odzyskać?

kacperstibi 18 Gru 2023 00:11 435 3
REKLAMA
  • #1 20866518
    kacperstibi
    Poziom 3  
    Cześć,
    Mam podłączony do atmegi zewnętrzny oscylator 16 MHz z dwoma kondensatorami 22pf.
    Gdy w moich projektach na początku definiowałem #define F_CPU 16000000UL, delay 1 sekundowy trwał u mnie o wiele dłużej. Zrozumiałem, że pewnie wchodzi o fuse bity. Zmieniłem w AVR Labie na lfuse = 0xff; hfuse = 0xde; efuse = 0x05, czyli tak jak są zdefiniowane w arduino. No i od tego momentu mikrokontroler przestał reagować na cokolwiek. Zrzut ekranu programu AVR pokazujący błąd odczytu mikrokontrolera.
    Wiem, że mogę próbować go teraz "odceglić" za pomocą arduino, zajmę się tym na dniach, ale czy to możliwe, że atmega nie widzi oscylatora, oscylator lub kondensatory są zepsute, czy po prostu źle raczej nadpisałem fuse bity ?
  • REKLAMA
  • #2 20866530
    bart-projects
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Pewnie że możliwe. Mi się juz zdarzyło przylutować 22nF zamiast 22pF. Sprawdź wszystko dwa razy bo FuseBity wyglądaja prawidłowo. Jedynie masz włączony start od Boot vector, ale i z tym powinien reagować.
    Możesz odlutować na próbę kondensatory bo powinien ruszyć i bez nich a to już dwie możliwe przyczyny wykluczy ;)
    Zadbaj też by napiecie było wyższe niż 2,7V bo masz tak ustawiony BOD.

Zrzut ekranu ustawień FuseBits w programie AVR dla mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #3 20866760
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    Przede wszystkim 22pF dla 16 MHz kwarcu to raczej za dużo. Tam powinno być 6-12 pF max.
  • #4 20866850
    kacperstibi
    Poziom 3  

>>20866530
    Robię to na breadboardzie, więc po prostu wyjąłem kondensatory i dalej nic. Kwarc na pewno podłączony dobrze - do PB6 i PB7.
    Napięcie na pewno dobre, bo to chiński programator, więc na 5V śmiga.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20866760
    Widziałem w datasheetcie 10-20pF. Kupiłem atmega w zestawie razem z LDO i kwarcem i były tam takie kondensatory, może faktycznie spróbuję z mniejszymi.
REKLAMA