logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować centrale do nowej metody wybierania numerów TPSA od 5 grudnia?

Ziarno 30 Lis 2005 23:13 1295 8
REKLAMA
  • #1 2042354
    Ziarno
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie do serwisantow. jak rozwiazujecie problem nowej metody wybierania numeru telefonu. Od 5 grudnia tepsa żąda wybierania najpierw numeru kierunkowego. a my mamy ponad 1000 obiektow. moze przez chwile beda dzialac dwie metody rownolegle? zauwazylem ze niektorecentrale tel juz tak dzialaja, natomiast niektore nie. jak odrazu zmienia na tylko jeden sposob to bedzie ciezki 5 grudnia :)
  • REKLAMA
  • #2 2042496
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Równolegle to jest już teraz, spróbuj wybrać pełny numer z zerem i kierunkiem na lokalnego abonenta i otrzymasz połączenie (przynajmniej od około roku czasu to trenowałem i działało w mojej strefie). Moim zdaniem teraz po prostu będzie komunikat "nie ma takiego numeru". Jednak to może potwierdzić operator lub ktoś z kolegów który "siedzi na centrali".
  • #3 2043072
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Nie będzie działać równolegle. Tylko 0-kierunek-numer.
    Niestety, trzeba trochę pojeździć.
  • REKLAMA
  • #4 2048268
    Ziarno
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no nic dzieki chlopaki. w poniedzialek mam rajd przez cale podkarpacie. u mnie tez dziala 0 kierunek i sasiadka, ale np. wioska obok nie dziala. chyba typ centrali ma znaczenie. przynajmnie odswieze programowanie numerow wszystkich central
  • REKLAMA
  • #5 2052896
    visti
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Wczoraj dzwoniłem do TP S.A. na 9393 i oświadczono mi, że do 31 grudnia 2005 będzie można dzwonić zarówno z 0 kierunkowym jak i bez.
    Wynika z tego ,że mamy jeszcze prawie miesiąc na przeprogramowanie central. Ja osobiście już trzy tygodnie bawię się w przeprogramowania i jeszcze mi zostało trochę obiektów. Pozdrawiam.
  • #6 2063812
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    visti napisał:
    Witam.
    Wczoraj dzwoniłem do TP S.A. na 9393 i oświadczono mi, że do 31 grudnia 2005 będzie można dzwonić zarówno z 0 kierunkowym jak i bez.
    Wynika z tego ,że mamy jeszcze prawie miesiąc na przeprogramowanie central. Ja osobiście już trzy tygodnie bawię się w przeprogramowania i jeszcze mi zostało trochę obiektów. Pozdrawiam.

Witam.U mnie w byłym tarnobrzeskim nie sprawdza się to-USTERKA.
    Dzisiaj zakończyłem ,,bieganie'' po drabinie i w niektórych przypadkach resety.Dobrze,że mamy więcej GSM'ów.
  • #7 2064233
    jacq
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    u nas w Lublinie to samo, już z chłopakami odświeżamy znajomości z niektórymi klientami bo sygnałki nie schodzą;) na szczęście multum klientów ma zamontowane nadajniki i z tymi problemu nie ma.
    pozdr
  • #8 2065467
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Panowie jak liczycie sobie za taką zmianę u klienta??
    Jeszcze jedno - co w sytuacji niemożności dojechania do klienta (choroba - cokolwiek) i "odpukać" włamania w tym czasie - klient ma prawo nam coś zarzucić?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #9 2065633
    jacq
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    U mnie sprawa prosta - agencja ochrony w której jestem instalatorem robi to za free bo to w naszym i klienta interesie. Jeśli nie zrobimy tego na czas to niestety nasza wina, u nas na szczęście jeśli w ogóle wykorzystujemy linię tel. to tylko jako drugi tor, zawsze przede wszystkim monitorujemy radiowo lub GSM/GPRS.

Podsumowanie tematu

✨ Od 5 grudnia TPSA wprowadza obowiązek wybierania numeru kierunkowego (0-kierunek-numer) przy połączeniach telefonicznych. W praktyce oznacza to konieczność przeprogramowania central telefonicznych w wielu obiektach, co stanowi wyzwanie przy dużej liczbie instalacji. Obecnie w niektórych strefach działają równolegle obie metody wybierania numerów, jednak od 5 grudnia ma obowiązywać wyłącznie nowa metoda. Operator TP S.A. potwierdził, że do 31 grudnia 2005 będzie okres przejściowy, w którym można korzystać z obu sposobów, co daje czas na dostosowanie central. W zależności od typu centrali i lokalizacji, konieczne są reset i aktualizacja programowania numerów. W praktyce serwisanci zgłaszają problemy z sygnałami i konieczność fizycznych wizyt u klientów, co generuje dodatkowe koszty i ryzyko. Niektóre agencje ochrony wykonują tę zmianę bezpłatnie, traktując ją jako element utrzymania bezpieczeństwa i ciągłości monitoringu, często korzystając z alternatywnych łączy radiowych lub GSM/GPRS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA