logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka ABS świeci w Golfie 4 - czy można jeździć z tą usterką?

Mariuszek28 30 Lis 2005 21:42 1335 7
REKLAMA
  • #1 2041943
    Mariuszek28
    Poziom 11  
    witam.mam problem .oswiecila mi sie w golfie4 kontrolka od ABS i swieci caly czas.wie ktos z panstwa co moze byc tego przyczyna?no i czy mozna z ta usterka jezdzic samochodem.dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2041954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2042292
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Napewno się dowiesz o usterce jak podepniesz Vaga.
  • REKLAMA
  • #4 2042899
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2113425
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Proponuję na piechotę na początk sprawdzić czujniki jakimś miernikiem, ewentualnie jakiś kts lub coś podobnego.
  • #6 2113571
    luk94
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    A co powiecie na temat taki:
    abs niby działa, ale za wczesnie. Tp znaczy jescze dobrze nie zachamuje a już pedał mi wali po stopie jak oszalły??Gdzie lezy przyczyna?

Łukasz
  • #7 2113636
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    jest to uszkodzenie ktoregos czujnika gdy wszystkie kola sie kreca tzn sa w ruchu jeden z czujnikow nie czyta juz predkosci obrotowej kola i komputer mysli ze kolo jest w poslizgu w tedy zaczyna dzialac abs mielem tak kiedyc w passacie b5 wyczyscilem czujnik z opilkow i bylo ok
  • #8 2113718
    r_gustaw
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    no właśnie , ubiegłeś mnie - chciałem w takim razie potwierdzić że wyczyszczenie czujnika pomaga w takiej sytuacji ja miałem taki przypadek w omedze A

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 4 zapalenie się kontrolki ABS oznacza usterkę w układzie ABS, która powoduje jego wyłączenie. Mimo to samochód hamuje normalnie, jak przy konwencjonalnym układzie hamulcowym, więc można jeździć z tą usterką. Przyczyną problemu często jest uszkodzony lub zabrudzony czujnik prędkości obrotowej koła, co powoduje błędne odczyty i nieprawidłowe działanie ABS. Zaleca się diagnostykę za pomocą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego, takiego jak VAS lub KTS, gdyż standardowy interfejs VAG może nie wykryć błędów w systemie Teves Mk60 stosowanym w Golfie 4. Czyszczenie czujników z opiłków lub ich kontrola miernikiem może rozwiązać problem. W niektórych przypadkach ABS może działać nieprawidłowo, np. włączać się zbyt wcześnie, co również wskazuje na problem z czujnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA